Jó ügyek a középpontban: mert adni jobb, mint kapni! (x)

A dm idén is átszínezte a Black Friday napot, és aznapi forgalmuk 5 %-át jótékony célra ajánlották fel: összesen 19 millió forinttal segítik a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány munkáját, hogy így támogassák a kamaszok mentális egészségének megőrzését. S ha már jó ügyek: a drogéria az ünnepek táján is szívesen dolgozik civil szervezetekkel, hiszen egyes ajándékokkal további társadalmilag fontos ügyek is támogathatók. De persze megteheti ezt bárki, aki karácsonyhoz közeledve ajándékozáson gondolkodik! Mégis hogyan?

A Black Friday hatalmas akciói nem illenek a dm-hez, így árzuhanás helyett idén is egy különleges kezdeményezéssel találkozhattak a vásárlók. Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványnak adományozták napi forgalmuk 5 %-át, hogy közös kampányt indítsanak a fiatalok mentális egészségének megőrzésért. A koronavírus helyzet mindenkinek az életére hatással volt, a kamaszok és fiatal felnőttek krízisei sok esetben sajnos tovább mélyültek.  A „Fontos vagy! – Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl” elnevezésű kampány során egy mindenki számára elérhető online programsorozatot indít el a Kék Vonal alapítvány 2022 januárjában, amelynek keretében hasznos cikkekkel, podcastokkal, szakemberekkel készült interjúkkal, és online kurzusokon elsajátítható módszerekkel, tippekkel látják el a kamaszokat és szüleiket a fiatalok mentális egészségével kapcsolatban.

Ajándékkal a jó ügyekért!

A vásárlók számára az ünnepi ráhangolódás már ezen a napon elkezdődhetett azzal, hogy megtapasztalták a jótettek örömét, a szolidaritás erejét.  Mert ajándékozni tényleg öröm. Ennek varázsát mindannyian átéltük már, a tavalyi év pedig megtanított minket arra is, hogy az együtt töltött időnél nincs értékesebb. Az ajándékok kiválasztása persze szokott némi fejtörést okozni. Bár a túlfogyasztásra és a környezet védelmére hivatkozva sokan megkérdőjelezik a karácsonyi ajándékozást, még többen vannak, akik továbbra is ragaszkodnak ehhez a hagyományhoz.  A tudatos döntések szerepe egyre inkább felértékelődik ezen a területen is. Az ajándékozás-pártiaknak is jó hír, hogy egyes ajándékokkal jó ügyeket is támogathatnak. Mégis hogyan?

A dm a Giving Friday nap mellett az év többi időszakában is gyakran dolgozik együtt civil szervezetekkel, így amikor ajándékokat keresnek egy-egy projekthez, együttműködnek olyan civil szervezetekkel, amelyek tevékenységükkel társadalmi ügyeket szolgálnak, de emellett ajándéknak való termékeket is kínálnak. Tavaly az Online Shopjuk születésnapján a pécsi REkreáció Műhely újrahasznosított termékeivel lepték meg vásárlóikat, de dolgoztak együtt hazai ékszerkészítőkkel is, egy másik alkalommal pedig autista munkavállalók által készített csokoládé került a Mikulás-csomagjaikba. Talán sokan nem is gondolnák, de a civil szervezetek gyakran alaptevékenységük mellett olyan szolgáltatásokat fejlesztenek, amelyekkel egyrészt munkát adnak rászorulóknak, megváltozott munkaképességű embertársainknak, másrészt ezzel a piaci alapú tevékenységgel alaptevékenységüket is erősíteni tudják, hiszen plusz forrásokhoz jutnak.

Így ajándékozni igazán menő

Az interneten böngészve sokféle lehetőség közül válogathatunk: találhatunk különleges ajándékcsomagokat, ötletes újrahasznosított tárgyakat, ékszereket. A tudatos fogyasztást preferáló ismerőseinket meglephetjük egy-egy minősített natúrkozmetikummal, vagy bio finomsággal, ezen a téren a dm is széles kínálattal várja a vásárlókat.  Környezetvédő ismerőseinket megörvendeztethetjük akár gyökeret eresztő ajándékkal is, ha faültetést finanszírozunk néhány online kattintással, de egy-egy izgalmas és hasznos workshoppal ugyancsak meglepetést okozhatunk – a civil szervezetek igazán kreatívok e téren. A gyerekeknek jó választás lehet egy-egy könyv, társasjáték, esetleg bábfigurák, amelyek mesés formában hozzák közelebb hozzájuk a környezetvédelem ügyét.  Tini ismerőseinket meglephetjük egy menő POKET-zsebkönyvvel, sőt a járvány alatt megtépázódott kulturális szférát is segíthetjük azzal, ha például színházi élményt, koncertet adunk ajándékba. Körülnézhetünk a kézműves vásárokban, és helyi alkotókat támogathatunk a választásunkkal, vagy kortárs képzőművészek munkái között is szétnézhetünk.