Szívesen kísérletezünk a konyhában, erre utalnak a neves szótárhoz adott új szavak

Újabb 455 szóval bővült a világ egyik legnevesebb szótára.

A nagy múltú szótár idén másodszor bővítette online kiadványát, a 455 új szó többnyire online kommunikációval, koronavírussal, gasztronómiával, technológiával és popkultúrával kapcsolatos – vagyis csupa olyasmivel, ami mostanában foglalkoztat minket.

Legyen szó egy új köszönési alternatíváról, egy szlengről vagy egy új konyhai berendezés nevéről, a szókészletünk folyamatosan bővül, szinte naponta újabb és újabb szavakat adunk a kollektív szótárunkhoz – ezzel pedig a szótáraknak is tartaniuk kell a lépést. A világ egyik legnépszerűbb online szótára, a Merriam-Webster éppen ezért idén már másodszor bővítette lexikonját: ezúttal 455 olyan új szót vettek fel a szószedetükbe, amely mind-mind ismerős már valahonnan.

A közel félezer szó között rengeteg kulináris kifejezést találunk, sok olyat, amely új konyhai technológiákat vagy éppen trendivé vált nemzeti ételeket jelöl.

A legismertebb mind közül egyértelműen az air fryer: a forró levegős fritőz, amelyben olaj hozzáadása nélkül süthetünk ropogós krumplit, csirkecombot, de akár pizzát is, az elmúlt években vált a háztartások – és így a szókészletünk – részévé. A szótár szerint az air fryer definíciója „légmentesen záródó, általában kis méretű elektromos készülék az élelmiszerek gyors elkészítéséhez, amely ventilátor által gyorsan keringtetett forró levegővel működik”.

Fotó: Getty Images

A gasztronómia területéről a fluffernutter (mogyoróvaj és mályvacukorkrém keveréke), a horchata (spanyol eredetű rizsital), a chicharrón (mexikói húsétel, amely jellemzően sertés hasaaljából készül), a goetta (német eredetű hús- és gabonakolbász) és a szellemkonyha (olyan vendéglátóipari vállalkozás, amely csak házhoz szállítással foglalkozik, nincs vendégtér) is bekerült a szótárba. A szellemkonyha egyébként a pandémia nyomán vált az egyik leggyorsabban terjedő globális vendéglátóipari trenddé, de a koronavírus-járványtól sok más új szót és kifejezést is kaptunk. A Merriam-Webster online szótárában már megtaláljuk a szuperterjesztő és a vakcinaútlevél szavakat is, de a digitális nomád kifejezés (valaki, aki utazás közben, teljesen az interneten keresztül látja el a munkáját) elterjedése is a Covid–19 „mellékhatása”.

És bár a lezárások alatt sokan elkényelmesedtük, meglepő, hogy a dad bod (aputest, azaz az a fizikum, amely az átlagos apukákra jellemző) csak most került be a szótárba…

Forrás: marthastewart.com, foodnetwork.com Kiemelt kép: Getty Images