Attól függ, milyen szituációban használod, és pontosan, milyen érzelem társul hozzá.

Amikor a párod meséli, hogy szívesen bemutatná volt barátnőjét, miután véletlenül összefutottak a városban, te kedvesen felajánlod, hogy vendégül látod vacsorára. Miután órákon át hallgattad a közös emlékeiket, élményeiket az étel felett (amihez már egyáltalán nincs kedved), akkor biztosan úgy mondanád: inkább féltékeny voltál, mint irigy – és igazából jól is érzed! A szakértők szerint ez azért van, mert általában a féltékenység szót akkor használjuk, ha attól tartunk, hogy valaki arra vágyik, ami a miénk.  Az irigység viszont az ellenkező forgatókönyvre utal: olyasmire vágyunk, ami valaki másé. De a kérdés mégsem ennyire egyszerű.

A kettő kombinációja

Méghozzá azért nem egyszerű, mert a féltékenység némely esetben az irigység szinonimájaként is funkcionálhat. Ha például a szomszédod szépen begurul a háza elé azzal az autóval, amire te évek óta vágysz, akkor azt mondhatod, hogy irigy vagy a szomszédodra, de azt is, hogy féltékeny. Na, jó, lehet, hogy azért, mert – akár tudtán kívül – a te álmodat valósította meg? Érdekes, de ha beütöd a szinonima szótárba az irigy szót, ugyan felajánlja a féltékeny szót, de csak 13 másik szó után. Például a szűkmarkú, a fösvény és az anyagias is előtte áll. Ez elég gyenge szemantikai (jelentéstani) kapcsolatra utal.

Akkor ez a cica most féltékeny vagy irigy? (Fotó: Getty Images)

Továbbá, a Psychology Today arra is rámutat, hogy a féltékenységnek gyakran kísérőjelensége az irigység. Pontosabban az irigység az az ok, amitől féltékennyé válhatsz. Tegyük fel, hogy a nemrégiben eljegyzett legjobb barátnőd megkér, hogy legyél te az egyik koszorúslánya, amit természetesen nagy örömmel vállalsz, majd amikor megtudod, hogy egy másik barátnője lesz a tanúja – aki kivételesen elbűvölő, gazdag, kedves és tökéletesnek tűnő barát – féltékenység fog el. Ennek a féltékenységének azonban az az oka, hogy irigykedsz ennek a nőnek a tulajdonságaira, és irigyled azt a figyelmet, amit a menyasszonytól kap. Másképpen, a féltékenység könnyebben társul a territorialitáshoz, rivalizáláshoz és/vagy az áruláshoz, mint az irigység. 

Féltékenység és szerelem

A féltékenységet gyakran olyan jelzővel is társítják, ami valamilyen nemkívánatos érzésre utal a kapcsolatokban. Olyan, amely az emberben tipikusan a hűtlenség gyanúját kelti fel, vagy annak lehetőségét, hogy szerelmét „ellopják”. Egy fontos különbség itt az, hogy az irigység nem helyettesíti a féltékenységet. A mindig is féltékeny partner volt nem változtatható meg mindig is irigy partner volt-ra anélkül, hogy a mondat értelmét lényegesen megváltoztatnánk. Tehát, amíg a féltékenység a sóvár, a birtokosan gyanakvó kifejezésekre is cserélhető, az irigység csak az első értelemben igaz. Összefoglalva ez a két kifejezés két külön, önálló jelentéssel bír, ami néhány határterületen összemosódik, azzal azonban minden szakértő egyetért, hogy mindkettő komolyan csorbíthatja az önértékelést, így jobb mihamarabb felülkerekedni rajtuk.

Forrás: Merriam-Webster, Mental Floss, Kiemelt kép: Getty Images