A bíróság dönött: megfelelő ellátást kell biztosítania az államnak a súlyos-halmozott fogyatékossággal élő embereknek és az őket gondozó családjuknak. A TASZ szerint a kedvező ítélet újra hitet adhat az érintetteknek és sorstársaiknak, hogy a méltó életért folytatott küzdelmük nem hiábavaló, az ítélet pedig óriási hatással lehet több ezer, hasonló helyzetben lévő család életére.

Az érintett családok emberi méltóságát, magánélethez való jogát, és egyenlő bánásmódhoz való alapjogát súlyosan megsértették az állami szervek azzal, hogy nem tartanak fenn a törvényeknek megfelelő ellátásokat – mondta ki a Fővárosi Törvényszék abban a perben, amelyben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselte őket. 

„Magyarországon a fogyatékossággal élő felnőtt emberek és családjaik csak jogsértő, emberileg tarthatatlan helyzetek közül választhatnak: vagy mindentől elzárt, határ menti, több száz fős tömegintézményben helyezik el szerettüket, vagy – az ilyen intézményektől elborzadva – életük végéig vállalják a napi 24 órás gondozási munkát. A TASZ ügyfelei – hat idős édesanya, akik súlyos-halmozott fogyatékos gyermeküket gondozzák – az utóbbit választották, feladva munkahelyüket, szociális kapcsolataikat, emberhez méltó életüket” – állt a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) sajtóközleményében.

A civil jogsegélyszolgálat 2017 decemberében indított pert azon édesanyák és gyermekeik képviseletében, akik évtizedek óta várnak segítséget az állami szervektől azért, hogy ne a testileg és lelkileg is elfáradt nyugdíjas szülőkre háruljon a folyamatos otthongondozói munka, hanem felnőtt, fogyatékos gyerekeik végre önállóan élhessenek.

Az ENSZ 2007-ben ratifikált Fogyatékosügyi Egyezményének megfelelően az állami szervek kötelesek lennének megfelelő támogatott lakhatást biztosítani, ahol a felnőtt fogyatékos emberek az önálló életükhöz segítséget kapnak.

Fotó TASZ / Pivarnyik Balázs

A TASZ személyiségi jogi pert indított tizenkét felperes képviseletében az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, mint a fogyatékos személyekért felelős minisztérium és fenntartó ellen. A per célja az volt, hogy a bíróság kimondja: az állami szervek megsértették, és máig sértik a felperesek emberi méltósághoz, egyenlő bánásmódhoz és magánélethez fűződő személyiségi jogait azzal, hogy nem tartanak fenn a törvénynek megfelelő támogatott lakhatást a fővárosban és környékén.
A Fővárosi Törvényszék ítéletében megállapította, hogy az állami szervek mulasztása súlyosan sérti a hat felperes család személyiségi jogait, és számukra azonnal létre kell hozni támogatott lakhatási férőhelyeket. Az elszenvedett súlyos lelki szenvedéseik miatt fejenként 5 millió forint nemvagyoni kártérítés illeti meg őket. 

„Elmondhatatlanul örülünk a bíróság kirívóan magas színvonalú ítéletének, amely végre elégtételt jelenthet az évtizedek óta küzdő anyáknak és gyermekeiknek, és újra hitet adhat nekik és sorstársaiknak abban, hogy van értelme küzdeniük gyermekeik önálló lakhatásáért, saját méltóságukért”

– mondta Boros Ilona, a TASZ Egyenlőségprojektjének vezetője. Dr. Pető Márk ügyvéd, aki a felpereseket képviselte pedig abban bízik, hogy az ítélet precedensként szolgál majd.

Kiemelt kép: Getty Images