Új attrakciók a Balaton Édenkertjeben (x)

A badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat egész évben várja a vendégeit, akik a most kezdődő adventi időszakban hétvégente vezetett kertlátogatásokon ismerhetik meg az arborétumot.

December 11-én tobozszüretet, a karácsonyi szünet idejére meglepetés programokat is szerveznek, és az előttünk álló ünnepi időszakban újra kinyit a Folly Panoráma kávézója is. Az étteremben november 25-től már téli az étlap, az ellazuláshoz elmaradhatatlan édes élményekről pedig továbbra is a Folly saját cukrászműhelye gondoskodik.

Azonban nemcsak a téli fogások, a hétvégi ajánlatok és a programok kapcsán élénkült meg az élet a Follyban: október közepén komoly fejlesztés kezdődött, aminek eredményeit már jövő tavasszal birtokba vehetik a látogatók. A Kisfaludy 2030 turisztikai attrakciófejlesztési pályázat keretében chill terasz és szabadtéri mozi nyílik, valamint számos olyan fejlesztés valósul meg, amely a vendégek komfortérzetét növeli, így például felújításra kerülnek az ösvények és utak burkolatai, új ülőpadokat, bútorokat, függőágyakat helyeznek ki, és a kisgyermekes családokra gondolva új, tematikus és babakocsival bejárható sétautakat is kialakítanak a kertben. Megújul a beléptetés és infokommunikációs jegyrendszert terveznek bevezetni, emellett elektromos kerékpártöltőt és autótöltőt építenek ki. A kertben jelenleg is növényismertető táblák, tablók segítik a látogatók ismeretszerzését, a tervek között azonban a teljes kerten belüli kommunikáció újragondolása is szerepel. Az arborétum különböző pontjain izgalmas képzőművészeti remekművek, land-art alkotások, szobrok erősítik majd az egyedi kertélményt. Megújul a Folly parkolója is.

Az arborétum, és ami mögötte van

A Folly Arborétum magját, az „Öreg Arborétumot” Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette 1905-ben. Az induláskor alig fél hektárnyi területből mára öthektáros arborétum lett: több mint 400 fenyőfajta és 200 lombos fa-, illetve cserjeféle, valamint több ezer évelő virul a kertben.

Az arborétum megszületése és fejlődése a családi összefogás és alkotás igazi sikertörténete: az alapító álmát a család újabb generációi dédelgették tovább, dacolva a trianoni országcsonkítást követő gazdasági nehézségekkel, a kommunizmus címszavai mögé rejtett jogtalanságokkal, az államosítással, majd a rendszerváltás utáni privatizációval. A kertet most gondozó és vezető negyedik generációnak köszönhetően az arborétum ma komplex élménycsomagot nyújt a látogatóknak.

Galéria | 10 kép

Új attrakciók a Balaton Édenkertjeben (x)

Új attrakciók a Balaton Édenkertjeben (x)

Fotó megosztása:

A szezonálisan megújuló, tavaszi, nyári, őszi és téli étel-, és italválaszték, egész éves nyitvatartású étterem, neves díjakkal elismert borászat, 2021-ben megnyitott cukrászat és kávézó, valamint a saját termékek és a növényáruda mind hozzájárulnak a kertélmény teljességéhez. A szörpök készítése 10 évre visszatekintő hagyomány, az évszakonként változó kínálat legkülönlegesebb darabja, a Folly specialitása, a fenyőrügy szörp. A Follynlove törzskártyaprogramban résztvevők egy éven keresztül ingyenesen látogathatnak az Arborétumba és számos kedvezményt vehetnek igénybe.

Ízelítő a téli étlapról

Az előételek között különlegesnek ígérkezik a tapolcai pisztráng tatár, a levesek között örök sláger a gyömbérrel és sült gesztenyével készülő sütőtökleves, de a hagyományostól eltérően „fehéren” készülő csomboros töltött káposztát sem ajánlott kihagyni a téli étlapról.

Fogadj örökbe egy Folly fát!

Tavaly október óta az arborétum összes növényét örökbe lehet fogadni. Az örökbefogadásról minden információ: https://www.folly.hu/fogadj-orokbe-egy-folly-fat-79

Follyban járt az ősz – fotópályázat

November 30-ig még lehet pályázni az Arborétum által meghirdetett fotópályázatra, amelyen az arborétumban készített őszi tematikájú képet a pályázó Instagram-oldalára kell feltölteni, használva a #follybanjartazosz hashtaget.