Ezek a sportok égetik a legtöbb kalóriát

A mozgás az egészséges életmód része, hiszen nemcsak fittebbek leszünk tőle, hanem boldogsághormonokat is segít felszabadítani – na meg persze, fogyhatunk is tőle, ha az a célunk. Azonban ehhez nem árt tisztában lenni azzal, hogy valójában hány kalóriát égetünk el sportolás közben.

                                                                     ––––– SZPONZORÁLT TARTALOM –––––

Bár az elégetett kalóriamennyiség nem az egyetlen mérőszáma egy gyakorlat értékének, mégis árulkodik arról, hogy milyen keményen dolgoztatod meg a tested. Fontos tisztában lenni azonban azzal, hogy a testmozgás önmagában nem sokat segít a fogyásban, mert a táplálkozásra is ugyanúgy oda kell figyelni hozzá, de ettől még számtalan jótékony hatással van a szervezetre.

Ezért fontos edzeni

Legyen járvány vagy gazdasági recesszió, nem változtat a tényen, hogy az emberi jólét és egészség alapvető feltétele a fizikai aktivitás. Egy kis ismétlés, ha esetleg kiment volna a fejedből:

a rendszeres testmozgás nemcsak az alakodnak tesz jót, hanem fontos szerepe van a kardiovaszkuláris megbetegedések és a diabétesz megelőzésében, de a már kialakult cukorbetegség kezelésében is.

Erősíti a szívet, a tüdőt, az immunrendszert, segít a vázrendszer egészségének megőrzésében, segíthet megelőzni a csontritkulást, illetve a daganatos betegségek megelőzését.

Korábban is túl sokat görnyedtünk ülve, a távmunka és a délutáni, esti programok hiánya pedig még azt a kevés sétálási lehetőséget is elvette, amit megszoktunk. Nem véletlen hát, hogy az elmúlt időszak egyik legfontosabb és legáltalánosabb hívószava az otthoni edzés volt. Milliók és milliók próbáltak otthon eleget mozogni: volt, aki kiment futni, de sokkal többen voltak, akik a négy fal között, a Youtube-on kerestek edzést maguknak. Az edzőtermek újbóli nyitvatartásával és a csoportos foglalkozásokkal azonban ismét szélesebb palettából választhatunk nekünk tetsző mozgásfajtát.

Kép: Unsplash

Mitől függ a kalóriaégetés?

Az óránként elégetett kalóriák nyomon követése jó mérőszám arra nézve, hogy mennyire intenzív egy adott edzés. A Mayo Clinic a National Institutes of Health (az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet) által közzétett kutatásokra támaszkodva 36 népszerű mozgásformát sorol fel kalóriahatásuk szerint, ami nagyon jó iránymutató lehet.

Azonban az, hogy ténylegesen mennyi kalóriát égetsz el, több tényezőtől függ, többek között:

  • az edzés időtartama
  • tempó
  • intenzitás
  • a testsúly és a testmagasság

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a testsúlyod, annál több kalóriát égetsz el a fizikai aktivitás során. (A pontos számért érdemes együtt dolgozni személyi edzővel, akik meg tudják határozni az egyéni kalóriaégetésedet edzés közben.)

kép: Unsplash

Csak azért, mert egy gyakorlat gyorsabban égeti el a kalóriákat, nem jelenti azt, hogy feltétlenül a legjobb választás. A legjobb edzés az, amelyet eléggé élvezel ahhoz, hogy felkelj és rendszeresen végezd.

Biciklizés

Nincs is jobb kikapcsolódás a családi biciklizésnél! A nyeregbe pattanva nemcsak gyönyörű tájakat járhatunk be, hanem az alakunkat is hatásosan formálhatjuk. Ez a mozgásforma többek közt a combjainkat és a fenekünket feszesíti, de erősíti a szív- és érrendszerünket.

Elégetett kalóriák száma: 650-660 kcal/óra

Táncolás

A legjobb kardióedzés! Arról nem is beszélve, hogy csökkenti a stresszt. Ha bármikor ránk törne a szombat esti láz, ne álljunk ellen neki, szabadítsuk fel a gátlásainkat. Nem is kell hozzá táncparkett, elég, ha bekapcsoljuk a zenét és táncra perdülünk otthon – akár a kertben, akár a teraszon, a lényeg, hogy sok helyünk legyen.

Elégetett kalóriák száma: 440-600 kcal/óra – intenzitástól függően

Túrázás

Rajongunk a túrázásért, minden alkalommal izgatottan fedezünk fel újabb és újabb lenyűgöző helyeket a természetben. Annak ellenére, hogy néha komoly fizikai megterhelést jelent, az élmény és a formás lábizmok minden alkalommal kárpótolnak.

Elégetett kalóriák száma: 440 kcal/óra

Kenuzás vagy kajakozás

A nyár egyik legkedveltebb szabadtéri tevékenysége úgy formálja a felsőtestet, akár lelkes óvodás a gyurmagolyót. Egy vadvízi túra nemcsak a karunkat és a vállainkat dolgozza meg, hanem az egész hátizomzatunkat. Elsőre kemény lesz, de annál felemelőbb érzés a vízen siklani. Naptejet mindenképp vigyünk magunkkal!

Elégetett kalóriák száma: 330-340 kcal/óra

kép: Unsplash

Lovaglás

Az egyik legélvezetesebb hobbi – legalábbis szerintünk. A természet közelségét egyszerűen hihetetlen élmény a nyeregből megtapasztalni. Nemcsak a stresszt, hanem a csípőnk méretét is csökkenti és a tartásunkat is javítja. Higgy nekünk, tapasztalatból mondjuk!

Elégetett kalóriák száma: 330-340 kcal/óra

Bowlingozás

Tipikusan olyan sport, ami úgy mozgat át, hogy közben remekül szórakozunk. Sőt, remek program akár családdal, barátokkal, kollégákkal is, emellett pedig csodásan átmozgatja a láb- és farizmokat, és erősíti a bicepszet is.

Elégetett kalóriák száma: 273 kcal/óra

Röplabdázás

Nem vagy egyedül, ha utoljára iskolás korodban űzted ezt a sportot, pedig a kalóriaégetés mellett nagyon jó időtöltés is lehet. Nemcsak átmozgatja az egész testünket, hanem erősíti a csapatszellemet is, és a szem-kar koordinációs képességet is.

Elégetett kalóriák száma: 364 kcal/óra

Golfozás

Talán sokakat meglep, hogy ez a sport is ott van a legtöbb kalóriát elégető mozgásfajták listáján, hiszen látszólag nem sok minden történik egy golfpályán. Nagy tévedés! Az ütés közben feszesen kell tartani a testet, ami erősíti a törzsizmokat, miközben a kar és láb is dolgozik. Nem beszélve a rengeteg sétáról, amíg egyik lyuktól a másikig érünk, miközben a felszerelést is cipeljük.

Elégetett kalóriák száma: 391 kcal /óra

Síelés

A téli sportok szerelmesei most örülhetnek, ugyanis a lejtőn való lesiklás az egyik legjobb kalóriaégetőnek számít. Nincs is jobb annál, mint egy csodálatos környezetben, a természetben hódolni a mozgásnak, miközben érezzük, hogy testünk összes izma alaposan dolgozik.

Elégetett kalóriák száma: 391 kcal/óra

kép: Unsplash

Jégkorcsolyázás

Egy másik téli kedvenc mozgásforma a jégen való csúszás, ami sokak számára egyet jelent a gyermeki örömmel. Miközben a hűvös felületen siklunk, jó, ha tudjuk: az egész testünk dolgozik, és a fenekünk, vádlink alaposan formálódik, miközben próbálunk nem elesni.

Elégetett kalóriák száma: 637 kcal/óra

Kosárlabdázás

A labda gyűrűbe való bejuttatása nagyon jó móka lehet, főleg, ha a barátaiddal együtt játszotok. Még jobban fogod szeretni ezt a sportot, ha tudod, hogy az ugrások során alaposan mozog a far- és lábizmod, nem beszélve a karizmokról. Az pedig csak a hab a tortán, hogy rengeteg kalóriát elégethetsz egy klassz meccs alatt.

Elégetett kalóriák száma: 728 kcal/óra

Teniszezés

Rengeteg helyen lehet hódolni ennek a mozgásnak, és a csapatsportokkal ellentétben nem is kell arra várnod, hogy mindenkinek megfeleljen az edzés időpontja, elég hozzá egyetlen partnert találnod. Ha ez sikerül, akkor az egyik legjobb sportot választottátok a felsőtest és combok edzéséhez.

Elégetett kalóriák száma: 728 kcal/óra

Úszás

Nem véletlen, hogy a profi úszóknak van az egyik legesztétikusabban kidolgozott testük, hiszen a vízben való mozgás gyönyörűen formálja az izmokat. Erősíti a váll-, kar- és hátizmokat, de közben a törzs- és lábizmok sem maradnak ki. 

Elégetett kalóriák száma: 892 kcal/óra

kép: Unsplash

Futás (12 km/h sebességgel)

Nem véletlen, hogy annyira népszerű ez a sport, hiszen gyakorlatilag egy pár jó futócipőre van szükséged hozzá, és már kezdődhet is az edzés! Akik űzik, esküsznek arra, hogy remek stresszlevezető, és már-már meditatív tevékenység. Bónusz, hogy átmozgatja az izmaidat, és a szívedet is erősíti, ráadásul a tempó megválasztásával az edzettségedhez igazíthatod az intenzitását, így sosem lesz unalmas.

Elégetett kalóriák száma: 1074 kcal/óra

Jóga

Számtalan változata van a Bikramtól kezdve a Flow-n át a Hatháig, amik természetesen különböznek intenzitásukban is. Általánosságban elmondva mindegyik típus fejleszti a hajlékonyságot és az egyensúlyérzetet, átmozgatja a mélyizmokat is, a legtöbb kalóriát pedig a Bikram és a Power fajtával égetheted el.

Elégetett kalóriák száma: 200-600 kcal/óra (intenzitástól és típustól függően)

Crossfit

Nem véletlenül lett az utóbbi évek egyik legnépszerűbb edzésfajtája a crossfit, hiszen több mozgásfajtát ötvöz, emiatt az edzések – bár kemények – cseppet sem unalmasak, ráadásul viszonylag rövid idő alatt látványos eredményeket produkálhatsz. Az egymást váltó kettlebell-, TRX-, saját testsúlyos- és kardiógyakorlatok garantáltan minden porcikádat megdolgozzák.

Elégetett kalóriák száma: 800-1000 kcal/óra

Kedvet kaptál valamelyik edzésformához? Néhány csinos sportruha engedhetetlen ahhoz, hogy komfortosan és magabiztosan érezd magad mozgás közben is. Válogass az F&F Active kollekció darabjai közül!

Galéria | 7 kép

Ezek a sportok égetik a legtöbb kalóriát

Ezek a sportok égetik a legtöbb kalóriát

Fotó megosztása:

Az F&F Active női kollekció darabjai megtalálhatók a ruházati osztállyal rendelkező Tesco áruházakban, a készlet erejéig. A választék áruházanként változó és eltérő lehet.

 

Kiemelt kép: Unsplash