Kortárs Felbeszélések podcast – Grecsó Krisztián: Össze kéne szedni (x)

A sokszínű és magával ragadó kortárs magyar novellák szórakoztatnak, elgondolkodtatnak és segítenek jobban megérteni a világot.

Ezért hozta létre a Volvo a Radnóti Színházzal és a Magvető Kiadóval szoros együttműködésben az egyedülálló Kortárs Felbeszélések hangoskönyv podcastot, amelyen 18 magyar szerző 27 története elevenedik meg.

Az írások kiválasztásában a Magvető Kiadó, ,,felbeszélésében” pedig a Radnóti Színház színészei működtek közre. Az egyes epizódokban felcsendülő novellákat Nyáry Krisztián informatív, egyúttal szellemi és érzelmi ráhangolódást is segítő ajánlói vezetik fel. A műsor hostja Till Attila.

Ebben az epizódban Grecsó Krisztián: Össze kéne szedni című novelláját Sodró Eliza előadásában hallhatjátok, Nyáry Krisztián ajánlóját pedig Mészáros Blanka mondja el.

Nyáry Krisztián ajánlója

A tárcanovella olyan rövidprózai műfaj, amely elfér egy hagyományos napilapban, akár fél oldalon is. Ezen túlmenően nincsenek kötelező elemei, bár hagyományosan egyszerű történetszövés jellemzi.

Nyáry Krisztián felvezetőjével – Előadja: Sodró Eliza

Grecsó Krisztián Harminc év napsütés című tárcanovella-kötetének nyitó darabja, az Össze kéne szedni megfelel a forma kívánalmainak, a szerző mégis képes bő félévszázad családtörténetét belesűríteni rövid írásába. Az egyik legismertebb és legnépszerűbb magyar író otthonosan mozog a próza minden műfajában, regényeiből és elbeszéléseiből jól felismerhető Grecsó-univerzum épült fel. Hősei otthonosan mozognak az alföldi magyar kisvárosok és falvak világában, és gyakran érzik magukat elveszettnek a nyüzsgő nagyvárosban. De bárhol is vannak, előbb-utóbb rákényszerülnek, hogy szembe nézzenek a múlttal, saját maguk vagy családjuk évtizedek óta hurcolt örökségével. Juszti mama, az egyszerűségében is bölcs öregasszony több novellában feltűnik. Most az általa befőzött szilvalekvár idéz fel régi családi emlékeket: a huszadik századi magyar történelem pokla mellett a szerelem és a vágyakozás elfojtott érzését. 

Az élet gyakran embert próbálóan nehéz, mégis össze kell szedni valakinek az elhullott gyümölcsöt.

Nyitókép: Unsplash/Mikolaj

Légy részese az irodalomnak, ahogy talán még sohasem!