Kortárs Felbeszélések podcast – Dragomán György: Rendszerújra (x)

A sokszínű és magával ragadó kortárs magyar novellák szórakoztatnak, elgondolkodtatnak és segítenek jobban megérteni a világot.

Ezért hozta létre a Volvo a Radnóti Színházzal és a Magvető Kiadóval szoros együttműködésben az egyedülálló Kortárs Felbeszélések hangoskönyv podcastot, amelyen 18 magyar szerző 27 története elevenedik meg.

Az írások kiválasztásában a Magvető Kiadó, ,,felbeszélésében” pedig a Radnóti Színház színészei működtek közre. Az egyes epizódokban felcsendülő novellákat Nyáry Krisztián informatív, egyúttal szellemi és érzelmi ráhangolódást is segítő ajánlói vezetik fel. A műsor hostja Till Attila.

Ebben az epizódban Dragomán György: Rendszerújra című novelláját Rusznák András előadásában hallhatjátok, Nyáry Krisztián ajánlóját pedig Baki Dániel mondja el.

Nyáry Krisztián ajánlója

„Fogunk még látni durva technológiai diktatúrákat” – jövendölte Dragomán György a Rendszerújra című novelláskötetének bemutatóján. A külföldön legismertebb, több tucat nyelvre fordított kortárs magyar prózaíró elsősorban két regényének, a Fehér királynak és a Máglyának köszönheti népszerűségét, de pályája kezdete óta ír elbeszéléseket is. Szívesen próbálja ki magát olyan műfajokban is, amelyeket a kritika szeret a szórakoztató irodalom kategóriájába sorolni, és ezzel egyszersmind be is bizonyítja, hogy a művészeti érték nem zsáner kérdése. A tizenöt év terméséből válogatott kötet számos darabja a sci-fi műfajába tartozik, és valamilyen nyomasztó jövőbeli társadalomban játszódik, – hol lepusztultan rozsdásodó, hol neonfehéren hideg világokban.

Nyáry Krisztián felvezetőjével – Előadja: Rusznák András

A címadó novella hősének a retinájára vetíti ki a rendszer az aznapi kötelező gondolkodni valót. Rendesen el is végzi a hatalom szabta szellemi rutinfeladatokat, de közben szabadulni akar ő is, mint a könyv csaknem valamennyi szereplője. 

De a rendszer csak nehezen törhető fel, és nagy árat kell fizetni érte.

Nyitókép: Unsplash/Tought Catalog

Légy részese az irodalomnak, ahogy talán még sohasem!