Bejelentették a 10. Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit.

Még javában készülünk a karácsonyra, de közben lelkiekben már a jövő nyarat is kezdhetjük tervezni: a legtöbb fesztiválszervező úgy készül, hogy 2022-ben már végre megtarthatóak lesznek a rendezvények, ezért sorra jelentik be a leszerződtetett fellépőket.

Most a 2022. augusztus 4-6. között meghirdetett 10., jubileumi Paloznaki Jazzpiknik jelentette be, hogy kikkel is fogja szórakoztatni a nagyérdeműt, és az igényes zene rajongói már kezdhetik is dörzsölni a kezüket. A különleges alkalomra valódi Boogie Wonderlanddel és számos meglepetéssel készülnek szervezők, a háromnapos fesztivál igazi ünnepi forgataggá változik – augusztus 4-től örömünnep veszi kezdetét Paloznak dűlőiben. Augusztus 4-én Emeli Sandé, a világhírű brit soul és R&B énekes-dalszerző nyitja a háromnapos fesztivált; augusztus 5-én a ’80-as, ’90-es évek legnépszerűbb brit énekesnője, Lisa Stansfield érkezik a Jazzpiknik Nagyszínpadára, majd az MF Robots utánozhatatlan hangjai töltik be a csillagfényes paloznaki éjszakát. Augusztus 6-án pedig a világhírű Al McKay’s Earth, Wind and Fire Experience formáció látogat el a dűlőbe. Jegyek és bérletek már most kaphatók minden kategóriában, a napijegyek mellett két- és háromnapos bérletek, illetve VIP-jegyek és bérletek is elérhetők. 

Ezeket a számokat te is dúdolod

Több mint három évtizede tartó, elsöprő sikerű karrierjével Lisa Stansfield valódi legenda a pop és soul műfajokban. Világhírű slágerei és díjnyertes albumai – több mint 20 millió eladott példány és 20 világsláger – hatalmas népszerűségre tettek szert az egész világon; háromszor nyerte el a legrangosabb brit zenei díjat, a BRIT Awards-ot, valamint két Ivor Novello-díjjal egy Women’s World Award díjjal és két Grammy-jelöléssel ismerték el sikereit. Stansfield karrierje 1980-ban indult, amikor megnyerte a Search for a Star című tehetségkutatót. Debütáló szólóalbuma, az Affection hatalmas áttörést jelentett a karrierjében; olyan pop- és klubslágereket szült, mint az All Around The World és a People Hold On – mindmáig ez a legnagyobb példányszámban elkelt albuma. A következő években kiadta a Real Love, a So Natural és a Lisa Stansfield című albumokat. A 2000-es években a díva a popzenéről a színészetre helyezte át a hangsúlyt; olyan filmművészeti alkotásokban tűnt fel többek között, mint John Maybury romantikus filmdrámája, a The Edge Of Love (A szerelem határai), Keira Knightley-val és Sienna Miller-rel együtt; játszott a Miss Marple – Az alibi című krimiben, dráma- és a Goldplated című sorozatokban. Legutóbb Elaine Constantine filmjében, a 2014-es Northern Soul-ban vállalt szerepet.

A több művészeti ágban brillírozó Stansfield az ezredforduló után a Face Up, a Biography: The Greatest Hits és a The Moment című albumokkal jelentkezett. Legnagyobb slágereinek gyűjteménye, a Biography 3. helyre került a ranglistákon és hamar platinalemezzé vált. 2014-ben jelent meg Seven címmel hetedik albuma, melyről három kislemezt – Can’t Dance, Carry On és So It Be  – is publikált. A Seven albumot az énekes-dalszerző soulhoz való kötődése ihlette. 2018-ban adta ki legfrissebb albumát Deeper címmel, az időtlen minőségű album összes dalát Stansfield és férje, Ian Devaney írták. A legendás pop-soul énekesnő örökérvényű slágerei mellett új dalaiból is válogat a Jazzpiknik második estéjére, feledhetetlen koncertélményt és valódi showt ígérve.

Emeli Sandé négy év után tér vissza hozzánk

A 2022-es Jazzpiknik egyik legizgalmasabb headlinere Emeli Sandé, aki 2018-ban már nagysikerű koncertet adott Budapesten. A világhírű brit soul és R&B énekes-dalszerző 2012-ben debütált Our version of events című első önálló lemezével, amely elsöprő sikert aratott: több héten állt az első helyen, és a legnagyobb példányszámban eladott album lett az Egyesült Királyságban. Ugyanebben az évben fellépett a londoni olimpia nyitó- és záróünnepélyén és elnyerte első BRIT Awards díját. Közreműködött Professor Greennel a Read all about it, a Labyrinth zenekarral pedig a Beneath your beautiful című dalban, amelyek tovább repítették a hírnév felé. 2016-ban jelent meg Long live the Angels címmel második stúdiólemeze, majd 2017-ben ismét őt választották meg a „Legjobb brit női szóló előadónak”.

Másodjára fog fellépni nálunk a világhírű brit énekesnő, Emeli Sandé (Kép: Dave Rushen/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

A zene ügyéért tett szolgálatai miatt pedig Erzsébet királyné a „Brit Birodalom Rendjének tagja” címmel tüntette ki. Sandé számos slágerrel büszkélkedhet, akár előadóművészként, akár zeneszerzőként; írt már dalokat Cher Lloydnak, Alicia Keys-nek, Tinie Tempah-nak, Rihannának, Leona Lewisnak és sok más világhírű énekesnek. Ő az a művész, aki legalább annyira szeret komponálni, mint énekelni. 2019-ben adta ki a Real Life című albumát, az elmúlt két évben új zenéjén dolgozott; 2021-ben a Family című kislemezével tért vissza, ami egy új zenei korszakának kezdetét is jelenti a pályáján. Az új kislemezt Sandé otthonában írták és vették fel a világjárvány idején. Emeli, aki általában erős, szárnyaló énekhangjáról ismert, legújabb albumán újszerű, ritmikusabb hangzást hoz, amire a rajongók felszabadulhatnak és táncolhatnak. Sandé így nyilatkozott:

„A Family sok szinten új kezdetet jelent számomra. Ez egy óda a kitartáshoz, az újjászületéshez és a megújuláshoz. Tavaly készült az otthoni stúdiómban, egy olyan időben és helyen, ahol jobban éreztem magam és a kreatív szabadságom, mint valaha. Remélem, hogy felemelő és erőt ad minden hallgatónak!”

 Mély mondanivalójú slágerei mellett legújabb dalszerzeményeit is elhozza a csütörtöki nyitóestére, melyet csodálatos hangja és lenyűgöző színpadi jelenléte tesz teljessé.

Forrás: Paloznaki Jazzpiknik  Kiemelt kép: Getty Images