Előszó egy évhez – Vass Virág beköszöntője az új Nők Lapjából

A 2022-es év a csillagjósok szerint különösen mozgalmasnak ígérkezik. Egyesek a magánéletüket próbálják új vágányra terelni, míg mások inkább a szakmai életükre helyezik a hangsúlyt az új esztendőben. Ha rákeresek a Google-ben a 2021-es horoszkóp szóról szóra ugyanezt ígérte. Be is jött. Egyeseknek és másoknak.

Iris Apfel a Szűz jegyében született, bár a csillagos égbolt saját bevallása szerint kizárólag versek és az időjárás-jelentés kapcsán érdekli. Állítólag ő lesz az idei év nagy ikonja. (40. oldal) Közel harminc éve, hetvenegy évesen vonult nyugdíjba. Nemrégiben visszatért az egyetemi katedrára, és nem sokkal a századik születésnapja előtt az egyik legnagyobb divatmárka reklámarca lett.

A jeles évforduló kapcsán – istenem, száz év! – könnyen szentimentális hangulatba kerülhet az ember, sőt az is előfordulhat, hogy január elején rádöbben, számára is eggyel kevesebb év maradt, hogy igazán jól érezze magát ebben az életben.

Iris Apfelt hetvenéves koráig belsőépítészként jegyezték, majd a hölgy egy váratlan fordulattal nyitott a divatipar felé. Azóta pedig piacra dobott egy szemüveg- és sminkkollekciót. A kemény munka kifizetődött, a kilencvenes éveiben Iris huszonötmillió dollárt keresett a nyugdíja mellé. A világ legidősebb tinédzsere, ahogyan önmagát nevezi, szívesen lázad a konvenciók ellen.

Jól teszi? Nem tudom.

Az biztos, hogy lélegzetelállítóan érdekes.

Mint egy új mondakör bizsukkal teleaggatott, pogány, sminkelt istennője. Rettenetesen szeretném tudni, mi jár a fejében.

Mit eszel ki vajon a következő üzleti évben? Fűti-e valamilyen újabb eszme vagy rögeszme, amely elől nem tud kitérni, amelynek hőse lesz, vagy balekja?

Miközben küzd végzetével, a halandósággal, békül-e istenével, önmagával, embertársaival? A riporterek hasonló kérdéseire Iris Apfel dühödten csörgeti karkötőit. „Minden ember a maga életéhez elegendő tehetséggel jön a világra, ezért felesleges mindenféle ostobaságon rágódni.”

Ő már csak tudja. Élete első hetven éve állítólag tele volt sérelemmel, önámítással, téveszmékkel. Aztán egy napon elfáradt. Azóta nem fecsérli az idejét a horoszkópok határtalan ígéreteire, felesleges tervezgetésre, keserűségre.

Azóta improvizál.