Így kerüld el az emésztési panaszokat! (x)

Nem éppen egy szexi téma, mégis fontos, hogy beszéljünk róla, sokkal fontosabb, mint azt elsőre gondolnád.

Az olyan emésztőrendszeri problémák ugyanis, mint a székrekedés és kísérőjelenségei, a puffadás, fokozott gázképződés vagy akár az irritábilis bél szindróma napjainkra már népbetegségnek számítanak, éppen ezért hajlamosak vagyunk félvállról venni őket. Pedig beleink állapota alapvető szerepet játszik általános egészségünkben! 

Tudtad, hogy világszerte a felnőtt lakosság egyötöde érintett élete különböző szakaszaiban székrekedéssel? Annak ellenére, hogy a nők kétszer nagyobb gyakorisággal tapasztalják ennek tüneteit, a székrekedés a férfiak körében sem ismeretlen probléma. A gyerekek esetében ez az arány 10% körül mozog, a székrekedés valószínűsége az életkor előrehaladtával pedig tovább növekszik, sok esetben akár krónikussá is válhat.*

Jó hír, hogy a fent említett panaszok egyszerű módszerekkel megelőzhetők vagy megszüntethetők. Életvitelünknek köszönhetően sajnos nem figyelünk eléggé arra a pár egyszerű szabályra, amik betartása rengeteget javíthat emésztőrendszerünk egészségén. Nézzük mik ezek!

Te elég folyadékot fogyasztasz?

Napi 8 pohár víz. Ennyi egy átlagos felnőtt javasolt napi folyadékbevitele. Az emésztési panaszok, így a székrekedés egyik leggyakoribb oka a dehidratáltság. Ha nem fogyasztasz elég folyadékot, az a vastagbél kiszáradásához vezet. Ne várd meg a szomjúságérzetet, szokj hozzá a rendszeres folyadékfogyasztáshoz! Jó módszer, ha mindig van melletted egy kulacs víz, vagy ha emlékeztetőt állítasz be a telefonodon, ami óránként figyelmeztet. Iktass be az étrendedbe magas folyadéktartalmú ételeket, leveseket, lédús gyümölcsöket!

Hogy állsz a rostokkal?

Az élelmi rostok és ezek közül is különösen a vízoldékony rostok fogyasztása több szempontból is fontos. Javítják az emésztést  és támogatják a bélflóra egyensúlyát. A vízoldékony rostok a tápanyagok bélből történő felszívódására is kedvezően hatnak.

A legjelentősebb rostforrások a teljes kiőrlésű élelmiszerek, a zöldségek és gyümölcsök valamint a hüvelyesek.

A rendszeres és megfelelő mennyiségű rostfogyasztás (25-30 g/nap) természetes és tartós táplálkozási megoldást nyújt emésztőrendszeri panaszok esetén, anélkül, hogy hirtelen és drasztikusan kellene változtatnod táplálkozási szokásaidon.

Mozogsz eleget?

A székrekedés másik gyakori kiváltó oka a mozgásszegény életmód. Ennek az ülőmunka és a home office sem nagyon kedvez. Ha teheted, sportolj rendszeresen, de legalább napi fél órát sétálj! Ez nem csak az emésztésed miatt fontos, fittebb leszel tőle, és a hangulatodnak is jót tesz majd.

Úgy érzed, ez nem elég?

Akár hosszú távon is biztonságosan alkalmazható, természetes megoldást szeretnél? Ismered az OptiFibre®-t?

OptiFibre® 100%-ban növényi alapú, por állagú, speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszer, természetes megoldás székrekedés esetén. Bármilyen hideg vagy meleg italban, sőt akár a lágy textúrájú, pépes ételekben is tökéletesen feloldható, anélkül, hogy azok ízét és állagát megváltoztatná. 

Sokoldalúan felhasználható és természetes növényi eredetű, így nyugodtan bevezetheted a napi étkezési rutinba, hogy így járuljon hozzá az egészséges bélflóra egyensúlyához és kínáljon – nem csak tüneti megoldást – az emésztési panaszokra. Keverd a reggeli italodba, vagy add a gyümölcsturmixhoz, joghurthoz, és máris sokat tettél emésztésed egyensúlyban tartásáért!

Az OptiFibre® gyógyszertárakban, vény nélkül kapható.

 Tudtad?

A Nestlé Health Science úttörőnek számít az emésztőrendszeri betegségek táplálásterápiájában, ennek köszönhetően a részben hidrolizált guargumi rostot tartalmazó OptiFibre® a világ több mint 30 országában segít sikerrel nap mint a nap az emésztési problémák, így a székrekedés és az irritábilis bél szindróma kezelésében.

Szeretnél többet megtudni az Optifibre® – ről? Kattints a termék honlapjára!

Fontos figyelmeztetés: orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható. Gyermekeknek 3 éves kortól adható. Kizárólagos tápanyagforrásként nem alkalmazható. 

*Mugie SM, et al. Best Pract Res Clin Gastroenterol. 2011;25:3-18; Camilleri M, et al. Nat Rev Dis Primers. 2017;3:17095