A festészettől eltanácsolt Csontváry – aukción a magyar művészettörténet egyik leghíresebb levelezése (x)

A magyar művészettörténet egyik leghíresebb levelezése kerül kalapács alá a BÁV-nál, amelyben a fiatal Csontváry Kosztka Tivadar első szárnypróbálgatásai után tanácsot kér a kor ünnepelt festőjétől és kritikusától, Keleti Gusztávtól. A 36 millió forintról induló levelek értékét növeli, hogy a Csontváry-hagyaték megmentőjeként ismert Gerlóczy Gedeon gyűjteményéből származnak.

A patikussegédként dolgozó Csontváry Kosztka Tivadar 27 évesen vetette papírra első rajzát egy ökrösszekérről. Bár az ekkor felhangzott sugallat: „Te leszel a világ legnagyobb napút festője, nagyobb Rafaelnél!” végérvényesen megpecsételte a művész sorsát, rögös út vezetett az ismertségig.  Alig néhány héttel az első szárnypróbálgatásai után tollat ragadott, hogy levélben kérjen segítséget és eszközöket a Mintarajziskola igazgatójától, Keleti Gusztávtól. Nem meglepő, hogy az ünnepelt festő nem volt elragadtatva a mellékelt rajzoktól, szerinte azok „…egy 10-12 éves gyermek első kísérleteinél nem állnak magasabb fokon.” Tanácsok helyett pedig inkább egy helyi rajztanár felkeresését javasolta. Az ifjú nem keseredett el a választól, sőt még elszántabban vágott neki művészeti elképzelései megvalósításához. A levelezés művészettörténeti fontossággal is bír, hiszen annak bizonyítékai, hogy Csontváry misztikus szerepvállalása, festészeti programja már pályája elején kiforrott. A sorai között felfedezhető hit, elszántság teljes mértékeben azonos azzal a legendával, amely a maga útját járó, csak belső logikáját követő művészről kialakult az elmúlt alig több mint 100 éveben.

„…itt állok, még csak 27 éves vagyok s önérzettel mondhatom, hogy jöjjön, aminek jönnie kell, meg nem ijedek azon óriási feladattól, mely vállaimra nehezedni fogna. Egészségem ép, akaratom acélozott, szorgalommal versenyre szállok a hangyával s kitartásban – jól ismerem magam – csalódni szinte nem fogok.” (Részelt Csontváry 1881. február 3-án írt leveléből.)

Galéria | 3 kép

A festészettől eltanácsolt Csontváry – aukción a magyar művészettörténet egyik leghíresebb levelezése (x)

A festészettől eltanácsolt Csontváry – aukción a magyar művészettörténet egyik leghíresebb levelezése (x)

Fotó megosztása:

 

Alig két hónappal a levélváltás után útnak indult Itáliába, hogy megtudja, vajon mekkora feladat hárul rá, ha túl akarja szárnyalni Raffaellot. Hogyan is adható vissza festői eszközökkel az „élet energiája”? S miként kell elérni „az átlátszó színek távlatából merített természetes hatást”? 1881. Húsvét szombatján 56 forinttal a zsebében már a Vatikánban tanulmányozta a reneszánsz nagymesterének kihívásokban nem szűkölködő életművét. Visszatérte után a pénzügyi háttér megteremtésére saját gyógyszertárat nyitott. A későbbiekben annak a bevételeiből tanult és utazott. Festészetet csak 41 éves korától tanult, többek között Hollósy Simon müncheni festőiskolájában

A Csontváry-legenda nem lenne teljes a hagyaték megmentője, Gerlóczy Gedeon nélkül. Ő volt az, aki a erős ponyvaanyagra utazó fuvarosok elől felvásárolta az értéktelennek vélt vásznakat, s a ma már felbecsülhetetlen értéket képviselő 42 darab festményt legendás Galamb utcai lakásában őrizte több mint 50 évig. Élete végéig dolgozott azon, hogy Csontváry elfoglalja méltó helyét a magyar művészettörténet palettáján.  Az ő gyűjteményéből kerül árverésre a mára már a legdrágább magyar festőként számon tartott Csontváry 5 levele és a fennmaradt egy Keleti-válaszlevél piszkozata, 36 millió forintos kikiáltási árral.

Galéria | 6 kép

A festészettől eltanácsolt Csontváry – aukción a magyar művészettörténet egyik leghíresebb levelezése (x)

A festészettől eltanácsolt Csontváry – aukción a magyar művészettörténet egyik leghíresebb levelezése (x)

Fotó megosztása:

 

Az aukciós piacon eddig felbukkant alig néhány Csontváry-festmény mind rekord áron kelt el. Emiatt is számít igazi szenzációnak az akár „nulladik” műként is aposztrofálható levelek árverése, amelyek jó eséllyel megdönthetik az autográf papírrégiségek eddigi rekordját, amit 36 millió forinttal egy dedikált Petőfi-kötet tart.

A művészettörténeti szenzáció mellett az eddigi legnagyobb, több mint 8 karátos briliánsgyűrűre is licitálhatnak, személyesen vagy online, a BÁV december 7-én és 8-án megrendezésre kerülő 78. Művészeti aukcióján.

Az aukciós kiállítást november 27. és december 5. között ingyenesen tekinthető meg a BÁV Aukciósházban (1052 Budapest, Bécsi utca 1.). Az árverést december 7-8-án rendezik meg a MOM Kulturális Központban, ahol az érdeklődők személyesen és online is licitálhatnak.

További információ és katalógus a www.bav-art.hu címen tekinthető meg.