Több száz öngyilkosságot akadályozhatott meg slágerével egy amerikai rapper

Logic Alessia Cara énekesnővel és Khaliddal közös száma egy tanulmány szerint valóban életmentőnek bizonyult.

A 1-800-273-8255 című dal az öngyilkosságok megelőzésére létrehozott amerikai segélyvonal telefonszáma. Egy új kutatás szerint a dal hatására jelentős növekedést tapasztaltak a beérkező hívások számában, és vélhetően csökkent az elkövetett öngyilkosságok száma is – írja a The Guardian online kiadása.

A British Medical Journal (BMJ) című tudományos lap friss számában megjelent tanulmány szerint miután a jelentős közfigyelmet kapott dal megjelent, és Logic két nagyszabású fellépésén is hallható volt, 9915-tel nőtt a beérkező hívások száma, és bizonyíthatóan csökkent az Egyesült Államokban az öngyilkosságok száma.
 „Az öngyilkosságok megelőzése és a tájékoztatás érdekében ki kell használni a pozitív médiamegjelenések előnyeit, hogy eljusson az információ az emberekhez és a nagy kockázatú csoportokhoz anélkül, hogy kárt okoznánk a veszélyeztetetteknek.

A területen végzett kutatások fő dilemmája, hogy a reményteli és gyógyulásról szóló történetek kevesebb teret kapnak a médiában, mint az öngyilkosságok”

– vélik a kutatók.

A kutatás három fő eseményt vizsgált: a dal megjelenését 2017. április 28-án, Logic fellépését az MTV zenei díjátadón 2017. augusztus 27-én és a Grammy-díjátadón 2018. január 28-án. A dal, melyben Alessia Cara és Khalid is közreműködik, hetekig a Billboard Hot 100 amerikai slágerlista legjobb tíz slágere között szerepelt. 2017 szeptemberében a harmadik helyre került.

Figyelem!

Ha úgy érzed, krízishelyzetben vagy és öngyilkos gondolatok kísértenek, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot vagy olvasd el ezt az írást! Ha más miatt aggódsz, a segélyszámot szintén hívhatod, de itt is találhatsz létfontosságú tudnivalókat.

A dal megjelenése utáni 28 napban mintegy 10 százalékkal emelkedett a segélyvonal Google-kereséseinek száma. Az elemzések szerint a 34 napos időszakban, amikor a szám kiemelt figyelmet kapott, 6,9 százalékkal nőtt a segélyvonalra befutó hívások száma. Ugyanebben az időszakban csökkent az elkövetett öngyilkoságok száma: 245-tel kevesebbet regisztráltak, ami 5,5 százalékos csökkenést jelent.
A szóban forgó dal egyébként E/1-ben mesél arról, hogy van úgy, hogy az ember nagyon lenn van, mintha nem tudna kapcsolódni saját életéhez, és ilyenkor a halál tűnik a megoldásnak. Majd áttér arra, hogy de élni kell, miert mindig van miért élni, a sötétségben is ott van a fény, és az elbeszélő inkább az életet választja. Egyébként a klipje is megható, két tini szerelméről szól, akiket elszakítanak, de végül, évekkel később egymásra találnak.

Forrás: MTI, kiemelt kép: Getty Images