Nemcsak a bolygó és az emberiség, de az állatok sorsát is a szívén viseli.

DiCapriót az egyik legsokoldalúbb, legelőrelátóbb színészként tartják számon Hollywoodban. Személyiségének és érzékenységének köszönhetően kizárólag olyan szerepek találják meg, melyek valódi márkát varázsoltak a nevéből. Az a film, amiben Leo feltűnik, garantált siker. És ez még nem is lenne nagy dolog, hiszen körülnézve Hollywoodban, számos hasonló sikergyáros sztár létezik, ám ami DiCapriót megkülönbözteti a többiektől, az nem más, mint az óriási szíve.

Szívén viseli a világ sorsát

Leonardo Wilhelm DiCaprio 1974. november 11.én született Los Angelesben. A mára hollywoodi legendává vált színész különösen nagy figyelmet fordít a bolygó megmentésére, a környezet megóvására, a rászorulók felkarolására, miközben a tigrispopuláció fennmaradására is dollármilliókat költ.

Nemcsak anyagi, de szellemi ügyekben is sokat segít, sőt tavaly például egy férfit is megmentett a fulladástól Saint-Barthélemy-ben, ahol éppen barátival nyaralt egy hajón.

A szerencsétlenül járt ember egy óceánjáró fedélzetéről esett a vízbe, és DiCaprio addig nem adta fel a keresést, míg 11 óra után rá nem talált a férfira, aki a színész állhatatosságának köszönhette az életét. Méghozzá szó szerint, hiszen akkor már senki sem kutatott utána a sztár hajóján kívül. Ez már tényleg olyan, mint egy hollywoodi történet, pedig ez mind jellemző Leóra. Ő az a DiCaprio, akit őszintén csodálunk, szeretünk, és nem csak színészi teljesítménye miatt, hanem mert ember tudott maradni a vörös szőnyegek világában.

Most jöjjön néhány érdekesség a színészről születésnapja alkalmából!

 • Nevét Leonardo da Vinciről kapta, mivel várandós édesanyja épp egy da Vinci-festmény előtt állt, amikor először rúgott a hasában.
 • Gyerekként sokáig nem tudta eldönteni, hogy tengerbiológus vagy színész legyen. Végül akkor döntött az utóbbi mellett, amikor féltestvére, a ma már botrányos életet élő Adam Farrar 50 ezer dollárt keresett egy reklámfilmmel. A kis Leót annyira lenyűgözte a magas gázsi, hogy határozottan eldöntötte, színész lesz belőle.
 • Pályafutása elején, másfél év alatt 100 meghallgatáson járt sikertelenül, de nem adta fel,

  hiszen tudta, ez az egyetlen olyan szakma, amivel ki tudja emelni családját a szegénységből.

 • Amikor már látszott, hogy van jövője a szakmában, ügynöke azt javasolta neki, hogy változtassa meg a nevét, és vegyen fel egy olyan becenevet, amely ismerősebb az amerikai közönség számára. Ha ebbe beleegyezett volna, most Lenny Williams néven ismernénk.
 • 1993-ban egyik első filmje, az Ez a fiúk sorsa (This Boy’s Life) elhozta számára a hírnevet. A főszerepért jó barátja, Tobey Maguire is versenybe szállt, de végül Leo lett a befutó, ám ő rábeszélte a producereket, hogy Maguire is szerepet kapjon a filmben – ő így bújhatott bele Chuck Bloger bőrébe.

Tobey és Leo gyakran járnak sportmeccsekre is (Fotó: Noel Vasquez/Getty Images)

 • DiCaprio kis híján breaktáncos lett, amiről egy Oprah Winfrey-interjúban vallott. A színész elmesélte, hogy tinédzserként mindene a tánc volt, sőt még egy versenyt is megnyert 9 évesen Németországban, Oer-Erkenschwickben, ahol nagymamája élt.
 • Sokan nem tudják, de Leo édesanyja, Irmelin Indenbirken német származású, és az 1950-es években vándorolt ki az Egyesült Államokba, ahol férjhez ment George DiCaprióhoz, majd 1974-ben megszületett a kisfiuk. Leo szívesen emlékszik vissza nagyija, Helene sült burgonya illatú házára. A nagymamáról élete végéig gondoskodott, Helene 2008-ban hunyt el. A színész úgy véli, tőle örökölte azt a közvetlen beszédstílusát, aminek leginkább köszönheti karrierjét.
 • Az óriási szívvel rendelkező színész egy jótékonysági alapítványt is létrehozott az árvák megsegítésére,

  sőt maga is örökbefogadott egy kislányt.

  Miközben a Véres gyémánt (Blood Diamond) című filmdrámát forgatta, ellátogatott a mozambiki SOS Gyermekfalvakba, és annyira lenyűgözte egy ott élő kislány, hogy azóta is rendszeresen támogatja anyagilag, és néha még telefonon is beszél vele.

 • A Wall Street farkasa (The Wolf of Wall Street) kábítószeres jelenetinél B-vitamin tablettákat használt az egész szereplőgárdával együtt. Leo nagyon büszke arra, hogy a való életben soha nem élt tudatmódosító szerekkel.

 • Imádja az aukciókat. 2007-ben komoly összetűzésbe keveredett Nicolas Cage-dzsel a legrégebbi mongol Tyrannosaurus bataar (Tarbosaurus) koponyáért, amit végül Cage vihetett el 276 000 dollárért (kicsit több mint 85 millió forintért).
 • Négy évvel ezelőtt egy cannes-i jótékonysági aukción DiCaprio egy ritka, vintage Chanel táskát happolt el Paris Hilton orra elől, amelyért 18 ezer dollárt, vagyis közel 6 millió forintot fizetett, és amit szeretett édesanyjának ajándékozott.
 • A Nagy Gatsby sztárja nagyon szereti édesanyját, őt tekinti legjobb barátjának és legfőbb támaszának.

  A színész minden alkalommal köszönetet mond Irmelinnek.

  A 2016-os BAFTA díjátadó sem volt kivétel ez alól, ahol a közönség soraiban ülő édesanyjához fordulva ezt mondta: „Nem állnék itt fent, ha ez a személy nem létezne. Nem egy kiváltságos helyzetben nőttem fel, és ez a nő naponta három órát vezetett azért, hogy különböző iskolákban tanulhassak, lehetőségekhez juttatva a későbbiekben. Ma este van a születésnapja. Anya, boldog születésnapot! Nagyon szeretlek.”

DiCapro édesanyával 1994-ben, majd rá húsz évre, 2004-ben (Fotó: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images, Kevork Djansezian/Getty Images)

 • Leo annyira a szívén viseli a környezetvédelmet, hogy Oscar-beszédében is erre a témára tért ki. DiCaprio köszönetet mondott azoknak, akiket foglalkoztatnak a klímaváltozás következményei, és mindenkit arra buzdított, hogy „ne vegyük természetesnek, hogy használjuk a bolygónkat.”
 • De nemcsak szavakkal próbálja védeni a környezetet: az évek során 100 millió dollárt adományozott a Leonardo DiCaprio Alapítványon keresztül különböző környezetvédelmi célokra. 2019-ben saját alapítványa is beolvadt az Earth Alliance-be. A klímaváltozás és a biodiverzitás csökkenése ellen küzdő szervezet segít megosztani az erőforrásokat és megtalálni a legjobb programokat az aktuális környezetvédelmi problémák megoldására a bolygó bármely pontján

Kiemelt kép: Getty Images