5+1 tipp, hogy mindig legyen kellő motivációnk a sporthoz

Ha nincs mi megmozgasson belülről, hamar abba fogjuk hagyni az edzést. Az alábbi tudományosan alátámasztott tanácsok viszont kisegíthetnek.

                                                    –––––SZPONZORÁLT TARTALOM–––––

Meghozni a döntést, hogy mostantól rendszeresen sportolunk, viszonylag könnyű. Megszervezni és letudni az első edzést még mindig nem túl nehéz. Újra és újra felhúzni a sportcipőt, ha esik, ha fúj, ha van hozzá kedvünk, ha nincs? Na, itt kezdődnek az igazi kihívások. Legyen bármennyire is fontos oka annak, hogy sportolni szeretnénk, a kifogások mindig kéznél lesznek, és borzasztó nehéz lesz nekik ellenállni, hacsak nem készülünk fel jó előre mentálisan a legyűrésükre. Szerencsére az agyunk még mindig a legerősebb fegyverünk, csak úgy kell trenírozni, hogy szolgáljon, ne pedig akadályozzon bennünket. Íme, melyek azok a motiváló mentális trükkök, amelyek másoknál már bizonyítottak, és a tudomány is alátámasztotta hatékonyságukat.

Beszélgessünk el saját magunkkal

Lehet, hogy furán hangzik, és eleinte furcsa érzés lesz, de bizonyítottan működik. Tartsunk magunknak lelkesítő beszédet, ha azt érezzük, egyik porcikánk sem kívánja a mozgást. Egy európai pszichológiai szaklapban publikált tanulmány szerint bizonyítottan javítja a hatékonyságot és eredményességet, ha egyes szám második személyben és hangosan győzködjük, lelkesítjük magunkat, úgy, ahogy azt a legjobb barátunkkal tennénk.

Vizualizáljuk a sikert

Sportolás előtt csukjuk be a szemünket, és képzeljük el, hogy a célunk megvalósult: karizmunk feszes és erős, hasunk lapos, könnyedén tartjuk a deszkapózt, lazán lefutjuk a szigetkört. Ez a fajta meditáció bizonyítottan 15%-kal növelte az edzések eredményességét, mivel az agyunk elhitte, hogy képesek vagyunk a fejlődésre. A rendszeres meditáció amúgy is segít abban, hogy mindennapjainkban megőrizzük a fókuszt, és könnyebben ellen tudjunk állni az impulzív vágyainknak, kísértéseknek.

Kombináljuk a kellemest a hasznossal

Üssünk két legyet egy csapásra: párosítsuk az edzést olyan tevékenységgel, amit szeretünk. Kipróbáltuk: az ellipszistréneren még olvasni is lehet, de ennél sokkal kevésbé extrém példa, ha hangoskönyvet vagy podcastot hallgatunk. Vagy mikor hallgattunk meg utoljára egy zenei albumot úgy, hogy csak arra figyeltünk? Ugye, hogy ezekre a tevékenységekre soha nem jut idő? Nos, az edzőteremben viszont jut!

Keressünk egy olyan edzőpartnert, aki nálunk jobb formában van

Van az a mondás, miszerint azt, hogy milyenek vagyunk, nagyban meghatározza, hogy ki az az öt ember, akivel a legtöbb időnket töltjük. Töltsük hát az edzésre szánt időnket egy rutinosan, szenvedélyesen sportoló barátunkkal – ő garantáltan nem fogja hagyni, hogy ellazsáljuk a dolgot, mivel azt sem fogja megérteni, egyáltalán hogyan is juthat ilyen az eszünkbe.

Ha olyasvalakivel vágunk bele a mozgásba, aki szerint a sport a világ és az élet legnagyobb ajándéka, előbb-utóbb ránk is átragad a lelkesedése.

Egy amerikai felmérés szerint azok a friss sportolók, akik sportimádó társsal közösen fogtak bele a rendszeres mozgásba, 200%-kal eredményesebbek voltak, mint társaik, akik egyedül láttak neki az edzéseknek.

Engedjük, hogy hajtson a versenyszellem

A közösségi oldalakon történő dicsekvésnek van ám pozitívuma is, esetünkben az, hogy ismerőseink, barátaink kiposztolt sportteljesítménye felébreszti bennünk a szunnyadó versenyszellemet, ami pedig további fejlődésre ösztökél bennünket. Mindegy, mi a cél, lényeg, hogy hajtson bennünket előre. Ha ez a cél egy közösségi médiás poszt, amit majd kiteszünk végre, ha már úgy érezzük, felvághatunk az eredményeinkkel, ám legyen.

+1 Tipp: Motiváljuk magunkat a szettjeinkkel

Ma már óriási a sportruházatok választéka, és megfizethető áron is találunk kiváló minőséget és mutatós dizájnt. Ha megvannak már a stílusos sportos, funkcionális ruhadarabjaink, csak nem fogjuk őket a szekrényben rejtegetni! Igen, bizony, egy jól átgondolt, tetszetős szerkó is adhat kellő motivációt arra, hogy lecsattogjunk az edzőterembe.

Az F&F Active kollekció darabjai garantáltan meghozzák majd a kedvünket a mozgáshoz!

Galéria | 6 kép

5+1 tipp, hogy mindig legyen kellő motivációnk a sporthoz

5+1 tipp, hogy mindig legyen kellő motivációnk a sporthoz

Fotó megosztása:

 

Az F&F Active női kollekció darabjai megtalálhatók a ruházati osztállyal rendelkező Tesco áruházakban, a készlet erejéig. A választék áruházanként változó és eltérő lehet.

Kiemelt kép: Unsplash