Táncszínház a kulisszák mögött (x)

Láttad már az idén 20 éves Nemzeti Táncszínház legmodernebb színháztechnikával felszerelt épületét belülről? Kíváncsi vagy arra, hogy milyen kávézni az 1500 tonnás libegő Kisterem alatt vagy mitől jó egy próbaterem?

Ha a tánc szerelmese vagy és szeretnél mindent tudni arról, hogyan készülnek a táncosok egy-egy előadásra, és szívesen bepillantanál a backstage-be előadás előtt, akkor tarts velünk a Táncszínház jubileumi évadának egyik különleges programján, a kulisszajáráson, ahol nem csak a titkokba avatunk be, hanem megnézheted az épületben forgatott A tánc nyelvén beszélünk című dokumentumfilmet is.

A Táncszínház húszéves fennállás apropójára készült el A tánc nyelvén beszélünk című dokumentumfilm, amelyet Delbó Balázs operatőr-rendező és filmes csapata alkotott a Nemzeti Táncszínház felkérésére. A felvétel a Nemzeti Táncszínház falai között készült a hazai táncegyüttesek közreműködésével, a Táncszínház szellemiségét meghatározó szakemberek tolmácsolásában. A film az alkotók szándéka szerint a könyvhöz hasonlóan főhajtás a hazai táncművészet és táncművészek előtt.  A film premierje december elsején, az alapítás szimbolikus napján volt, ekkor láthatta a magyar táncszakma és a közönség is először az M5 csatornán.

Galéria | 9 kép

Táncszínház a kulisszák mögött (x)

Táncszínház a kulisszák mögött (x)

Fotó megosztása:

A nagy sikerre való tekintettel az ünneplés folytatódik, így a dokumentumfilm rendszeresen látható lesz az évfordulós évad során. Az első filmvetítéssel egybekötött kulisszajárása 2022. január 13-án valósul meg, melyet Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója vezet, míg Juronics Tamás Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, színházi rendező, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője beavat abba, hogy táncos szemmel mitől jó egy táncszínház.

Galéria | 5 kép

Táncszínház a kulisszák mögött (x)

Táncszínház a kulisszák mögött (x)

Fotó megosztása:

Ugyanis a kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület 2019. február 15-én nyitotta meg a kapuit, és a tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma igényeinek. A tervezés nagyszerűen sikerült, elkészült Budapest egyik legújabb kulturális színtere, ahol különleges építészeti megoldásokat felvonultató 6950 négyzetméteren két színházterem és kamaraterem várja a tánc szerelmeseit, emellett professzionális próbatermek segítik a táncosok felkészülését.

 Az egyedülálló program 18:00-kor kulisszajárással kezdődik, ezt követően 18:30-tól kerül vetítésre A tánc nyelvén beszélünk című dokumentumfilm.

Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
További alkalmak időpontja és bővebb információ megtalálható a Nemzeti Táncszínház weboldalán.

Fotó: Kaszner Nikolett, Delbó Balázs