Kortárs Felbeszélések podcast – Tóth Krisztina: A nyak története (x)

A sokszínű és magával ragadó kortárs magyar novellák szórakoztatnak, elgondolkodtatnak és segítenek jobban megérteni a világot.

Ezért hozta létre a Volvo a Radnóti Színházzal és a Magvető Kiadóval szoros együttműködésben az egyedülálló Kortárs Felbeszélések hangoskönyv podcastot, amelyen 18 magyar szerző 27 története elevenedik meg.

Az írások kiválasztásában a Magvető Kiadó, ,,felbeszélésében” pedig a Radnóti Színház színészei működtek közre. Az egyes epizódokban felcsendülő novellákat Nyáry Krisztián informatív, egyúttal szellemi és érzelmi ráhangolódást is segítő ajánlói vezetik fel. A műsor hostja Till Attila.

Ebben az epizódban Tóth Krisztina: Egyszer már nyertem című novelláját Rusznák András mondja el, Nyáry Krisztián ajánlóját pedig Baki Dánieltől hallhatjátok.

Tóth Krisztina novellájában minden benne van, amit a tankönyvekben a balladákról írnak: tömörítés, elhallgatás, belső monológ, balladai homály. Ez nem is csoda – ha az egyik legnagyobb hatású kortárs költő ír prózát, akkor könnyen találhatunk a szövegben költészetből ismerős megoldásokat. A szerző Pillanatragasztó című novelláskötete az ezredforduló utáni Magyarország hol riasztó, hol szívbe markoló mindennapjairól szól; a huszonöt novella egy-egy töredezett emberi kapcsolatba enged betekintést.

Nyáry Krisztián felvezetőjével – Előadja: Kováts Adél

A szereplők élethelyzete nagyon eltérő, de közös bennük, hogy sorsfordító pillanatok előtt állnak.  Az Egyszer már nyertem című elbeszélés is balladai erejű monológ: egy születésnapját ünneplő, gyermekotthonban nevelődött fiú barátnőjével felül a külvárosi villamosra, majd hazamennek minden kényelemmel felszerelt, tágas lakásukba, ahol valaki mással is osztozniuk kell a nappalin, sőt, a hálószobán is. 

Elég szokatlan történet. Miért tűnik az olvasó számára mégis olyan ismerősnek a helyszín? A reménytelen nyomor vagy a pillanatnyi boldogság története? Talán mindkettőé.

Nyitókép: Unsplash/Sincerely Media

Légy részese az irodalomnak, ahogy talán még sohasem!