... és ezzel bebizonyította, hogy a szeretet mindenre képes.

Gyakori tévhit a Down-szindrómával élőkkel kapcsolatban, hogy nem lehet gyerekük. Pedig a nők képesek a gyerek kihordására, és – bár egészen ritkán, de – a férfiak is apává válhatnak. A Down-szindrómás Jad Issának például nemcsak gyereke született, de feleségével orvost neveltek a fiukból.

Amikor a szíriai Jad fia, Sader megszületett, az egész család örömkönnyeket hullatott, és lesték a pici minden kívánságát – ahogy az lenni szokott. Sader a Bright Side online portálnak azt mesélte, úgy emlékszik, nagyon szeretetteljes gyerekkora volt, az édesapjával birkóztak, szkandereztek és más játékokat játszottak. A helyi közösség is támogatta a családjukat, és elfogadták őket olyannak, amilyenek.

A malomipari munkás Jad mindent szeretett volna megadni a fiának, sőt fényes karriert álmodott neki, ezért elkezdett pénzt gyűjteni Sader egyetemi tanulmányaira. A férfi minden tőle telhetőt megtett a családja jólétéért, és a fia szerint az édesapja munkabírása és elkötelezettsége a lehető legjobb jövőt biztosította számára: ez ösztönözte Sadert arra, hogy jól tanuljon, és elvégezze az orvosi egyetemet.

„Azt gondolom, hogy sokkal kevésbé izgatna az élet, és a munkámat se végezném ekkora szenvedéllyel, ha nem ilyen különleges apa nevelt volna fel”

– írta Sader egy fotó alá, amelyen az édesapjával együtt látható.

Saderből fogorvos lett – ez az egyik legjobban fizető és leginkább megbecsült szakma Szíriában –, emiatt pedig Jadet határtalan büszkeség és boldogság tölti el. Amikor Sader még javában egyetemista volt, Jad már akkor is úgy mutatta be őt mindenkinek, hogy „a fiam orvos”, és közben csillogott a szeme.

Sader családja az élő bizonyíték arra, hogy nem szabad a sztereotípiákra hagyatkoznunk. A fiatal fogorvos a szülei kapcsolatáról elmondta, hogy bár több évtizede vannak együtt, az édesanyja és az édesapja a mai napig olyan szerelmes egymásba, mintha csak tegnap házasodtak volna össze. Tökéletes összhangban élnek, és pontosan tudják, mire van szüksége a másiknak. Szeretnek közös sétákat tenni, de van, hogy csak órákon át ülnek egymás mellett, és beszélgetnek.

Sader nem győz elég hálás lenni az édesapjának, szerinte nélküle nem vihette volna ilyen sokra, és mint mondja, nemcsak az apja büszke rá, hanem ő is az apjára. Az idilli apa-fia páros kedvenc elfoglaltsága a filmnézés.

Kiemelt kép: Getty Images