Ilyen volt az óév (ha volt) – Vass Virág beköszöntője az új Nők Lapjából

Vannak emberek, akik pontos nyilvántartást vezetnek az óévről. Semmit nem felejtenek el, semmit nem bocsátanak meg. Az óév utolsó napjaiban szeretik elkönyvelni az év pozitívumait és negatívumait.

Én is ilyen ember vagyok.

Szeptemberben leüvöltötte a fejemet egy pasas a buszsávból. Felírtam. Négyszer volt többórás áramszünet nálunk. Dokumentáltuk a ház Facebook- csoportjában. Vannak könyvelések a nyereség oldalon is, és vannak elnagyolt bejegyzések. Néhány sebtiben feljegyzett esemény, amit nem tudtam jól elhelyezni.

Mi volt, honnan jött, hova tűnt el? Ki tudja.

A szerkesztőségben is próbáltunk mérleget vonni az óévről. Csöndesen beszélgettünk, a fáradt szerkesztők hangján, akik a világesemények személyes vonatkozásait csak óvatos szkepszissel hajlandóak lemérni. Amit szilveszteri hangulatban az év eseményeként hirdetünk, arról sok év távlatából kiderülhet, mínuszos hír volt csupán. Az idén azt is megírjuk, mi lehet ennek a magyarázata. (16. oldal) Jó lesz tudni ezt is.

Megbízható forrásaink szerint az idő – így a 2021-es esztendő – valójában nem is létezik. Einstein, Hawking, Newton vagy Carlo Rovelli olasz elméleti fizikus szerint amit az idő múlásaként érzékelünk, nem univerzális, valós folyamat. Az események nem állnak sorba, hogy akkor következzenek be, amikor eljött az idejük.

Az agykutatók is igazolták a fizikusokat: amikor a múló pillanatot próbáljuk megragadni, akkor valójában a belső időről beszélünk. Azokról az érzelmi reflexiókról, amelyek a történésekhez kötnek bennünket.

Minden egyezményes mérés, szilveszteri összeállítás ellenére ha két ember december 31-én visszatekint a 2021-es évre, akkor lehet, hogy az egyikük kétszer annyi élményre tekint vissza, így számára ez az év nemcsak színesebbnek, hanem kétszer olyan hosszúnak is tűnhet.

Most figyeljük az órát: mindjárt éjfélt mutat. Ilyenkor úgy fogadkozunk, mintha valaki valahol stopperórával számolná a másodpercek szárnyalását.

Máskor futólag észleljük: negyed hat lesz két perc múlva.

A „múlt” és a „lesz” között meglapuló időt, a mindennapos építkezést, a belső órarendet így nevezik: béke.

Boldog új évet!