Miért pont édességet gyűjtenek az amerikai gyerekek halloweenkor?

Többször tűnt úgy az elmúlt évszázadban, hogy örökre el kell búcsúzniuk a gyerekeknek a cukorkagyűjtéstől, de végül megmenekült ez a hagyomány is.

A halloween legnépszerűbb szokásai a tengerentúlon a jelmezbe öltözés és a környékbeli házak felkeresése édességgyűjtés céljából. Mi is jól ismerjük a jelenséget a filmekből és a sorozatokból.  De valaha is elgondolkodtál már azon, miért pont édességeket kapnak a kis boszorkányok és kísértetek a bejárati ajtók előtt?  

Maga a halloween az ősi kelta hagyományokból kialakult autentikus ír ünnep (tavaly írtunk róla hosszabban is, ha érdekel), az édességgyűjtésnek azonban csak a 20. század elején lett divatja Amerikában. „A halloween az 1930-as évekig nagyrészt a vidéki csínytevők privilégiuma volt, és bár előfordult, hogy édességet kínáltak, nem volt különösebb jelentősége – mondja Lisa Morton író, forgatókönyvíró és halloween-történész. –

Majd a ’30-as években a nagyvárosokban is egyre nagyobb teret kapott a tréfálkozás, ami esetenként nagy méretű rongálással is járt, jelentős anyagi kárt okozva a városoknak.

Ahelyett, hogy egyszerűen betiltották volna az ünnepet (amit egyes városok fontolóra is vettek), civil csoportok előálltak azzal a zseniális ötlettel, hogy édes csemegékkel, jelmezekkel és bulikkal szelídítik meg a csapatokat.” Ez be is vált, olyannyira, hogy 1936-ban már meg is jelenik trick-or-treat kifejezés egy magazinban, amit mi itthon inkább úgy használunk, hogy csokit vagy csalunk.

Egy kislány Halloweenkor az ’50-es években (Fotó: Getty Images)

Gyorsan kapcsoltak az édességgyártók

Az ünnephez kapcsolódó finomságok eredetileg házi készítésű fánkok és pattogatott kukoricagolyók voltak, de a gyerekek kedvenc ünnepe sokáig szünetelt, miután az Amerikai Egyesült Államok is belépett a második világháborúba, és a cukor hiánycikké vált.

A háború után aztán hamar visszatértek az utcákra a kis szellemek, boszorkányok és zombik, ami leginkább a korai televíziós műsoroknak köszönhető, amelyekben előszeretettel sugároztak halloweenes tartalmakat.

„Az édességgyártó cégek hamar rájöttek, hogy a háziasszonyok szívesebben veszik meg előre a csomagolt finomságokat, mintsem egész nap a konyhájukban sütögessenek, így ezek az édességek nagyon hamar népszerű árucikké váltak – teszi hozzá a szakértő. – Az 1950-es évek közepére például már minden magazin hemzsegett az édességgyártó cégek hirdetéseitől, mint például a Hershey’s, a Mars és a Brach’s.”

Tragikus történet

Az 1970-es években ismét visszaszorult az édességkiosztás hagyománya, miután 1974-ben egy nyolcéves gyermek halálát okozta egy mérgezett cukorka. Először ismeretlen személy után nyomoztak a hatóságok, majd kiderült, hogy a tragikus eset mögött a gyerek édesapja állt (Ronald Clark O’Bryan az ember, aki megölte a halloweent néven vonult be az emlékezetbe): így próbált meg biztosítási pénzhez jutni. Bár az igazságra fény derült, a szülők annyira féltették a gyerekeiket, hogy nem merték elengedni őket. Annak ellenére sem, hogy a néhány kórház még azt is felajánlotta, hogy röntgen felvételt készítenek a begyűjtött cukorkákról, kiszűrve a mérgezett darabokat.  

Egyre népszerűbb, hogy halloweenkor a kutyusok is kapnak valamilyen vicces jelmezt (Fotó: Getty Images)

Mai hagyományok

„Bár természetesen még mindig az édességgyűjtés a halloween legnépszerűbb része, manapság sok szülő szívesebben viszi gyermekeit állatkertbe, farmokra” – mondja Morton, aki elárulta, hogy nyilvánvalóan a koronavírus megjelenése sem kedvezett a jelmezes mulatságnak. Itthon, mivel kevésbé van hagyománya a cukorgyűjtésnek, inkább különböző halloweeni témájú rendezvényre, bulira viszik a kicsiket a szülők, vagy faragnak otthon tököt. A lényeg úgyis a közös élmény – persze, rögtön az édesség után.

Kiemelt kép: Getty Images