Még nem késő tiszta lappal kezdeni az új évet. Nincs is szükség Marie Kondó-i alaposságra, elég némi önfegyelem és egy jó terv!

A hétköznapok forgatagában természetes, hogy lakásunk lassan megtelik olyan dolgokkal, amelyeknek igazából már semmi hasznuk. Ezektől idővel meg kell(ene) szabadulni, amire a legjobb alkalom az új év kezdete. „A feleslegtől való megszabadulás valójában az otthonnak nevezett szent tér visszaszerzését jelenti – mondta Tamar Prager szervezőszakértő Martha Stewartnak –, ez a legideálisabb időszak az újrakezdésre, irányváltásra, új perspektívák megtalálására.”

Nem kell azonnal az egész lakásnak nekiesni, mert hamar kedvünk szegheti a rengeteg tennivaló.

A szervezőszakértő javaslata szerint először mindig egy kisebb helyiséggel, például az előszobával, gardróbbal kezdjünk, majd utána jöjjön a fürdőszoba vagy a konyha – így lehet nagyobb sikerélményünk. Természetesen abban is segítünk, hogy mitől érdemes rövid időn belül megszabadulni, és új energiákkal feltöltődve vágni neki 2022-nek.

Régi dokumentumok

Bár cseppet sem mulatságos tevékenység végignézni az összes adózási papírt, orvosi zárójelentést vagy a hónapok óta felgyűlt közüzemi számlát, ám annál jobb kiiktatni az otthonunkból. „A 21. században, amikor szinte minden információ megtalálható az interneten, felesleges évről évre felhalmozni a hivatalos papírokat” – magyarázza Prager, aki azt javasolja, hogy dobjunk ki minden lejárt garanciapapírt, az öt évnél régebbi adózási dokumentumot, és a gyerekek régi dolgozataira sincsen semmi szükség. Azok a banki papírok is mehetnek, amelyek egészen biztosan elérhetőek netbankon keresztül is. Ha bármit is meg akarnánk tartani, szkenneljük be, és tároljuk egy felhőalapú szolgáltatásban, például a Dropboxban vagy a Google Drive-ban. A dokumentumok, gyerekrajzok és egyéb papírok szelektálásának tavaly egy hosszabb cikket szenteltünk, ha esetleg alaposabb iránymutatásra lenne szükség.

Sérült konyhai eszközök

A szakértő szerint az egyszerű út a terek megnyitásához a konyhában a legnehezebb, mert nagyon nehéz eldönteni, mi maradjon, mi menjen.

Eladományozható – ajánljuk fel ingyenes csoportokban, szervezeteknek – minden olyan edény, tál, ami évek óta csak porosodik a kamrában, kivéve, ha különleges érzelmi értékkel bírnak.

Azokat a tárgyakat sem érdemes tartogatni, amelyekből kettő van, de minden foltos vagy hiányos fedéltől is szabaduljunk meg. A sérült, törött daraboknak nincs helyük a konyhában, ki kell dobni őket. Csak azért, mert a múltban használtuk és szerettük, nem azt jelenti, hogy a jövőben is szükség van rájuk. 

Sosem hordott ruhák

A gardrób leépítése is nehéz feladat, de nagyon felszabadító, amikor kikerülnek azok a ruhák, szoknyák, amelyek évek óta nem jönnek ránk, és csak fájdítják a szívünket, akárhányszor csak ránézünk. (Hartinger Emese kollégánk nemrég megható cikkben szedte össze, miért volt számára terápiás hatással egy egyszerű gardróbvásár). Érdemes elmenni egy ilyenre, ahol a régi ruháink helyett új darabokat szerezhetünk be, ráadásul úgy, hogy nem ártunk a környezetünknek – a divatipar még mindig a legszennyezőbb iparágak közé tartozik, és a legtöbb szemét a ruhahulladékokból tevődik össze, arról nem is beszélve, hogy mennyi víz szükséges egyetlen ruhadarab előállításához (egy pólóhoz például 2700 liter kell). A régi, kopott ágyneműket, takarókat, pokrócokat, törölközőket adományozzuk állatmenhelyeknek, ahelyett hogy a szemétbe dobnánk.

Fotó: Getty Images

Lejárt élelmiszerek

Itt az ideje, hogy a szekrény hátuljában megbúvó oregánót vagy a soha fel nem használt mediterrán szószt kidobjuk. Nézzük át az összes étel szavatossági idejét, és a közeli lejáratú termékeket minél hamarabb használjuk fel, ami pedig már régen lejárt, dobjuk ki. A fűszereket egyébként is érdemes évente frissíteni.

Szépségápolási termékek

A fürdőszoba a félig töltött, lejárt és ritkán használt tárgyak központja. Minden olyan termék, ami már egy ideje nyitva van, érdemes ellenőrizni:

minden flakonon, dobozon feltüntetik, hogy felbontás után, mennyi ideig használható fel, de ha szaga van, megváltozott a színe, állaga, akkor is a kukában a helye, akármennyire is ritkán használtuk.

Ugyanez vonatkozik a lejárt gyógyszerekre, amelyeket mindig a gyógyszertárakban adjunk le, mivel veszélyes hulladéknak minősülnek!

A „szemétfiók” elemei

A legtöbb házban van egy fiók, ami tele van különböző használhatatlan kacattal: régi mobiltelefonoktól kezdve a kóbor tollakig, ceruzákig. „Általában ez az a tér, ahol minden felesleg landol – mondja a szakértő. Persze néha hasznos tárgyakat is tartalmaznak, például zseblámpákat, elemeket, de legtöbbször olyanokat, amelyeket ezer éve nem vettünk elő, mégsem válunk meg tőlük.” Válogassuk ki a tinta nélküli tollakat, a rossz akkumulátorokat, a törött telefontöltőket és az egyéb használhatatlan tárgyakat, és keressünk rá, hol tudjuk legközelebb leadni ezeket (a fővárosban időnként be is gyűjtik őket nyilvános helyeken), hiszen egyetlen elektromos tárgy sem dobható a kukába.

Fotó: Getty Images

Törött játékok

Ha a gyerek játéktárolója zsúfolásig megtelt, a január remek alkalom arra, hogy szanáljuk belőle sérült vagy kinőtt játékokat, de az is lehet, hogy egy részét elpakoljuk, és néhány hét vagy hónap múlva újra elővesszük – a gyerekek pont annyira fognak örülni neki, mintha új játékot kapnának.

Kiemelt kép: Getty Images