Mosolyt csal az arcokra (X)

A kutyabarátok egyértelműen állítják, hogy ezzel a jószággal egyszerűen jobb az élet. Mindez csak egy érzésen alapulna? Nem teljesen, hiszen felmérések igazolják, hogy kedvenc négylábú állatunk számos jótékony hatással van fizikai és mentális egészségünkre.

– A kutyák összességében hozzájárulnak a jól léthez, segítenek átvészelni a krízishelyzeteket, érzelmi támogatást nyújtanak, miközben őszintén szeretnek – kezdi Dr. Varga Orsolya állatorvos-biológus, kutyás terápiával foglalkozó szakember. – Már régen kimutatták, hogy a kutyák jelenléte, simogatása, a velük való foglalkozás mérsékli a szorongást, az aggodalmat és a stresszt, ezzel hozzájárul a szív és érrendszer egészségéhez. Csökkenti a vérnyomást, a pulzusszámot, megnyugtatja az embert. Továbbá mozgásra késztet a szabadban, aminek pozitív hozadékát nem kell részletezni. Kutatások bizonyítják, hogy a szívinfarktuson átesett kutyagazdák hamarabb gyógyultak fel a betegségből és kisebb eséllyel kaptak újabb infarktust. A felelősségtudat motiválta őket, a fizikai hatások és a mérsékelt mozgás pedig segített a gyógyulásban.

Megértőek

Közismert, hogy a kutya feltétel nélkül szeret, és jobban, mint önmagát.  És ez valóban így van. – Hihetetlen, hogy ezek az állatok milyen jól tudnak alkalmazkodni mindenféle típusú emberhez és környezetükhöz – folytatja szakértőnk. – Leginkább egy ősi kapcsolatként tudnám leírni, ahol nincs megfelelés, elvárás vagy bonyodalom. A kutya a legrégebben domesztikált háziállat, több mint tízezer éve vagyunk velük kapcsolatban. Ez idő alatt tökéletesen idomult az emberi életformához, tulajdonképpen ez lett a természetes közege, így fokozatosan alakultak ki a kutyákban olyan tulajdonságok, amik lehetővé tették ezt az együttélést. Persze mindehhez kellett egy alap. A kutya őse a farkas, egy alapvetően szociális állat, rendkívül rugalmas aggyal, ami segít könnyen reagálni a környezetre, annak változásaira. A kutyák sokkal jobban értenek minket, mint mi őket vagy épp önmagunkat, remekül észlelik a non-verbális jeleket, sőt, sokszor a tudatalatti kommunikációs jeleket is. Például a pánikroham jelző kutyák jóval az ember előtt megérzik a bajt, főleg a fizikai változások, a szagok alapján. Észlelik a szomorúságot is, ilyenkor a közelségük, a simogatás révén érvényesülnek a fent említett hatások. Néma támogatást nyújtanak, amire sokszor más ember nem képes. Valamint bizonyított, hogy ha a kutya és a gazdája szemkontaktust létesítenek, mindkettőben egyaránt termelődni kezd az oxitocin, ami egyfajta boldogsághormon, és segít a szoros kötődés kialakulásában. Egyértelmű tehát, hogy a kutyára is jó hatással van az ember.

Időseknek is

A kutyák gondozása aktívabb életre sarkallja az idős embereket is, társaságot nyújtanak és értelmet adnak a mindennapoknak. Kifejezetten segítik a szépkorúakat a kognitív funkciókban és a szociális interakciókban.

Galéria | 6 kép

Mosolyt csal az arcokra (X)

Mosolyt csal az arcokra (X)

Fotó megosztása:

– Esetükben talán a legfontosabb, hogy a kutyák mellett nem érzik magukat magányosnak, kisebb az esély a depresszióra, ami megannyi fizikai betegséghez vezethet. Emellett a kutya által másokkal is könnyebben teremtenek kapcsolatot – magyarázza az állatorvos. – Több idősotthonba is járok terápiás kutyáimmal, és látom, mire képes egy kutya, mit hoz ki az idős emberekből. Felélénkülnek, mosolyognak, ami szintén visszahat, hiszen a nevetés pozitív élettani változásokat indít el a szervezetben. Sőt, nemcsak a foglalkozás ideje alatt, hanem később is, amikor visszaemlékeznek rá. Érdemes tehát megfontolni az örökbefogadás lehetőségét idős korban is. A kutyák számára a személyes kapcsolatot nem tudja pótolni egy menhelyi lét, épp ezért, ha kikerülnek, nagyon hálásak tudnak lenni. Ráadásul a menhelyeken rengeteg öreg állat él, akik nyugodtabbak, lassabbak, így jól passzolnak az idős emberek ritmusához. Fontos azonban a kellő körültekintés, megfelelő körülményeket kell biztosítani az állatnak és a lehetséges megbetegedések miatt az anyagi helyzet is lényeges kérdés.