Futás 40 éves kor felett – ezekre nagyon figyeljünk!

Nem mindegy, hogyan vágunk bele, hisz ha nincs tervünk, kezdeti lelkesedésünk könnyen alábbhagyhat.
 
                                                               —————SZPONZORÁLT TARTALOM—————

Számtalan kutatás igazolja: a sport – akárhány évesen vágjunk is bele – képes jelentősen javítani az életminőségünkön, és jó pár évet hozzáadhat az élettartamhoz is. Mindez a futásra is igaz. Bizonyított, hogy már napi 10 perc lassú tempójú kocogás jelentősen csökkenti a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát. Épp ezért soha nem késő elkezdeni futni, akár negyven pluszosan is belevághatunk, még úgy is, ha gimis tesióra óta nem jutott eszünkbe futócipőt húzni. Bizton kijelenthetjük, hogy manapság fénykorát éli a kocogás, futni menő, így ha most kaptunk csak kedvet hozzá, ne hagyjuk elbizonytalanítani magunkat a korunk miatt. Ha az alábbi szempontokat figyelembe vesszük, garantált lesz a sikerélmény, és nagy eséllyel mi is belépünk a futásimádók klubjába.

Csak fokozatosan!

Ahhoz, hogy elkerüljük a kudarcélményt, kicsiben kell kezdenünk. Ha régóta nem sportoltunk, valószínűleg nincs a csúcson az állóképességünk, ezért a futás és séta váltakozásával kezdjünk. Kocogjunk egy percig, majd sétáljunk kettőt, mindezt húsz-harminc percen keresztül. Két-három nap után fél perccel növelhetjük a futás idejét, és ugyanennyivel csökkenthetjük a sétáét. Saját teherbírásunkat figyelembe véve és testünk jelzéseire figyelve növeljük fokozatosan a futással töltött időt, amíg egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy már harminc perce kocogunk.

Válasszunk célt okosan

A cél legyen maga a mozgás! Sokan azért adják fel gyorsan a sportot, mert irreális célokat tűznek maguk elé. Lehet, hogy szigetköröket futottunk a húszas éveinkben, de ha azóta felszaladt ránk néhány plusz kiló, és idejét nem tudjuk, mikor edzettünk utoljára, nem várhatjuk el magunktól ugyanazt a teljesítményt.

Ne számoljuk a távot, ne nézzük a sebességet, legalább 4-6 hónapon keresztül egyetlen cél lebegjen a szemünk előtt: hogy rendszeresíteni tudjuk életünkben a futást.

Erősítsük az izmainkat kiegészítő edzéssel

Sajnos negyven éves kor felett tíz évente nagyjából 8 százalékkal csökken az izomtömegünk, ezért nélkülözhetetlen a futás mellett erősítő gyakorlatokat is végeznünk. Nem kell semmi bonyolultra gondolnunk: az olyan egyszerű, saját testsúlyos gyakorlatok, mint a guggolás, a kitörés, fekvőtámasz vagy a különféle hasizom erősítő felülések tökéletesen megteszik. Jó arány, ha heti három nap futunk, két nap erősítünk, és beiktatunk két pihenőnapot is, hogy szervezetünk regenerálódni tudjon.

F&F Active kollekció

Legyünk figyelmesek és kíméletesek

Tetszik, nem tetszik, 40 éves kor felett gyakrabban érzünk fájdalmat itt-ott, izmaink, ízületeink sérülékenyebbek – ezt vegyük figyelembe sportolás közben. Az erősítés mellett a gondos nyújtás is elengedhetetlen, hiszen minél idősebbek vagyunk, annál nagyobb a különféle húzódások esélye. Szerezzünk be egy masszázshengert is – testünk hálás lesz a rendszeres használatáért. Ajánlott egy alapos áthengereléssel kezdeni az edzést, ezt akár vehetjük bemelegítésnek is. Futás végén ne csak a lábizmok nyújtását végezzük el, hanem a felsőtest, nyak, karok, vállak izmait is, hisze ezek ugyanúgy dolgoznak közben, még ha nem is annyira feltűnően, mint a lábaink.

Fontos a megfelelő ruházat

Télen-nyáron fontos a hőmérsékletnek és a mozgás intenzitásának megfelelő ruházat – főleg, ha kültéren futunk (és azért mégiscsak az az igazi). A jó futócipő alap, de szinte ugyanilyen fontos a megfelelően tartó sportmelltartó is. A sportnadrágok nem csak azért kellenek, mert jól néznek ki, és meghozzák a kedvünket a mozgáshoz, hanem azért is, mert tartják az izmokat, gondoskodnak, hogy melegben és szárazon maradjunk. A futódzseki elvezeti az izzadságot, kívül tartja a szelet, így nem csak a komfortérzetünkről, de az egészségünkről is gondoskodik.

Kedvet kaptál a futáshoz? Íme akkor a neked való tökéletes szett az F&F Active kollekcióból!

Galéria | 7 kép

Futás 40 éves kor felett – ezekre nagyon figyeljünk!

Futás 40 éves kor felett – ezekre nagyon figyeljünk!

Fotó megosztása:

Az F&F Active női kollekció darabjai megtalálhatók a ruházati osztállyal rendelkező Tesco áruházakban, a készlet erejéig. A választék áruházanként változó és eltérő lehet.

 

Kiemelt kép: Unsplash