„Csak csókold meg!” – tanácsolja a 72 éve boldog házasságban élő pár

14 bölcsesség szerelemről, házasságról és életről egy 95 éves pártól.

Elolvashatunk több stócnyi könyvet a szerelemről, és felkereshetünk egy tucat párkapcsolati terapeutát, hogy elárulják, mitől működik egy házasság, de az igazság az, hogy senki nem tud rá olyan pontos választ adni, mint azok az emberek, akik már több mint hét évtizede szeretik egymást. A Lombardi házaspár, amelynek mindkét tagja 95 éves, ráadásul ma sokkal mélyebb szerelmet érez a másik iránt, mint 72 évvel ezelőtt, amikor összekötötték az életüket. Szerencsénkre pedig a Your Tango online párkapcsolati magazinnal megosztották azt a 14 fontos – a szerelemmel és az élettel kapcsolatos – tanácsot, amelyet szerintük a fiataloknak is érdemes lenne tudni.

Csak szeressük egymást

Aszerint a filozófia szerint kell élni, hogy a szerelmet választjuk – még akkor is, ha nem mindig ez a legegyszerűbb megoldás.

Bókoljunk a másiknak gyakran

Mondjunk minden nap valami kedveset a partnerünknek. A bók irányulhat bármire: a külsejére, a főztjére vagy akár arra, hogy milyen segítőkész volt valamiben.

Éljünk jó házaséletet

Igen, még 95 évesen is! Az intimitásnak fontos szerepet kell kapnia a házasságunkban.

Lakjunk a családtagjaink közelében

Semmi sem tudja pótolni azt, ha nagy családban nevelkedhetnek és nőhetnek fel a gyerekeink.

Együnk jó minőségű ételeket és figyeljünk a cukorbevitelre

Vegyünk példát Lombardiékról, akik még kilencven felett is bicikliznek – a házi koszt boldoggá és egészségessé tesz.

Sose lépjünk félre

Se érzelmileg, se fizikailag ne csaljuk meg a másikat. Házassági szakértőink azt javasolják, mielőtt elköteleznénk magunkat valaki mellett, tudatában kell lennünk annak, hogy mostantól minden nap, minden tekintetben ehhez kell tartanunk magunkat. Szóval ha kísértésbe esünk is, hűségesnek kell maradnunk.

Illusztráció: Getty Images

Sose feküdjünk le haraggal

„Csak csókold meg!” – a Lombardi házaspár szerint ez az ellenszere annak, hogy mérgesen aludjunk el. Meggyőződésük, hogy ennyire egyszerű, úgyhogy megéri tenni egy próbát.

Fogadjuk el, hogy vannak vitás helyzetek

Békéljünk meg a tudattal, hogy a véleménykülönbség teljesen normális egy párkapcsolatban. És nem is mindig fogunk tudni megegyezni egymással, de fontos, hogy meghallgassuk a másikat, és elfogadjuk az ő álláspontját. Aztán lépjünk tovább neheztelés nélkül – Lombardiék több mint hét évtizede képesek rá.

Tiszteljük a másikat

A boldog házasság titka – a szereteten túl –, hogy csodáljuk és valóban értékeljük a másikat. Jóban-rosszban.

Tartsunk rendet otthon

Mr. és Mrs. Lombardi szerint nagyon fontos, hogy tiszta, rendezett otthonban lakjunk, mert ez visszahat az életünkre. Ha koszos és rendezetlen a lakásunk, nagyobb eséllyel uralkodik el a káosz az életünk felett.

Legyünk jó szülők

A gyerekeink iránt érzett szeretet kimutatása is a gyereknevelés része. Lombardiék továbbá kiemelték, hogy nem szabad nyomást helyezni a gyerekekre a továbbtanulást illetően. Nincs mindenkinek szüksége egyetemi oktatásra, kétkezi szakmát tanulni épp olyan fontos.

Olyasvalakihez menjünk hozzá, aki tetszik nekünk

Ez a napnál is világosabb.

Győződjünk meg róla, hogy a hitrendszerünk összeköt, mintsem éket ver közénk

És a hitünket osszuk meg a gyerekeinkkel is, hogy erős értékrendjük legyen, és jó célok vezessék őket.

Lássuk meg a jót a rosszban

Senki sem tökéletes, és ahogy szakértőink mondják, a szomszéd fűje sem zöldebb. Sose feledjük, hogy azt kell szeretnünk, akivel együtt élünk.

Fotó: YourTango.com

Mr. és Mrs. Lombardi floridai nyugdíjasok, akik szeretnek sétálni, híradót nézni, kártyázni és zenét hallgatni. Mrs. Lombardi minden nap olasz ételeket főz, Mr. Lombardi pedig még mindig biciklizik. Minden nap emlékeztetik magukat arra, hogy a házasságuk az első és legfontosabb az életükben. Két gyerekük, öt unokájuk és nyolc dédunokájuk van, akiknek a hívásait mindig izgatottan várják.

Kiemelt kép: Getty Images