Hogyan lehet jelen egy cég az űrkutatásban és a filmiparban is? Megmutatjuk! (x)

A technológiai fejlődés mindig is fontos célja volt az emberiségnek, és gyakran előfordult, hogy egy-egy találmányt nemcsak a tudományos világban, hanem a popkultúrában is fel tudtak használni.

A most 175 éves ZEISS is ilyen sokoldalú vállalat, fejlesztéseikkel pedig nemcsak az optikusoknál, hanem a világ számtalan pontján találkozhatunk!

A szemüvegektől a mikroszkópokig

Bár a ZEISS ma is elsősorban innovatív szemüveglencséiről és az optikusok számára készült gépeiről híres, már a kezdetektől foglalkozik mikroszkópok készítésével is. Kevesen tudják, hogy a mikroszkóp nem modern találmány, az első eszközt valamikor 1590 és 1608 között készítették el Hollandiában. Hosszú út vezetett még innen ahhoz az eszközhöz, amelyet ma ismerünk, és amellyel egészen apró, szabad szemmel láthatatlan dolgokat is megfigyelhetünk.

Napjainkban persze a mikroszkópok helyett már gyakran egészen innovatív képalkotó rendszereket használnak a tudósok, különösen a mikrosebészetben, ahol akár egy tized milliméteres eltérés is végzetes lehet. De hasonlóan kifinomult eszközökre van szükség a mikrochipek gyártásánál is, így napjainkban már a mikroszkópokon túl óriási szükség van nagyon pontos képalkotó rendszerekre is. Jelenleg a világ mikrochipjeinek több mint 80%-a ZEISS-technológiával készül, de a fejlesztések nem állnak meg, így napjainkban a ZEISS-nek már több mint 9800 szabadalma létezik világszerte.

A cél a tudomány fejlődése

Mivel a ZEISS élen jár a mikroszkópgyártásban is, nem meglepő, hogy több tudományos felfedezés is köszönhető a vállalat innovációinak, például egy ilyen eszköz segítségével váltak először láthatóvá a vörösvérsejtek. De modern mikroszkópra volt szükség ahhoz is, hogy Robert Koch 1882-ben felfedezhesse a tuberkulózist, amiért később Nobel-díjat is kapott, miközben óriási hatást gyakorolt az orvostudományra. Nem ő volt azonban az egyetlen tudós, aki a ZEISS eszközeivel ért el nagy tudományos áttörést: összesen 36 Nobel-díjhoz segítettek hozzá tudósokat ezek az egyre fejlettebb, úttörő eszközök.

A ZEISS találmányai azonban nemcsak a legkisebb, hanem a legnagyobb dolgok felfedezésében is segítenek, a planetáriumok számára készült kivetítőik ugyanis több mint 9100 csillagot képesek megjeleníteni a kupolán egy időben. Sőt, Neil Armstrong is egy olyan fényképezőgépet vitt magával a Holdra, amelyben ZEISS lencse volt. Armstorng ugyanis nemcsak az első ember volt a Holdon, hanem ez első fotós is, a Földről készült fényképe pedig máig világhírű.

Egy technológia a filmektől az űrutazásig

A ZEISS találmányait a popkultúrában is használják, például számtalan hollywoodi sikerfilmet forgattak az objektívjeik segítségével. Ilyen alkotás például a Gyűrük Ura, a Parfüm, a Gravitáció, valamint az Avatar is, utóbbihoz ráadásul speciális, térhatású kamerákat használtak, melyek lehetővé tették a nézők számára a háromdimenziós látványt. Aki pedig a filmek helyett inkább az autóversenyzést követi szívesen, az is gyakran találkozhat ZEISS innovációkkal, ugyanis a Forma-1 tervezőcsapatai a ZEISS méréstechnikai eszközeit és szoftvereit használják ahhoz, hogy a legoptimálisabb aerodinamikát érjék el a F1-es versenyautóknál.

Hasonló eszközökkel találkozhatunk például repülés közben is, hiszen a vezető repülőgép-gyártók a ZEISS által kifejlesztett precíziós méréstechnikát használják a biztonságos repülés garantálásához. Persze a veszélytelen repülés nemcsak az eszközökön múlik, hanem a pilótákon is, hiszen nem egy olyan esetről tudunk, amikor egy rutinos pilóta emberéleteket mentett a tapasztalatával és az ötleteivel. Nem véletlen, hogy a pilóták megfelelő képzéséhez is a legmagasabb igényeket is kielégítő technikai eszközöket és ZEISS projektorokat használnak.

Jobb látás minden eszközzel

A ZEISS egyik legfontosabb hitvallása az éles látás, és ezzel a megfelelő életminőség biztosítása a lehető legtöbb ember számára – világszerte. Ezen cél eléréséért a ZEISS szakemberei egyrészt olyan minőségű szemüveglencséket gyártanak és fejlesztenek, melyek minden látásproblémára megoldást kínálnak, az egyszerű szemfáradtságtól kezdve a komplexebb látásproblémáig. Másrészt a ZEISS – felhasználva 175 éves tapasztalatát – orvostechnikai eszközöket is gyárt, melyeket rengeteg műtéthez használnak fel: világszerte több mint 15 millió szürkehályog műtétet végeztek el évente ilyen precíziós műszerekkel.