Hihetetlen, de tudományos oka (is) van.

Észrevetted már, hogy sok ismerősöd ünnepli a születésnapját augusztus végén, illetve szeptember elején? Természetesen ennek köze van ahhoz is, hogy az ünnepek alatt több időt töltenek otthon az emberek, nagyobb figyelmet fordítanak egymásra és több idejük van az összebújásra is. Azonban nem csak ezzel hozható összefüggésbe a több fogantatás! Az Obstetrics and Gynecology folyóiratban megjelent tanulmány szerint a nőknek nagyobb esélye van a téli teherbeesésre. Egymillió nőt vizsgáltak meg, és arra jutottak, hogy a fiatalabb és az idősebb nők is gyakrabban fogannak meg decemberben.

Biológia okok

Kiderült, hogy a téli szezon biológiai előnyökkel jár a terhesség szempontjából. Kezdődik azzal, hogy a férfiak a téli hónapokban jobb minőségű spermát termelnek, mint a meleg időszakban. Ráadásul a téli napforduló után egyre több napfény ér minket, ami jobb környezetet biztosít a női petesejt számára. A tanulmány szerint mindkét tényező növeli annak esélyét, hogy egy nő teherbe essen.

Fotó: Getty Images

Jó reggelt!

A szakértők tehát egyértelműen állítják, hogy ez az időszak az év leghatékonyabb időszaka arra, hogy nyáron már egy kisbabával bővüljön a család. Sőt, az is leírták, hogy nem csak télen nagyobb az esély a fogantatásra, de a reggeli együttlét a legalkalmasabb. Egy olasz tanulmány arra jutott, hogy reggel 7:30-kor a legnagyobb az esély a teherbeesésre. A családalapításon kívül számos egészségügyi előnnyel is jár korai összebújás. Egyértelműen csökkenti az egész napos stressz-szintet, sőt, egy vitamingyártó cég ügyvezetője, Lee Smith úgy tartja, hogy az ébredés utáni együttlét „segíthet a fogyásban, fittebbé tehet, és a munkában is hatékonyabban álljuk a sarat.” A férfiak 54%-a számolt be a hatékonyabb munkáról reggeli szex után, míg a nők 45%-a érezte magát produktívabbnak, de mind a két nem egyértelműen azt mondta: sokkal jobb kedvük volt egész nap, és valóban kevesebbet idegeskedtek. 

Forrás: The Healthy, Men’s Health, Kiemelt kép: Getty Images