Díjat nyert a tiktokos sebész és az online szülésfelkészítő is

A Nekem Szól! Egészségértés Díjat a szakmai zsűri több kategóriában osztotta ki, de közönségdíjast és különdíjast is hirdettek.

–––––– SZPONZORÁLT TARTALOM ––––––

Mit jelent és miért fontos az egészségértés, azaz egészségügyi írni-olvasni tudásunk fejlesztése? Kutatások bizonyítják, hogy azok, akiknek jobb az egészségértése – tehát jobban értik és alkalmazzák az egészségügyi információkat –, több egészségben eltöltött életévre számíthatnak, hisz eleve egészségtudatosabb életmódot folytatnak, jobban betartják az orvosuk által javasolt kezelési előírásokat, és kevesebb krónikus betegségben szenvednek. A legjobb hazai egészségértést fejlesztő kezdeményezéseket ezért is díjazza 2016 óta az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) által életre hívott Nekem Szól! Egészségértés Díj. A 2 millió forint összdíjazású pályázat kiemelt témája idén az egészségben eltöltött évek számának növelése, az élethosszig tartó egészség volt. A most díjazott kezdeményezésekhez hasonló programok fontosságát és eredményességét mutatja, hogy az Innovatív Gyógyszergyártók legújabb felmérése alapján 2015 óta jelentősen javult a magyarok egészségértése: magabiztosabban találnak információt az őket érintő betegségek tüneteiről és könnyebben megértik az orvos által javasolt kezelési előírásokat is.

A Nekem Szól! Egészségértés Díj 2021 nyertesei

„Egészségügyi intézmények és egészségügyi szakemberek” kategória:

Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (GOKVI) Gyermekszív Központ – „A szülők informálásának fontossága a Gyermekszív Központban”

A tájékoztató projekt a diagnózis megismerését követően traumatizált állapotba került szülőket segíti. Információs Mappával tájékoztatnak a beavatkozások menetéről, az ellátásban részt vevő kollégákról, szakterületekről, és segédleteket alkottak a hatékony pszichés megküzdés érdekében. A tájékoztatás az egyszerű, általános információkon túl a gyermekek betegségélményének feldolgozásában is segítséget nyújt.

„Társadalmi szervezetek” kategória:

Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete – „VI. Semmelweis Egészségverseny”

A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete szervezésében megvalósuló, többfordulós tanulmányi versenyre ötfős középiskolás csapatok jelentkezhetnek. Fókuszában a középiskolás korosztály egészségértésének fejlesztése áll, a versenyen a középiskolai oktatás során ritkán előkerülő témákat dolgoznak fel.

„Élethosszig Egészség” Különdíj:

Szociális Klaszter Egyesület – „Együtt a demenciával – a gondozó családok komplex támogatása”

A Szociális Klaszter Egyesület INDA programja a demencia tüneteivel küzdő betegek családi, informális gondozóira fókuszál. A Demencia Információs Órák (DIÓ) 12 alkalmas csoportos hozzátartozói tudásbővítés, amely 12 hónapon át tematikusan felépített, hat településen már megvalósult program. A résztvevők személyes mentorai szociális szakemberként egyéni élethelyzetek kezelésében segítenek. Az óvodás korosztályt megszólító családi füzet Dióbél bácsi történetén keresztül segíti az elfogadást. Ugyancsak pedagógusok részvételével kamaszoknak szóló füzet is készült.

Közönségdíj:

Dr. Kulja András – „Közérthető és hiteles egészségügyi edukáció”

2021 júliusától működik dr. Kulja András sebész szakorvosjelölt – mára közel 80 ezer követőt számláló – TikTok-csatornája, amelynek célja, hogy az egészségügyi kérdések iránt kevésbé érdeklődők figyelmét is megragadja, ezért a komolyabb szakmai témákat könnyedebb hangvételű videókkal vegyíti. Közvetlenségével igyekszik növelni az egészségügy iránti bizalmat, és felhívni a lakosság figyelmét a prevenció, az egészségmegőrzés és az egészségügyi vizsgálatok fontosságára.

EgészségKommandó Különdíj:

Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő – Babára várva, online szülésfelkészítő tanfolyam

A Szent János Kórház szülésfelkészítő előadásai húsz éve sikeresen támogatják a kismamákat életük egyik legfontosabb időszakában. A koronavírus-járvány miatt született meg a „Babára várva” online szülésfelkészítő tanfolyam, mely ebben a formában már az ország összes kismamája számára elérhető. A képzésre mára több mint 11 ezren iratkoztak be, köztük leendő édesapák és határon túli magyar kismamák is.

A Nekem Szól! Egészségértés Díj 2021-es pályázatának zsűritagjai: Endrei Judit, Kor-határtalanul program alapítója, médiaszemélyiség, a zsűri elnöke, Salamon Adrienn, az „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány elnöke, a Nekem Szól! Egészségértés Díj korábbi nyertese, valamint dr. Kókai-Nagy Ákos, az AIPM korábbi elnöke.

Kattints a galériára, és nézd meg a díjátadón készült képeket!

Galéria | 8 kép

Díjat nyert a tiktokos sebész és az online szülésfelkészítő is

Díjat nyert a tiktokos sebész és az online szülésfelkészítő is

Fotó megosztása: