10 tipp, hogyan legyünk aktívak akkor is, ha nagyon elfoglaltak vagyunk

Amikor milliónyi tennivalónk van, a testmozgás gyakran az utolsó dolog, ami eszünkbe jut. Nem könnyű feladat aktívnak maradni egy zsúfolt napirend mellett, de léteznek olyan módszerek, amelyekkel megmozgathatjuk magunkat, és nem akadályozzák a napi rutinunkat.

–––––SZPONZORÁLT TARTALOM–––––

Mostanra már mindannyian tudjuk, hogy az aktív életmód fenntartása az egyik legfontosabb prioritásunk kell, hogy legyen az életünkben, mert ezáltal maradhatunk fittek és egészségesek hosszú távon is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a felnőtteknek hetente legalább 150 perc mérsékelt vagy 75 perc intenzív aerob testmozgást kellene végezniük, heti 2 vagy több napon pedig erőnléti gyakorlatokat. Papíron ez egyszerűnek hangzik, de ez nem jelenti azt, hogy könnyű.

Túl vagyunk terhelve ingerekkel; a legtöbb családban mindkét szülő teljes munkaidőben dolgozik, mellette pedig a háztartásban és gyereknevelésben is helyt kell állnunk, nem beszélve a véletlenszerűen beeső feladatokról. Nem csoda, hogy gyakran úgy érezzük, hogy semmire sincs időnk – a mozgásra sincs. Viszont nem lehetetlen! Az alábbi tippeket megfogadva még a legelfoglaltabbak is aktívak lehetnek a mindennapokban.

Sportolás munkába menet

A futás, sétálás és kerékpározás remek mozgásformák, amik megdolgoztatják az izmokat és a szívet is, viszont eléggé időrabló tevékenységek is. Ha viszont autózás vagy tömegközlekedés helyett választjuk, akkor máris két legyet ütünk egy csapásra: mozgunk is, és nem kell a dugóban araszolva idegeskednünk, hogy esetleg elkésünk. 

Kép: unsplash.com

Sok kicsit sokra megy

A mindennapos liftezés helyett a lépcső használata segíthet a kalóriaégetésben és az izomépítésben. Lehet, hogy nem tűnik úgy, mintha sokat mozognánk így, de az ilyen apró változtatások összeadódnak, ha rendszeresen gyakoroljuk őket. A rövid séták beiktatása a napunkba számos egészségügyi előnnyel jár. Nem csak a vérkeringésnek és a kalóriaégetésnek tesznek jót, de a stresszoldásban is segíthetnek. Ahelyett, hogy az íróasztalnál eszünk, vigyük ki az ebédet a szabadba, és iktassunk be egy sétát az étkezés előtt vagy után. Nem kell lemondani a kedvenc tévéműsorunkról sem, hogy sportosabbak legyünk. Egy reklámszünet átlagos hossza négy perc – ez bőven elég idő arra, hogy beiktassunk néhány fekvőtámaszt, ugrálókötelet és hasprést, mielőtt a műsor újra kezdődik. 

Ki korán kel…

Sokszor a mozgás a napi listánk végén kullog mint elintézendő dolog, nem csoda hát, ha gyakran elmarad, amikor esténként hullafáradtan hazaérkezünk. Ha a napi beosztásunk nem hagy időt az edzőteremre, fontoljuk meg, hogy egy órával korábban kelünk. Lehet, hogy időbe telik, amíg alkalmazkodunk, de biztosan megtérül, amikor egész nap egészségesebbnek és energikusabbnak érezzük magunkat. Már egy gyors 30 perces reggeli futás vagy kocogás is remek módja a nap kezdésének, és legalább túl vagyunk rajta.

kép: unsplash

Munka közben is aktívan

Az irodai ülőmunka mellett sem lehetetlen az aktív életmód. Tartsunk a munkahelyünkön egy pár edzőcipőt és edzőfelszerelést, hogy az ebédszünetben is tudjunk mozogni egy kicsit. Sétáljunk egyet a szabadban, próbáljunk ki egy rövid fitnesz- vagy jógaórát ebéd előtt, vagy használjuk ki a szabad tárgyalótermet, és végezzünk 15 perces erőnléti gyakorlatokat. Az is jó ötlet, ha szék helyett fitneszlabdán ülünk, ami folyamatosan dolgoztatja a hát- és törzsizmokat, anélkül, hogy észrevennénk. Így megelőzhetjük a hátfájást hosszútávon.

Gyors, de hatékony edzés

Krónikus időhiánnyal küzdőknek hosszabb kardióedzések helyett a legjobb és egyben leghatásosabb mozgásforma az intervallumos (pl. a HIIT vagy Tabata) edzés, ami kiaknázza az aerob edzés előnyeit. A lényege, hogy a rövid, intenzív aktivitású gyakorlatokat hosszabb, mérsékelt aktivitású szünetek váltják, így rövid idő, akár 15-30 perc alatt egy teljes testet megmozgató és erősítő edzést végezhetünk el.

Családban marad

A családnak és a barátoknak is ugyanúgy szükségük van a napi adag testmozgásra, mint nekünk, ezért miért ne javasolhatnánk egy focimeccset a parkban vagy egy közös frizbizést? Nem fontos a testmozgást előre megtervezni, és nem is kell feltétlenül edzőteremben végezni. Tervezzünk olyan családi kirándulásokat és nyaralásokat, amelyek fizikai aktivitást (például túrázást, kerékpározást vagy úszást) tartalmaznak. Hetente egyszer vagy kétszer sétáljunk vagy kerékpározzunk a gyerekekkel az iskolába, ahelyett, hogy autóval vinnénk őket. Ha túl messze lakunk az iskolától ehhez, akkor parkoljunk 10 perc sétára az iskolától. Vonjuk be a gyerekeket a kerti- és házimunkába, így nemcsak gyorsabban végezhetünk, hanem együtt is mozoghatunk, miközben értékes időt töltünk egymással. 

Kép: unsplash

Várakozás közben sincs lazsálás

Miközben arra várunk, hogy kész legyen a vacsora vagy felforrjon a víz, kihasználhatjuk az alkalmat egy kis testmozgásra. Perdüljünk táncra, fussunk helyben vagy végezzünk néhány négyütemű fekvőtámaszt. Sorban állás közben néhány másodpercig egyensúlyozzunk az egyik lábunkon, majd a másikon, és fokozatosan növeljük az időtartamát. Miközben telefonálunk, álljunk fel, és végezzünk néhány lábemelést vagy lábujjhegyre állást, hogy erősítse a lábizmokat. Fogmosás közben guggoljunk, a tévézés pedig remek alkalom arra, hogy nyújtógyakorlatokat végezzünk, vagy a szobabiciklin tekerjünk.

Készítsünk ütemtervet és ragaszkodjunk hozzá

Az egyik leggyakrabban említett ok, amiért kihagynak egy edzést, valahogy így hangzik: „Ma túl elfoglalt vagyok, nem tudok elmenni a jógaórára.” Persze, akadhatnak olyan helyzetek, amikor ez tényleg nem megoldható, de tegyük a szívünkre a kezünket: a legtöbbször ez csak kifogás. Az igazság az, hogy ha valóban szükségünk van rá, akkor a szükséges időpontban el tudunk indulni a munkahelyünkről. Ezért a legjobb, ha csinálunk egy beosztást akár egy hétre vagy hónapra előre (írjuk le, ha ez segít), hogy mikor milyen mozgást iktatunk be a napjainkba, és tartsuk is be.

Használjuk ki a technológiát

A különböző okos- és fitneszórák nagy segítséget jelenthetnek az aktivitásunk növelésében. Manapság már mindenkinek a zsebében megbújik egy okostelefon, amire letölthető aktivitásmérő alkalmazás, vagy sok esetben már alapjáraton a készülékhez tartozik. Ez nagyszerű módja annak, hogy nyomon követhessük, mennyire vagyunk aktívak egy nap, hiszen méri a lépéseink számát és sok esetben az intenzitását is. Ha rendszeresen ellenőrizzük, hogy mennyit mozgunk, akkor sokkal motiváltabbak lehetünk abban, hogy megtartsuk a kitűzött célt. Törekedjünk arra, hogy naponta legalább 6 ezer lépést megtegyünk, de a legjobb a minimum 10 ezer volna. Az okoskészülékek segítségével pedig további edzésfajtákat kipróbálhatunk, sőt, sokszor más felhasználókkal is kapcsolatot létesíthetünk, ami további motivációt jelent.

Kép: unsplash

Analóg mozgás

Persze szép és jó a technológia – ha megfelelően használjuk –, de sokszor pont miatta kényelmesedünk el. Jó dolog a levélfújó, de a gereblyézéssel egy óra alatt akár 237 kalóriát is elégethetünk. Ugyanez érvényes más házimunkára is, mint amilyen a porszívózás. Ma nagyon divatosak a robotok, amik maguktól elvégzik ezeket a feladatokat, de ha magunk vállalkozunk rájuk, akkor az akár 180 kalória mínuszt is jelenthet 1 óra alatt. A felmosással 400 kalóriától szabadulunk meg ugyanennyi idő alatt. Takarítani pedig úgyis muszáj, akkor pedig miért ne használnánk ki a fittségünk érdekében is?

Ugye, hogy nem lehetetlen beiktatni a rendszeres mozgást a mindennapjainkba? Még több motivációt adhatnak számunkra az F&F Active kollekció szuper edzőfelsői!

Galéria | 7 kép

10 tipp, hogyan legyünk aktívak akkor is, ha nagyon elfoglaltak vagyunk

10 tipp, hogyan legyünk aktívak akkor is, ha nagyon elfoglaltak vagyunk

Fotó megosztása:

Az F&F Active női kollekció darabjai megtalálhatók a ruházati osztállyal rendelkező Tesco áruházakban, a készlet erejéig. A választék áruházanként változó és eltérő lehet.

Kiemelt kép: pexels