Az olvasás öröme: most megoszthatod a gyerekkel (x)

Tartalmas családi időtöltést és finom csemegét kínál a Detki Okosjáték folyamatosan bővülő olvasásfejlesztő programja, amivel a gyerekek játékos formában fedezhetik fel az olvasás örömét.

Egy kekszgyárban élő kismajom meséjével indul a Detki Okosjáték, az olvasásfejlesztő program, amit a Detki Keksz Kft. a Vadvirág Alapítvány szakmai közreműködésével hozott létre. A céljuk, hogy a gyerekeket olyan feladatlapokkal ajándékozzák meg, amelyekkel játszva fejleszthetik az értő olvasáshoz szükséges készségeiket.

Minőségi idő a téli szünetben

Az ingyenes letölthető feladatlapok két korosztálynak szólnak. Az óvodásoknak szánt, iskolára hangoló játékok az olvasást készítik elő, ilyen például, amikor a gyerekeknek az állatokat a nevük szótagszáma alapján kell csoportosítaniuk. Náluk az olvasó-szemmozgás és a fonématudatosság, vagyis a betű-hang kapcsolat felismerése, illetve a tanulás iránti motiváció erősítése a fő szempont. A kisiskolásokkal már az értő olvasást gyakorolhatjuk játékos formában. Például a rímek összecsengéséből ki kell találniuk, melyik állat névtábláján szerepel a Keve vagy mondjuk a Petra név.

Mivel az olvasástanuláshoz fontos a folyamatos gyakorlás, a honlapon kéthetente jelennek meg az új feladatok, a témakörök hathetente változnak. Az első játékok az Állatkert, a Fagyi és a Noé bárkája tematikára épültek, de már elérhetők a Karácsony témakör első feladatlapjai is. Azokkal ráhangolódhatunk az ünnepekre, és minőségi családi időtöltést nyújthatnak a téli szünetben is. A feladatlapok különböző készségeket fejlesztenek, hogy éppen melyiket, azt mindig a lap alján feltüntetett ikonok jelzik.

Csak néhány kattintás

A feladatlapok óvodákban, iskolában éppúgy használhatók, mint otthon, a gyerekek játszhatnak velük egyedül, családdal vagy akár a barátokkal. Ingyenesen letölthetők, és fekete-fehér verzióban is kinyomtathatók. Ez a pedagógusoknak gazdaságosabbá teheti a „csoportos nyomtatást”, de azt is lehetővé teszi, hogy a gyerekek a figurákat a saját fantáziájuk szerint színezzék ki. Mivel a már megjelent témakörök folyamatosan elérhetők a weboldalon, a programhoz bármikor csatlakozhatunk!

A játékhoz néhány csomag Detki állatfigurás háztartási kekszre lesz még szükségünk, mert az állatfigurák minden feladatban szerepelnek. (Például az állatkerthez különböző alakú karámokba kell őket beköltöztetni.) Miután a gyerekek végeztek a játékokkal, a jól megoldott feladatok jutalma, hogy elropogtathatják a kekszeket.

Kaland a betűkkel

‒ A legújabb kutatások azt igazolták, hogy a gyerekeknél az olvasás agyi hálózata nem az egyik hónapról a másikra fejlődik ki, hosszas folyamat eredménye. Azok a gyerekek, akik például rendszeresen mondókáznak, versikéket tanulnak, meséket hallgatnak, előrébb tartanak, míg, ha valakinél lassabban alakul ki az olvasás képessége, az több kudarccal járhat majd, ami még jobban elveheti a kedvét a gyakorlástól ‒ magyarázza Kárpáti Anikó, a Vadvirág Alapítvány szakmai igazgatója.

‒ Ezért a Tanulás Könnyítő Programunk kiemelt célja az olvasáselőkészítés, a fonématudatosság, és minden eszközt megragadunk, amivel a gyerekek nyitottabbá tehetők a gyakorlásra, ilyen akár a színes feladatlap vagy az aranyos állatfigura. És ha már négy-öt hang kapcsán kialakul az agyi hálózatuk, sokkal könnyebben jutnak majd el a negyvennégy betűig, és gyorsan ráéreznek az olvasás örömére is.

A program hátteréről bővebben a Detki Okosjáték blogján is olvashatunk.