Budapest. Megannyi regény, költemény, film és dal ihletője, egy igazi múzsa. A mai napon van 148 éve, hogy Pest, Buda és Óbuda egyesült, és az egyesített város ezzel Európa egyik legfiatalabb fővárosává vált.

Hogy mi Budapest? Kinek mi. A hidak-, a fesztiválok-, a gyógyfürdők városa? Lakosságáért (amivel egyébként az EU 9. legnépesebb városa) és pontos földrajzi adatokért bármikor fellapozhatjuk a Wikipédiát. De ha születésnapokról van szó, akkor az érzelmek dominálnak. Lehet gyűlölni, lehet imádni, egy biztos: az ország sok dicsőséget és tragédiát látott fővárosa Európa egyik leghangulatosabb helye. És ezt nem csak a lokálpatriotizmus mondatja velünk; Budapest rendre felbukkan a világ legszebb, legromantikusabb városait felsorakoztató listákon. Mást jelent annak, aki itt küzd a megélhetéssel, aki a dugóban ücsörög, mást annak, aki épp el akarja hagyni, és mást annak, aki teljes pompájában látja, amikor néhány napra idelátogat. Az biztos, hogy csodás dalokat ihletett, amelyek szerzőinek mind igen sokat jelentett ez a város, és annak mindenkori lakói.

Cseh Tamás: Budapest

„Itt van a város, vagyunk lakói, / Maradunk itt, neve is van: Budapest” – a dal egy egész generáció Budapest-élményét meséli el szívfacsaró szépséggel. Az 1977-es Levél nővéremnek címmel megjelent lemezen található, amely (akárcsak társai) a korabeli, gyakran keserű hétköznapokról szól. Szokták mondani, hogy aki meg szeretné érteni a rendszerváltás előtti Magyarországot, az hallgasson Cseh Tamást. Az ország dalnoka semmihez sem hasonlítható módon énekelte, ső mesélte a szocializmust, ezt az országot. Az „azt mondd meg nékem, hol lesz majd lakóhelyünk  / Maradunk itt, vagy egyszer majd továbbmegyünk?” pedig örökérvényű kérdéssé vált, állandó témája egy újabb nemzedéknek is.

Rátonyi Róbert: Budapest, Budapest, te csodás

Fényes Szabolcs 1947-es Rigó Jancsi című operettjének egyik fontos betétdalát Rátonyi Róbert vitte sikerre, de azóta is sokan megénekelték. „Budapest, Budapest, te csodás! / Te vagy nékem a szívdobogás. / Sehol nincs a világon ilyen szép május, / És ilyen rügyfakadás!” Ezt a dalt hallva az ember tényleg hajlamos elhinni, hogy ez a leggyönyörűbb város a világon.

Németh Lehel: Nékem csak Budapest kell

„Nékem csak Budapest kell, / Hol az ember kora reggel szívesen kel, / És a szíve máris hevesen ver”  – énekelte Németh Lehel 1961-ben. A sors fintora, hogy a Kádár-korszak első táncdalénekesi generációjának egyik kiemelkedő, ikonikus alakja, aki gyakorlatilag az első nyugati értelemben vett sztár volt Magyarországon, az 1960-as években, megelégelve a hatalom általi folytonos vegzálásokat, egy időre visszavonult a táncdal világától, és artistának állt, majd 1965-ben disszidált feleségével. 1990-ben tért csak vissza az országba, és sokakkal ellentétben nem lovagolta meg az akkor éledő nosztalgiahullámot: két koncertet adott mindössze, ezzel búcsúzott a közönségétől.

Akkezdet Phiai: Budapesmód

Süveg Márk és Závada Péter formációja a magyar underground hip-hop egyik legfontosabb történése volt a 2000-es években, és noha már nem aktívak ebben a formában, a magyar nyelvet lágy gumiszalagként csavargató duót azok is ismerik, akik egyébként nem mélyedtek el a műfajban. De nemcsak a rap, a magyar slam poetry (olyan alulról szerveződő esemény, ahol a résztvevők saját verseiket, műveiket adják elő) mozgalomnak is igen fontos alakjai lettek. A Budapesmód metaforafolyamában nem a város idealizált, hanem a mindennapi, szürke, lehúzó oldala jelenik meg – ami épp annyira Budapest, mint a tavasszal virágzó gesztenyefák szépsége. Budapest „szép, gömbölyű fájdalom / Az ország közepében.”

Kern András: Lövölde tér

Jó, nem egész Budapest, csak a Lövölde tér. De aki hallotta már András 1985-ben megjelent dalát (a Kern című nagylemez 10. száma), aminek zenéjét Másik János, szövegét Horváth Attila és Kern András írta, az biztos, hogy más szemüveggel néz nemcsak a térre, de az egész városra. A kuplé a szerelemről, annak elmúlásáról, az elmúlás és reménytelenség nyomán érzett lelki gyötrelmemről szól, amit a tér hidege szimbolizál.

Budapest 148

Ha Budapest számodra is összefonódik a zenével, kávéházakkal és kis klubokkal, akkor látogass el a negyedik alakalommal megrendezett Budapest BonBonra, ami november 17-től 19-ig ingyenesen látogatható koncerteket prezentál számos helyszínen. A fellépők között lesz mások mellett Sena és Dj Vadim, Németh Juci és G. Szabó Hunor. Az elektronikus, komoly- és könnyűzenei előadók koncertjei szokatlan helyszíneken lesznek: kávézókban, pékségekben, éttermekben, pincészetekben. Sena és Dj Vadim a Lumen Kávézóban ad koncertet november 17-én 20 óra 30 perctől – a koncerten a friss idei nyertes 100 szóban Budapest történetet is előadják. (A születésnapi Budapest BonBon Facebook eseménye itt található.)

Kiemnelt kép: Getty Images