A legtöbben talán a Harry Potter-filmek McGalagony professzoraként ismerik, pedig a ma szülinapos Maggie Smith mögött több legendás szerep is áll. Ezekből válogattuk ki a kedvenceinket, hogy ezzel köszöntsük őt ezen a jeles napon.

Ha hollywoodi legendákról van szó, kevés olyan van, aki azonnal eszünkbe jut anélkül, hogy igazán gondolkodni kellene rajta, de az egyik, aki biztosan felbukkan, az Dame Maggie Smith, a színésznő, aki több évtized óta bizonyítja tehetségét a színháztól a nagyvásznon át a tévéképernyőig. Rengeteg műfajban kipróbálta már magát a fantasytól a vígjátékokon át a kosztümös filmekig, így nem volt egyszerű csak néhányat kiemelni belőle. Mi most mégis megtettük, és – a teljesség igénye nélkül – következzenek a mi személyes kedvenceink a szülinapostól.

Főnökasszony, Apácashow (1992)

Maggie Smith játssza a tekintélyelvű főnökasszonyt az apácazárdában játszódó kasszasikerben, amelyben Whoopi Goldberg egy bárokban fellépő énekesnőt alakít, aki – miután egy maffiagyilkosság szemtanúja lesz – kénytelen tanúvédelmi programba vonulni és nővernek állni. Maggie Smith zseniálisan hozta a szigorú zárdavezetőt, aki már a szeme villanásával meg tudta semmisíteni a rosszéletű Deloris von Cartiert (azaz Whoopit), miközben azért mi, nézők pontosan tudtuk, hogy valójában vajból van a szíve.

Minerva McGalagony professzor, Harry Potter-filmek (2001-2011)

Nem hiányozhat a listáról Maggie Smith karrierjének legnagyobb szerepe – már ami a kasszasikereket illeti. A Harry Potter-franchise minden idők egyik legnagyobb filmes sagája, rengeteg rajongóval, mindenféle ajándéktárgyakkal és egy egész vidámparkkal. Maggie Smith tíz éven át alakította a Roxfort ikonikus professzorát, emlékezetes sorokat („Ezt mindig is ki akartam próbálni”) és más olyan pillanatokat teremtve, amelyek miatt minden jelenetet imádtunk, amiben csak feltűnt. McGalagonyként szellemes és jó kedélyű volt, miközben megtartotta a tekintélyét, ami talán az első filmben, a Harry Potter és a Bölcsek kövében a legszembetűnőbb. Ő a Roxfort igazgatóhelyettese (később előléptetik), a Griffendél házfőnöke, transzfigurációs professzor, kviddics-rajongó és a Főnix Rendjének tagja, akinek döntő szerepe lesz Harry végső csatájában a sötétség erőivel. 

Charlotte Bartlett, Szoba kilátással (1985)

A Szoba kilátással című filmben egy Lucy nevű fiatal nő történetét követhetjük nyomon, aki az Edward-kori Anglia korlátozó és elfojtott kultúrájának végnapjait éli, miközben érzéseket táplál egy szabad szellemű fiatalember, George Emerson iránt. Maggie Smith alakítja Charlotte Bartlettet, Lucy unokatestvérét, a filmben nyújtott alakításáért pedig Oscar-jelölést kapott. Maga a film romantikus szórakozást nyújt azoknak, akik imádják a jó szerelmi történeteket, ugyanakkor remekül bemutatja a korabeli Anglia kultúráját, és hogy mennyi mindennek kellett megváltoznia ahhoz, hogy az emberek valóban újra szabadok legyenek. Lucyt egyébként a Harry Potteres kolléganője, Helena Bonham Carter alakítja, így ha szeretnéd látni őket együtt évtizedekkel azelőtt, hogy a varázslóháború ellentétes oldalán álltak volna, mindenképpen nézd meg ezt az alkotást.

Violet Crawley, Downtown Abbey (2010-2015)

A történelmi drámasorozat (majd a két film is) a kitalált yorkshire-i vidéki birtokon, Downton Abbey-ben játszódik, és az arisztokrata Crawley család és szolgáik életét mutatja be az Edward-kor utáni időszakban. A 6 évad során számos jelentős történelmi eseményt feldolgozott, például a Titanic elsüllyedését, az első világháborút, az 1923-as brit parlamenti választásokat és még sok mást. Maggie Smith Violet Crawley grófnőt alakította, akinek a csípős megjegyzései nélkül sokkal kevésbé lett volna szórakoztató a sorozat. 2019-ben filmet is forgattak a sorozatból, amelynek a 2. része 2022-ben érkezik.

Constance, Trentham grófnője, Gosford Park (2001)

Ez volt az a film, amely a Downton Abbey-t is ihlette. Ebben a Julian Fellowes által írt és Robert Altman rendezte vidéki rejtélyes filmben ő a félelmetes Trentham grófnője (a Downtonban többé-kevésbé ugyanez a karaktere), aki folyamatosan szállítja a csipkelődő beszólásokat. A szatirikus fekete komédia egy gazdag brit és egy amerikai producer, valamint a szolgáik történetét követi nyomon, akik egy forgatási hétvégére gyűlnek össze Gosford Parkban, ám gyilkosság történik, és a szórakoztató hétvége hátralévő része nyomozássá alakul. A film szereplőgárdája kiemelkedő: olyanok játszanak Maggie Smith – akit újabb Oscarra jelöltek a szerepért – mellett, mint Helen Mirren, Eileen Atkins és Alan Bates. 

Forrás: cinemabland.com, Guardian  Kiemelt kép: Getty Images