Nem állhat utunkba az inkontinencia!

Néhány bevett szokással és a megfelelő termékkel minden szárazon mehet tovább a mindennapokban.

—————–SZPONZORÁLT TARTALOM——————

A vizelet-inkontinencia nem válogat életkor tekintetében, bármikor jelentkezhetnek a kellemetlen tünetek, amelyek lehetnek egészen enyhék – tüsszentés, nevetés, nehezebb tárgyak megemelése során néhány csepp vizelettávozás – vagy, akár olyan erősen is jöhet a vizeletinger, hogy szinte esély sincsen eljutni a mosdóig. A 2013-as Nemzetközi Inkontinentia Konzultáció  összefoglaló szerint a vizeletinkontinencia becsült gyakorisága a középkorú és idősödő nők esetében 30–60% közötti, és a növekvő életkorral emelkedik az előfordulása. A rendelkezésre álló mérvadó felmérések szerint az inkontinencia nagyjából 3-szor gyakoribb nőknél, mint férfiaknál, azonban idős életkorban férfiaknál a prevalencia sokkal meredekebben emelkedik. Hajlamosító tényezők közé sorolandó a klimax, ami nem csak hirtelen feltörő hőhullámokkal és hangulatingadozásokkal jár, de a vizelet-visszatartás képességére is hatással lehet. Mivel a nemi szervben és a húgyút alsó részén csökken az ösztrogénmennyiség, a hüvelyi és húgyúti szövetek szárazabbá, rugalmatlanabbá válhatnak, illetve elvékonyodhatnak. A medencefenék izmai meggyengülnek, ha nem stimulálja őket az ösztrogén. Általánosságban tehát kijelenthető, hogy az életkor, a szülés, a testsúly és a hormonális jelenségek együttesen növelhetik a vizeletinkontinencia vagy a sűrű vizelési inger kialakulásának kockázatát.

Hajlamosító betegségek

Több olyan – egymástól független – betegségről tudnak az orvosok, amelyek hólyagproblémákat idézhetnek elő. Ilyen például a stroke – gyakran eredményez csökkent mozgásképességet, ez pedig növeli a funkcionális vizelet-inkontinencia kialakulásának esélyét. De a cukorbeteg emberek körében is jóval valószínűbb a rendellenes hólyagérzékenység kialakulása, aminek túlfolyásos vizelet-inkontinencia lehet a következménye – derült ki tavaly az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi szakmai kutatásából. A cukorbetegség ezenkívül rendkívül nagy vizeletmennyiséget eredményez – aminek a magas vércukorszint az oka – és ez növeli a vizeletszivárgás kockázatát. Az elhízás is hajlamosító tényezőként ismert, mivel a hasi zsír plusz nyomás alá helyezi a medencefeneket és a húgyhólyagot. Húgyúti fertőzés is okozhat vizelet-inkontinenciát, hiszen olyan baktériumok kerülhetnek be így a szervezetbe, amelyek ingerlik a hólyag belsejét, és így vizelési ingert okozhatnak. Érdemes tehát egy orvosi konzultációra bejelentkezni, ugyanis számos olyan betegség állhat a vizelet szivárgás hátterében, amiről még csak nem is tudunk.

Néhány perces gyakorlat

Ám nem szabad kétségbe esni a tünetek jelentkezésekor, ugyanis az időben felismert inkontinencia visszafordítható.

Az intim torna csodákra képes!

Az úgynevezett Kegel-gyakorlatok, azaz összehúzás-elengedés gyakorlatok kitűnően megerősítik a medencefenék izmait, amelyek támogatják a méhet, a húgyhólyagot és a beleket. Már napi néhány percnyi medencefenék-erősítő edzéssel csökkenthető a szivárgás kockázata, és akár reggeli készülődés, főzés, utazás közben is gyakorolható – soha nem késő elkezdeni! Ezen kívül érdemes odafigyelni az étkezésre, illetve az italfogyasztási szokásokra is. Léteznek olyan ételek, italok, amelyek ingerlik a hólyagot, és növelik a vizeletszivárgás esélyét – ilyen például a kávé, az alkohol, illetve a savas ételek, például a citrusfélék. 

Minden helyzetre

A vizelet-inkontinencia befolyással lehet az önbizalomra, önértékelésre, pedig az élet teljes értékű megélése mindenkinek ugyanúgy jár. A TENA Lady termékek a vásárlók véleményének kikérésével készültek, emellett pedig számtalan testformához és testalkathoz, illetve több fokozatú nedvszívó képességgel nyújtanak átfogó megoldást az egyéni igényekre. A termékcsalád a legenyhébb és a legsúlyosabb helyzetekre is kínál inkontinencia elleni védelmet – olyan helyzetekre is, amelyekre a megszokottnál is nehezebb megoldást találni. Legyen az egy egész napos városnézés, autós kirándulás vagy táncolós kikapcsolódás. 

A TENA Lady inkontinencia betétei egytől egyig úgy készültek, hogy minden helyzetben a tökéletes biztonság érzetét kínálják. Minden TENA Lady inkontinencia betét hármas védelmet nyújt a szivárgás, a kellemetlen szagok és a nedvesség ellen. Tökéletes segítség éjjel-nappal, hogy újra magabiztosan, gördülékenyen menjen az élet!

3 jó tanács a mindennapokra:

  • Figyeljünk oda a folyadékfogyasztásra elalvás előtt vagy a repülőgépen. Ne feledjük azonban, hogy a túl kevés folyadék is irritálhatja a húgyhólyagot, és heves vizelési ingert okozhat. 
  • Tervezzük meg, hol tudunk „kiszaladni” a mosdóba,mielőtt autóútra indulnánk. A Google Térkép alkalmazás segítségével könnyen megtalálhatóak azok az éttermek, parkok, bevásárlóközpontok, ahol elvégezhetjük a dolgunkat.
  • Töltsünk le egy alkalmazást,amellyel minél gyorsabban megtalálható a legközelebbi mosdó. Rengeteg ilyen alkalmazás közül válogathatunk az App Store vagy a Google Play áruházban.
A TENA Lady betétek inkontinencia betétek. A TENA Lady betétek gyógyászati segédeszközök.
CONS/INKO/L/Print/280921, lezárás dátuma: 2021.09.28.
Kiemelt kép: Getty Images