Ezért nem sül meg a tortád annyi idő alatt, amennyit a recept ír

Ha megtanulsz néhány szabályt, minden egyes alkalommal tökéletes süteményt produkálhatsz, még akkor is, ha a sütőd nem működik tökéletesen, vagy nincs megfelelő méretű formád.

Nem számít, mennyire ügyesen méred ki a hozzávalókat vagy milyen profin vered fel a tojáshabot, a süteménykészítés legtöbbször egy misztikus folyamatnak tűnik, amit lehetetlen teljesen megérteni, követni. A receptek betartása kötelező, de csak egy bizonyos pontig lehet követni a lépéseket; ahogy bekerül a sütőbe az édesség, magadra maradsz. Tulajdonképpen innentől kezdve kizárólag az ítélőképességedre és a megérzésedre kell hagyatkoznod, na meg néhány fontos tényezőre, amire jobb odafigyelni.

A siker a sütőben dől el

A sütemény sütési ideje a sütő hőmérsékletétől függ. Egyáltalán nem szokatlan jelenség, hogy egyes sütők hőmérséklete alacsonyabb, gyakran 25 fokkal is, míg más sütők sokkal jobban felforrósodnak a beállított hőfoknál. Sokat segíthet egy szakember segítsége, aki helyre tudja hozni a sütő pontos hőszabályozását – Martha Stewart konyhakirálynő szerint ez a lépés minden háztartásban elkerülhetetlen, ha valaki tökéletes édességekre vágyik. Amíg ez nem történik meg, jól jöhet a középen elhelyezett sütőhőmérő. Kapcsold be a sütőt a kívánt hőmérsékletre, és amikor a sütő azt jelzi, hogy elérte a kívánt fokot, ellenőrizd a hőmérőt, hogy lásd, mi a tényleges belső hőmérséklet.

Egy kis figyelmet!

Fontos, hogy a sütőrács mindig a sütő közepén legyen (hacsak a recept másként nem írja). Mindig tartsd észben, hogy az egyenletes sütés érdekében a forma körül biztosítani kell a levegőkeringést, főleg ha több darab is van benne, mert azok lassíthatják a sütés idejét. Minden elem gőzt bocsát ki, így azok befolyásolják a forró levegő keringését – ez az egyik oka annak, hogy sok profi cukrász inkább légkeveréses sütőt használ.

Még az is bevált trükk, ha a megadott sütési idő felénél elforgatod a tortaformát, ugyanis a legtöbb sütőben több forró pont található, például nagyon gyakori, hogy a sütő hátulja melegebb az elejénél.

Azt is vedd figyelembe, ha sütés közben gyakran nyitogatod az ajtót, azzal a bent lévő hőmérséklet is csökken, ami szintén meghosszabbíthatja a sütési időt.

Jobb csak kívülről figyelni az eseményeket a folyamatos ki-be nyitogatás helyett (Fotó: Getty Images)

Mutasd a formát!

A tortaforma mérete szintén befolyásolja a sütemény sütési idejét. Nincs kéznél pont akkora forma, amilyet a receptben feltüntettek? Akkor bizony, figyelned kell! Ha valamivel nagyobb formát használsz, magától értetődő, hogy a tészta nem lesz olyan magas, és egy 3 cm vastag sütemény gyorsabban megsül, mint egy 5 cm vastagságú. Mindezeken felül, ha a recept megad egy időtartományt (például 35-45 percet), akkor mindig a korábbi időpontot vedd figyelembe, és a biztonság kedvéért azelőtt 5 perccel ellenőrizd.

Biztos jelek…

Ügyelj az illatokra is, és tanuld meg az érzékszerveid segítségével megmondani, mikor készül el a sütemény, ami egy nem megbízható sütő esetében nagyon fontos lehet. Nézd meg alaposan a közepét és a széleket,

majd végezz el négy fontos lépést.

Mi az első lépés? Ha finoman megrázod a formát, a finomságnak nem szabad billegnie benne.
Második lépés: szúrj a közepébe egy villát vagy nyársat, és ha nem ragad rá tészta, akkor le is kapcsolhatod a sütőt, elkészült a desszert. Egyes receptek nedves közepet írnak elő, ezért feltétlenül olvasd el a leírást!

Jöhet a próba? (Fotó: Getty Images)

Harmadik lépésként nézd meg, hogy a sütemény oldalai nem kezdenek-e eltávolodni a tepsitől; ha igen, kész a piskóta. Ha azonban túlságosan is elállnak, előfordulhat, hogy a sütemény túlsült.
A negyedik, egyben az utolsó lépés az, hogy ellenőrizd a finomság tetejét – amennyiben enyhe nyomásra ruganyos érzést kelt, elkészült a piskótád, és némi pihentetés után tálalhatod is a család legnagyobb örömére.

Kiemelt kép: Getty Images