5 jó tanács, hogy tartani tudd az újévi fogadalmadat

Tippjeinkkel segítünk motiváltnak maradni az elkövetkezendő hónapokban is!

–––SZPONZORÁLT TARTALOM–––

Az „új év, új élet” szellemében sokan hajlamosak vagyunk átértékelni a mögöttünk álló időszakot, ezzel együtt pedig önmagunkat is. Fogadalmaink többnyire a testsúly csökkenéséről, káros szokások kiiktatásáról, egy egészségesebb életmód kialakításáról szólnak. De megfogadni valamit sokkal könnyebb, mint betartani. Ismerős, ugye? 

Reális elvárások, fokozatosság és türelem

Azt mindannyian érezzük, hogy egy felgyorsult, teljesítmény- és sikerorientált világban élünk, és sokan esünk a „mindent azonnal” hibájába. Ahhoz, hogy ésszerű elvárásokat támasszunk magunk elé, nem árt tisztában lenni a kapacitásainkkal. A kevesebb néha több: megfelelő méretű és mértékű változás beiktatásával, a saját tempónkat szem előtt tartva sikerélményekben is előbb lesz részünk a kitűzött cél felé vezető úton. 

Apránként haladva sokkal közelebb kerülhetünk egy egészségtudatosabb, stresszmentesebb életvitel kialakításához.

Egy diétánál például elengedhetetlen a fokozatosság. Dietetikusok szerint a hirtelen testmozgás és a nem megfelelő étrendváltás hosszútávon nem hozza meg a kívánt hatást, az önsanyargató fogyás után az áhított testsúly helyett a jojó-effektussal találjuk szembe magunkat, azaz a leadott kilókat visszatermeli a megterhelt, tápanyagoktól megvont szervezet.    

Tervezés és tudatosság

Találjuk meg a számunkra megfelelő étrendet, mozgásformát, szerezzük be az ehhez szükséges eszközöket, sportfelszereléseket, és ha kell, szakemberrel is konzultáljunk!

A változás nem egyik pillanatról a másikra történik, hatékonyságát tekintve pedig pontos tervezést igényel, kiváltképp, ha évek óta berögzült rossz szokásoktól szeretnénk megszabadulni. Gondoljuk át, hogy mi az, ami reálisan sikerülhet! Ebben segítségünkre lehet egy általunk vezetett napló, amelyben megfogalmazhatjuk az elérni kívánt célt, valamint lépésenként pipálhatjuk az elvégzett feladatokat, ezzel is motiválva magunkat a folytatásra, hiszen leírva rögzül és tisztábban látható a végcél.

Fotó: Unsplash

Legyünk őszinték önmagunkhoz: a későbbiekben ne sajnáljuk lejegyezni az esetleges ballépéseket sem, és hogy szerintünk miért követtük el azokat. Így nyomatékosítható, amire nagyobb figyelmet érdemes szentelnünk a közeljövőben, és ezzel nem csak fizikailag, de mentálisan is fitten tarthatjuk magunkat.     

Számoljunk le a kifogásokkal!

A kezdeti lelkesedést az első bukkanónál gyakran hanyatlás követi. Az ünnepek után nehéz visszarázódni a mókuskerékbe, egy-egy nehezebb munkanap és a szürke hétköznapok hamar kihívások elé állítanak minket:

  • Ma nem megyek futni, esik az eső és szeles az idő.
  • Két hete nem gyújtottam rá, de ma felbosszantott a főnököm. Egyetlen szál most kivételesen belefér.

Ismerős gondolatok? Kedvezőtlen körülményekre hivatkozni az esetek többségében csak kifogás, hiszen az adott élethelyzetben mi döntöttünk a fogadalom megszegéséről, és nem a főnökünk vagy az időjárás. Ne felejtsük el, hogy az önmegvalósítás egyedül csak rajtunk áll!

Fotó: Unsplash

Bocsássunk meg magunknak

Az önsanyargató bűntudat csak felemészti a motivációt és akadályozza a továbblépést. Viszont a tévedéseink tanítanak és rávilágítanak a gyengeségeinkre: vonjuk le a konklúziót, hogy mi okozott nehézséget, és a határainkat szem előtt tartva olyan alternatív megoldáson gondolkodjunk, ami testhezállóbb számunkra. Az például teljesen rendben van, ha nincs kedvünk esőben futni, edzeni viszont otthon is lehet, az elszívott cigaretta pedig csak látszólagos stresszoldás, a valós problémát nem szünteti meg.

Fotó: Unsplash

Együtt könnyebb

Kellemetlen szokásaink börtönéből szabadulni sosem zökkenőmentes, komfortzónán kívül bizony számolnunk kell kisebb-nagyobb hullámvölgyekkel, melyeket sokkal könnyebb megugrani, ha partnerünk is akad a változásban. Ha lehetőségünk van rá, vonjuk be a családot, barátokat, főzőcskézzünk és mozogjunk együtt a szabadban, hogy az életmódváltás ne csak kihívás, de szórakozás is lehessen.

Elakadtál és szükséged van egy kis motivációra? Íme néhány csinos sportruha az F&F Active kollekcióból, amelyek garantáltan meghozzák a kedvet a mozgáshoz!

Galéria | 6 kép

5 jó tanács, hogy tartani tudd az újévi fogadalmadat

5 jó tanács, hogy tartani tudd az újévi fogadalmadat

Fotó megosztása:

Az F&F Active női kollekció darabjai megtalálhatók a ruházati osztállyal rendelkező Tesco áruházakban, a készlet erejéig. A választék áruházanként változó és eltérő lehet.

Kiemelt kép: Unsplash