3 kérdés a konyhában, amire mindenki tudni szeretné a választ

Kint hagyhatom a pulton a vajat? Vajon megromlik a rizs a kamrában? Meg kell mosni az avokádót? Mindegyikre választ találsz, és közben sok más érdekességre is fény derül.

Kint maradhat a vaj?

A legtöbb kereskedelmi forgalomba hozott vaj pasztőrözött, ennek az eljárásnak köszönhetően pedig a bennük található kórokozók elpusztulnak, emiatt hosszabban eltarthatóak. Mivel a vaj túlnyomórészt zsírból áll (80 % vagy annál is több), ez önmagában segít távol tartani a baktériumokat.

Fotó: Getty Images

Tulajdonképpen minden attól függ, milyen vajat szoktunk vásárolni. A USDA’s FoodKeeper app (irányt mutat az élelmiszerek és italok tárolásában, illetve segít maximalizálni az áruk frissességét, minőségét) szerint a sózott vaj egy-két napig szobahőmérsékleten, egy-két hónapig hűtőszekrényben, hat-kilenc hónapig pedig fagyasztóban tárolható – ezt követően az íze avassá vagy savanyúvá válhat. A termékben található só nagyban hozzájárul a frissesség megőrzéséhez, ha azonban a konyha hőmérséklete tartósan 21 °C fok fölé emelkedik, feltétlenül be kell tenni a hűtőbe.

A sózott vajat érdemes vajtartóban tárolni, de még ennél is jobb a vizes vajtartó, ami tömör anyagának köszönhetően megakadályozza, hogy fény és levegő jusson bele.

Ez az eljárás azért nagyszerű, mert a benne található víznek köszönhetően hűtés nélkül képes megtartani a vaj frissességét, ráadásul kenhető állapotban marad. A sótlan változatot azonban a hűtőszekrény hátsó részében érdemes tárolni – bár jó, ha fogyasztás előtt egy órával kivesszük, hogy megpuhuljon. Fontos, hogy a házi készítésű, nyers tejből készült, vagy bármilyen nem pasztőrözött vajat mindig hűtve tároljuk!

Egy idő után megromlik a rizs?

Fotó: Getty Images

Vannak olyan ételek, amelyek megtalálták az örök fiatalság forrását, és ide tartozik a rizs néhány fajtája. Természetesen most nem a főzött változatról beszélünk, hanem a nyers rizsről, ami attól függetlenül, hogy kamrában, hűtőszekrényben vagy fagyasztóban áll, nem romlik meg. 

A Still Tasty (eltarthatósági útmutató) szerint a fehér-, a vad-, az arborio-, a jázmin- és a basmati rizs is korlátlan eltarthatósággal rendelkezik, ha szennyeződésektől mentesen tárolják.

Kivételt képez a barna rizs, ami a magasabb olajtartalmának köszönhetően közel sem tartható el olyan sokáig. Viszont a tiszta vaníliakivonat és juharszirup, illetve a cukor és a só, ha ügyesen távol tartjuk a nedvességtől és a hőforrásoktól, szintén ellenállnak az idő vasfogának. A száraz hüvelyesek is szépen eltarthatóak, de csakis jól záródó, légmentes tárolóedényben.

Meg kell mosni az avokádót?

Fotó: Getty Images

A tökéletesen érett avokádó az egyik legfinomabb dolog a világon. Jó érzés belevágni a gyümölcsbe, ha sima, vajas, világoszöld belsőt találunk. De mit kell tenni, ha még közel sem érett, hol, hogyan kell tárolni, és mit csináljunk, ha csak a felét használjuk fel? Meg egyáltalán: meg kell mosni? Elsőre szokatlan lehet a kérdés, hiszen ha nem mossuk meg a banánt vagy a narancsot, akkor az avokádót, miért kellene?

Egy 2018-as kutatás során 1500 avokádót vetettek vizsgálat alá, és kimutatták, hogy bár kevesebb, mint 1%-nál találtak szalmonellát, 18%-nál  jelen volt a Listeria baktérium.

A legjobb folyóvízben jól átdörzsölni, majd egy tiszta ruhával, papírral szárazra törölni, és csak azután felvágni. A még éretlen avokádót szobahőmérsékleten tároljuk, ha viszont már tökéletes, de még nem kívánjuk felhasználni, pár napig a hűtőben is eltartható. Ann Ziata, a New York-i Kulináris Oktatási Intézet séf-oktatója szerint: „Minél érettebb az avokádó, annál kevesebb ideig áll el a hűtőszekrényben. A kevésbé érett három-négy napig, vagy még annál tovább is eltartható.” Amennyiben felgyorsítanánk az érési folyamatot, helyezzük több banán mellé egy fogpiszkálóval átlyukasztgatott papírzacskóba, de a sütős trükköt is többen kipróbálták már.

Csomagoljuk be az avokádót alufóliába, és 10 percig süssük 90 fokon, de ha túl kemény, ez akár egy 1 órát is igénybe vehet.

Érdemes öt percenként ellenőrizni, mennyire puhult meg. Ha az avokádónknak csak a felét ennénk meg, akkor a másik része folpackban tökéletesen eltartható a hűtőszekrényben, vagy akár pépesített formában egy kis citromlével és olívaolajjal. Kicsit bebarnult?
Semmi gond, egyszerűen vágjuk le a felső, barna részt, és máris fogyaszthatjuk. Az érett avokádó egyébként tartalmaz B-, C-, E- és A-vitamint, káliumot, foszfort, vasat, nátriumot, kalciumot és magnéziumot is, sőt kitűnő antioxidáns forrás. Semmiképp ne dobjuk ki ezt a vitaminbombát, mert külsőleg is felhasználható – magas olajtartalmának köszönhetően a száraz bőr egyik megmentője. (Érzékeny bőr esetén azért végezzünk előtte próbát!) Népszerűsége miatt sajnos felmerülnek vele kapcsolatban etikai problémák, mert az illegális drogkereskedelem is profitál belőle, és környezetvédelmi kérdések – messzi tájról kell ide utaztatni – de azért olykor belefér, különösen, ha ökológiai gazdálkodásból származó és fair trade, vagyis garantáltan etikus termesztésből származó darabot választasz.

Kiemelt kép: Getty Images