Feltöltött éléskamra és egyéb tennivalók újév előtt

A népi hiedelmek szerint olyan lesz az újévünk, ahogyan az óév utolsó napját töltöttük. Számos ősi szokás létezik, amelyekkel szebb holnapot teremthetünk magunknak. Összegyűjtöttük őket, hogy a „Boldog új évet!" ne csak egy elcsépelt jókívánság legyen.

Együnk a szerencséért!

Úgy tartja a babona, hogy gazdag éléskamrát kell felhalmoznunk szilveszter napjára, amely meghozza jövőre a bőséget. Emellett, ha bármilyen üres vagy félig üres fűszertartónk, rizses és lisztes bödönünk van otthon, érdemes az óév utolsó napjára feltölteni. A hűtőt sem szabad ilyenkor kifosztani, annak ellenére, hogy kifejezetten habzsolnunk kell a kulináris élvezeteket ezen a napon. 

Ha azt szeretnénk, hogy jövőre jó sok pénz álljon a házhoz, a lencsefőzelékbe csülköt is főzzünk. A malac ugyanis a népi hagyomány szerint előtúrja a szerencsét, ezzel csak fokozza a gazdagsághozó lencse hatását. Ezzel szemben kerüljük a csirkét és a halat, mert az előbbi elkaparja a szerencsénket, míg az utóbbival elúszik a pénzünk.

(Fotó: Getty Images)

A spanyolok, amikor idei évük utolsó napján éjfélt üt az óra, 12 szem szőlőt ropogtatnak majd el, remélve, hogy a következő 12 hónap szerencsés lesz. A szőlőszemek jól illenek a pezsgőhöz, már csak ezért is érdemes átvenni tőlük ezt a szokást. Az ünnepi fogások közé pedig rétes is kerüljön, mert azzal lehet jó hosszúra nyújtani boldog éveinket.

Nagytakarítás? Ma nem!

A szilveszter hivatalosan is a pihenésé. A népi babona szerint ilyenkor már tilos mosni, takarítani, ugyanis ez nagy balszerencsét, valaki halálát is jelentheti a következő évben. Ha tehetjük, még szilveszter napja előtt tegyünk rendet otthonunkban. Készítsük el a finomságokat. Húzzunk tiszta ágyneműt, mossunk. 

(Fotó: Getty Images)

Egyes vidékeken szilveszter napján azt tanácsolják, hogy semmit ne vigyünk ki a házból, még a szemetet se, mert ezzel jószerencsénket is kitesszük az utcára. Egy spanyol babona szerint azonban, ha szeretnénk „kimosni” otthonunkból az előző évben felhalmozódott negatívumokat, akkor öntsünk ki 12 pohár vizet az utcára. Ezzel megtisztítjuk lakásunkat az érzelmi lomoktól.
Egy kis újévi dekorációval meghozhatjuk a szerencsénket: a mexikóiak ezt kövekkel teszik. Helyezzünk három féldrágakövet az ablakpárkányra, amikor a Hold feltűnik az éjszakai égbolton: egy pirosas-rózsaszínes követ, például rózsakvarcot, ami a szerelmet jelképezi. Egy zöldes színűt, például aventurint vagy malachitet, amely az egészséget és a lelki nyugalmat szimbolizálja, és egy barnás tigrisszemet, amely a kristály mágia szertint pénzt vonz a házhoz.

Miért trombitálunk szilveszterkor?

Régen szilveszter éjjelén a pásztorok és a legények hangzavarral űzték el a faluból a gonoszt. Annak idején a pásztorok kolompolással, ostorcsattogtatással ébresztették fel a gulyát, hogy az állatok a másik oldalukra forduljanak. A népi hiedelem szerint ez biztosította, hogy a következő évben a nyáj gyarapodni fog. 

Egy kis újévi dekorációval meghozhatjuk a szerencsénket: a mexikóiak ezt kövekkel teszik. Helyezzünk három féldrágakövet az ablakpárkányra, amikor a Hold feltűnik az éjszakai égbolton: egy pirosas-rózsaszínes követ, például rózsakvarcot, ami a szerelmet jelképezi. Egy zöldes színűt, például aventurint vagy malachitet, amely az egészséget és a lelki nyugalmat szimbolizálja, és egy barnás tigrisszemet, amely a kristály mágia szertint pénzt vonz a házhoz. A kis köveket január elsején éjféléig hagyjuk az ablakban. Spanyol szokás szerint szilveszterkor az étkező asztalra több terítéket kell tenni, mint amennyien a családban vannak, ha új barátokat, kedves és segítő embereket vagy egy új családtagot szeretnénk életünkbe vonzani.

Az ünnepi asztalon egy piros színű gyertya is álljon, hogy jövőre minden napunk szeretetben teljen, és legyen valami arany színű is, például az étkészlet vagy a gyertyatartó, hogy a bőséget is rendszeres vendégként köszönthessük az új évben.

Egy nemzetközi népi hiedelem szerint, ha szilveszterkor piros fehérneműt viselünk, szerelem köszönthet be hozzánk a következő évben.

(Fotó: Getty Images)

Éjfélt üt az óra

Még mielőtt koccintanánk egyet, érdemes szó szerint tiszta lappal lépnünk az újévbe. A spanyolok leírják egy papírra mi minden rossz dolgon vannak túl, majd elégetik a lapot. Így elengedik az óévi terheket és sérelmeket.

Ha párkapcsolatunkat szeretnénk harmonizálni, elmélyíteni, mielőtt kedvesünkkel koccintunk, fogjuk meg egymás kezét, és öntsünk egy kis pezsgőt mindkét pohárból a lábunk elé. Állítólag ez összemossa a koccintók szívét a következő évre.

Modernkori szokás, hogy barátainknak az újév beköszöntével talizmánként hordható kismalacot ajándékozunk, hogy egész évben szerencséjük legyen. 

Újév napján bármennyire is másnaposak vagyunk, ne hívjunk orvost. Ha ő érkezik hozzánk először, vagy mi megyünk hozzá, az azt jelképezi, hogy a következő évben sűrűn látogatjuk majd a rendelőket. 

A néphagyomány szerint az is szerencsét hoz a házhoz, ha elsőként egy férfi lép be ajtónkon január elsején. 

___

Tamássy Zsófia írása

A cikk eredetelieg a 2011-es Nők Lapja Adventben jelent meg. Kiemelt kép: Heinz-Jürgen Goettert/picture alliance/Getty Images