De imádja az autóversenyzést is, sőt profi síelőként is el tudta volna magát képzelni.

Az 1966. január 13-án született Patrick Dempsey-nek A Grace klinika hozta meg a világhírnevet, pedig számos ismert televíziós sorozatban és játékfilmben is feltűnt addigra. 2006-ban Golden Globe-díjra is jelölték a Legjobb férfi színész (drámai tévésorozat) kategóriában Dr. Derek Shepherd megformálásáért. Pedig Dempsey-nek sokáig eszébe sem jutott a színészet, egészen más utat gondolt el magának. Születésnapja alkalmából összeszedtünk róla néhány kevésbé köztudott érdekességet.

Patrick Dempsey feleségével, Jillian Finkkel és három gyerekükkel, Taulával, Darby-vel és Sullivannel két évvel ezelőtt Salzburgban (Fotó: Gisela Schober/Getty Images for AlphaTauri)

Szövegolvasási problémákkal küzd

A színésznél 12 éves korában diszlexiát (nyelvvel, a beszéddel és az olvasástanulással kapcsolatos részképességzavar) állapítottak meg, és bevallása szerint a mai napig küzd a forgatókönyvek olvasásával. A Life magazinban így emlékezett vissza az iskolai évekre:

„Bárcsak korábban rájöttek volna, hogy diszlexiás vagyok. Mindig is kevesebbnek éreztem magam a többi diáknál.”

Patrick azt is elárulta, hogy A Grace Klinika forgatásai alatt is sokat szorongott a szöveg miatt, mivel az mindig az utolsó pillanatban került hozzá, de ott legalább segítséget is kapott. „A színészet miatt meg kellett tanulnom feldolgozni az olvasási problémáimat” – nyilatkozta.

Bohóc (is) szeretett volna lenni

Patrick 17 évesen úgy döntött, otthagyja a középiskolát, hogy színészetet tanulhasson, illetve sokáig bohóc is szeretett volna lenni. Utóbbit olyannyira komolyan gondolta, hogy egy bohóciskolába is jelentkezett, ahonnan végül elutasították. „Egyértelmű, hogy miért történt így. Nem ez volt az én karrierem” – mondta néhány évvel ezelőtt. Bár ez az irány nem sikerült Patricknek, azóta is remekül zsonglőrködik.

26 évvel idősebb nála volt az első felesége

1987-ben, mindössze 21 évesen feleségül vette az akkor 47 éves Rocky Parkert, akinek a színész a harmadik férje volt. Patrick és Rocky három évvel korábban ismerték meg egymást a Brighton Beach Memoirs című Broadway-darabban, Rocky játszotta Patrick nagynénjét. Később a nő a menedzsere, majd a szerelme lett, házasságuk azonban nem tartott sokáig, ugyanis Rocky azt állította, hogy férje többször bántalmazta. A színész végig tagadott, és a bíróság sem tartotta megalapozottnak az állításokat. 1994-ben mondták ki a válást, Rocky 2006-ban visszavonta a vádakat, majd nyolc év múlva elhunyt torok- és tüdőrákban.

Megmentette egy fiú életét

A Boldogító talán sztárja 2012-ben megmentette egy 17 éves fiú életét, akinek autója éppen az ő háza előtt pördült meg többször, mielőtt egy fának ütközött. Szerencsére a színész épp otthon tartózkodott, és rögtön a helyszínen termett.

Egy emelővas és egy tűzoltó készülék segítségével kiszabadította a roncsból, és biztonságba helyezte a sérült fiút, míg a mentők meg nem érkeztek.

„Soha nem felejtem el a hangját, olyan megnyugtató volt” – idézte vissza a vérfagyasztó pillanatokat a sérült srác, Weston Masset.

A sebesség szerelmese

A sebességről Patrick sem tud lemondani, egyik legnagyobb hobbija ugyanis az autóversenyzés. Több versenyen is részt vett már, és az első filmjének teljes bevételét egy 1963-as Ferrari 356-ra költötte. „Nem volt sok pénzem akkor, de volt egy menő autóm. 10 évig vezettem, imádtam.”

Profi síkarrierről álmodozott

Dempsey nemcsak a kormány mögött jeleskedett, de korábban profi síelő is volt. 13 évesen megnyerte államának (Maine) bajnokságát szlalom kategóriában, és kitűzte magának a célt, miszerint bekerül az amerikai olimpiai sícsapatba. Sajnos egy szerencsétlen esés következtében megsérült a gerince, így vissza kellett vonulnia a sportágtól. „Az a pillanat nagy csapást mért az önbizalmamra” – emlékezett vissza.

Egy fodrászatban látta meg a feleségét

Dempsey és második felesége, Jillian Fink 1994-ben találkoztak először, amikor a színész bejelentkezett egy hajvágásra abba a szalonba, ahol Jillian is dolgozott.

„Megláttam a határidőnaplóban a Patrick Dempsey nevet, és azt hittem, hogy ez csak egy vicc. Aztán amikor belépett az ajtón teljesen ledöbbentem, ugyanakkor nagyon boldog is voltam, mert annyira kedves volt” – emlékezett vissza Fink a People-nek.

A híresség három évig visszatérő vendég volt a szalonban, majd 1997-ben jöttek össze. Szenvedélyes viszony következett, a fodrászként és sminkesként dolgozó nő mindössze három hónapnyi randevúzást követően Dempsey-hez költözött, és 1999-ben össze is házasodtak. Jillian nővére korábban elárulta a sajtónak, hogy amikor Dempsey meglátta a menyasszonyt, sírva fakadt, annyira meghatódott a pillanattól. Három gyerekük született – egy lány és két fiú –, és bár 2015-ben úgy tűnt, elválnak, végül sikerült helyrehozniuk kapcsolatukat.

Rákos betegeken segít

2008-ban nyitotta meg a Dempsey Centert szülővárosában, Lewistonban, ahol ingyenes rákkezelést biztosítanak a betegeknek. A színész édesanyja hosszú küzdelmet folytatott a petefészek rákkal, 2014-ben győzte le a gyilkos kór. „Amikor rákot diagnosztizálnak a családodban, minden megváltozik, soha nem leszel már ugyanaz az ember. Édesanyám emlékére hoztuk létre a Demsey Centert, és remélhetőleg sok emberen segíthetünk. Sokszor a sötét oldal után jön egy világosabb oldal…”

Forrás: TMZ, Goalcast, International Business Time, BDN, Readsme Kiemelt kép: Getty Images