A 15 éves olasz lány mindannyiunk számára példát mutat kitartásból.

A most tizenöt éves Francesca Cesarini kezek nélkül, egy lábbal született, ezért édesanyja eléggé meglepődött, amikor három évvel ezelőtt az akkor 12 éves kislány azt mondta neki, hogy akrobatikus rúdtáncot szeretne tanulni. (Rég elmúltak már azok az idők, amikor a rúdtánc a sztriptízbárok világára korlátozódott. Ez egy nagyon kemény sport, egyre többen űzik a világon – és bizony férfiak is.) A végtaghiány ellenére a tini természetesen pont olyan, mint a kortársai: fogszabályozót hord, szereti a gyorséttermeket és a popzenét, és imád mindent, ami Harry Potter. Viszont talán egy fokkal eltökéltebb és kitartóbb, mint a többiek, hiszen egy olyan sportot választott, ami még azok számára is nagy kihívás, akiknek mindegyik végtagja megvan.

„Nem tudom, hogy talán a közösségi médiában láttam először, vagy álmodtam… Csak azt tudom, hogy felébredtem, és odamentem hozzá [anyához], és azt mondtam neki, hogy rúdtánccal szeretnék foglalkozni” – mondta Cesarini a Reuters fotóriporterének.

A gyakorlás meghozta az eredményét: három évvel később, 2021-ben már részt vett a Nemzetközi Rúdsport Szövetség virtuális rúd- és légtornász világbajnokságán. A koronavírus-járvány miatt a világ rúdtáncosai videókat küldtek be gyakorlatsoraikról, amelyeket aztán virtuálisan bírált el a zsűri. Francesca volt az egyetlen sportoló, aki a végtaghiányos személyek kategóriájában indult, így aztán értelemszerűen aranyérmet szerzett – de ez természetesen mit sem von le teljesítményéből, elég a róla készült videókat megnézni. Szereplésével pedig talán éppen most kövezi ki az utat az utána következőknek.

„Ettől érzem magam szabadnak” – mondta a lány, aki edzőjével, Elena Imbrognóval egy helyi edzőteremben edz. „Vannak nehéz elemek, például amikor ki kell csavarodni, vagy esetleg csak az egyik karoddal vagy lábaddal kell kapaszkodni. Ez a nehéz dolog” – mondta.

Francescának egyetlen lábprotézise van, de nyolcéves koráig műkezeket is viselt, akkor azonban úgy döntött, hogy nem hordja őket többé, mert inkább csak akadályozzák. És mint édesanyja elmondta a róla szóló riportban, továbbra sem akar ilyesmit viselni.
„Francesca olyan lány, aki tudja, mit akar. El akar érni bizonyos célokat – ezt már édesapa, az 57 éves Marco Cesarini mondta. – Francesca ilyen, ő ez. Soha nem volt keze, ezért mindent azzal csinál, amije van.”
Ami bizony, mint a mellékelt ábra is mutatja, lehet, hogy bizony több, mint amit egy négy végtaggal bíró átlagember csinál.

Forrás: Reuters, kiemelt kép: Getty Images