Néma segítségkérés: ismerd meg a kézjelet, amely életet menthet!

Egy amerikai tinilány a TikTokon tanult kézmozdulattal hívott segítséget, ami életmentőnek bizonyult. De honnan ered, és mi ez a mozdulat, amit a magyar rendőrség is támogat?

A lány eltűnését még múlt hét kedd reggel jelentették szülei Észak-Karolinában, és két nappal később Kentuckyban látták szemtanúk egy autóban. Az élelmes tinédzser a családon belüli erőszak áldozatainak segítségkérésére tervezett gesztust használta, hogy figyelmeztessen egy arra járó sofőrt, aki szerencsés módon felismerte a jelet, és értesítette a hatóságokat, akik őrizetbe is vettek egy 61 éves férfit az esettel kapcsolatban.

„Egy sofőr hívta a rendőrséget, miután észrevette, hogy a járműben ülő női utas olyan kézmozdulatokat tesz, amelyek a TikTok közösségi médiaplatformon ismertek, és a családon belüli erőszakot jelképezik” – állt a Laurel megyei seriff hivatalának közleményében. 

Honnan ered a mozdulat?

A segítségkérő kézmozdulatot egy kanadai nősegítő szervezet találta ki abból a célból, hogy a pandémia okozta bezártság következtében megnövekedett családon belüli erőszak áldozatai feltűnésmentesen tudják jelezni, hogy bajban vannak. Mivel a járvány miatti intézkedések miatt nem volt alkalmunk közösségekbe járni vagy akár a tágabb környezetünkkel találkozni, a legtöbb kapcsolat az internetre, videóhívásokra korlátozódott. A kézmozdulat nagyon egyszerű és diszkrét: a nyitott tenyerünkbe hajtsuk be a hüvelykujjunkat, majd zárjuk rá az ujjainkat, ahogy az az alábbi képen is látható:

A Canadian Women’s Foundation szándékai szerint a tenyérbe helyezett kézmozdulat akár egy Zoom-meetingen is bevethető úgy, hogy az áldozatnak nem kell a bántalmazója előtt beszélnie, vagy egyéb feltűnő tettekkel felhívni magára annak figyelmét. A felhívás hamar elterjedt, leginkább a TikTok videómegosztó közösségi oldalnak köszönhetően, ahol az elrabolt lány is látta, és megtanulta.

A vele történtek bebizonyították, hogy a jelzés olyan veszélyhelyzetben is hasznosítható, amikor az áldozat nem tud másmilyen módon segítséget kérni, vagy az túlzott veszéllyel járna számára.

Viszont hogy működjön a dolog, minél több embernek tudni kell arról, hogy mit is jelent, ha valaki ilyen mozdulatot tesz.

A magyar rendőrség is támogatja

A szerencsés kimenetelű történetet villámgyorsan elterjedt, és nem kellett sokat várni arra, hogy a magyar rendőrség is felhívja a segítségkérő mozdulatra a figyelmet. Egy kisfilmben mutatják be, hogy mire kell figyelnünk, illetve hogyan jelezhetünk mi magunk is baj esetén.

„A néma segélykérés elsődleges célja, hogy a segítségre szorulók videón tudjanak üzenni a külvilág felé: bajban vagyok, segítsetek! Fontos, hogy tegyél ellene! Kérünk, ha ilyen néma segítségkérést látsz, tapasztalsz, azonnal hívd a 112-es segélyhívó számot!” – írták a videóhoz tartozó Facebook-posztban.

Kiemelt kép: Getty Images