Ajakfeltöltés, ránctalanítás, beesett halánték orvoslása? Nem mindegy, milyen hialuronsavas filler kerül az arcunkba.

Az elmúlt évek, és talán nem túlzás azt jósolni, hogy az elkövetkező néhány évnek is az egyik szuperterméke a hialuronsav. Megszámlálhatatlan készítmény tartalmazza, és ígér általa csodás változást. A bőr rétegeibe fecskendezve azonnal élvezhetjük áldásos hatását, a ráncok kisimulnak, a bőr hidratálttá, teltté válik általa, az aszimmetria csökken, az ajkak dúsabbá válnak. De mit érdemes tudni róla még? A plasztikaesztetika.hu független döntéstámogató portál és a Neauvia közös jelentéséből minden kérdésünkre választ kaphatunk.

Melyik hilauronsavas fillert válasszuk?

Erre a kérdésre nincs univerzális válasz. Becslések szerint nagyjából 160-200-féle készítmény érhető el a piacon, de a számuk folyamatosan nő. A gondos orvosválasztás már csak emiatt is fontos – alapvető szempont a beadandó hialuronsavas injekció esetében a maximális biztonság.

A hialuronsav egy kötőszöveti, tiszta anyag, amelyet a szervezetünk is képes termelni. A nevével ellentétben valójában poliszacharid, egy nagy cukormolekula (glükóz-aminoglikán).

Napjainkban mesterséges úton, bakteriális fermentációval állítják elő,  és csak szigorú kritériumok alapján lehet az engedélyezett termékeket forgalomba hozni (az Európai Unióban ez a CE-minősítés, az USA-ban az FDA-engedély), hogy ne maradjon kórokozómaradvány az injekcióban, hiszen az gyulladásos folyamatokat indíthatna el. Éppen ezért fontos, hogy ne rendeljünk ismeretlen honlapokról hialuronsavat – nem lehet az eredetét, összetételét ellenőrizni, súlyos allergiás reakció lehet az impulzusvásárlás következménye!

Mennyi kell belőle?

Összetett a válasz erre a kérdésre is. Az, hogy mi a kiindulási állapot, mi a cél, természetesen meghatározó, de előre nehéz megmondani a pontos választ. Az orvosok jelentős része a fokozatos „építkezés” híve: lassan, hetek, hónapok alatt lehet nagyobb mértékű változást elérni, de ez a páciens érdeke.

Egyszerűbb lenne egy alkalommal sok millilitert betölteni, de ez sem rövid, sem hosszú távon nem kifizetődő, és itt nem a pénzen van a hangsúly.

A befecskendezett anyag vizet köt meg, duzzad. Ez nyomásérzést eredményez, ami például egy ajaktöltés esetében hámlással, fájdalommal jár. A kozmetikai eredmény is változhat, a tűszúrások miatti ödéma leapad, de gyakorlott szem kell ahhoz, hogy a kezelés során elkülönítse a szúrás okozta duzzanatot az anyag által létrehozott változástól. Az egy milliliter és az öt milliliter között alig van különbség – az ajakban ez mégis nagy eltérést jelentene (ott nem is összehasonlítható), ugyanakkor egy arc formázásához könnyűszerrel elosztható a nagyobb mennyiség. Általában az egy milliliter jól felhasználható, nem véletlen, hogy a fecskendők jelentős része ezt a mennyiséget tartalmazza.

Fotó: Getty Images

A hialuronsav működése

Bizonyos értelemben a hialuronsav úgy viselkedik, mint egy szivacs, saját súlyához képest akár ezerszeres mennyiségű vizet képes megkötni a bőrben, hatékonyan hidratálja, és ezzel csökkenti a ráncok megjelenését, javítja a bőr textúráját. Egy egyszerű csoportosítás szerint a hialuronsavas töltőanyag lehet keresztkötött és nem keresztkötött. A keresztkötések mennyisége és milyensége a formázhatóság, a tartósság és a lebomlás miatt is fontos. Egy keresztkötés nélküli anyag „folyik”, elterül, és hamar eliminálódik a szervezetből. Ha a bőrünket hidratálni, minőségét javítani szeretnénk, a nem keresztkötött anyagok jönnek szóba.

Van köztük olyan, ami hozzáadott aminosavakat tartalmaz, tovább táplálva így a felszíni bőrsejteket, és van olyan is, amiben kollagéntermelést stimuláló anyag, például kalcium-hidroxiapatit van. 

A keresztkötött hialuronsavak esetében a kötőanyag milyensége és mennyisége szintén meghatározó. Ennek megérésében segít, ha a hialuronsavat úgy képzeljük el, mint egy zselés golyót. A vizesebb zselégolyó elterül, formázhatóbb, a keményebb golyó jobban tartja az alakját, ha van felette valami, meg tudja tartani. Ebből következik, hogy a középkemény anyagok alkalmasak a ráncok simítására, az ajak volumenének pótlására, míg az igazán keresztkötött fillerek a mély rétegbe injektálva valódi liftinghatást eredményeznek. Ha a megereszkedett orcát szeretnénk régi fényében látni, vagy a hangsúlyos járomív adta fiatalosnak ható formát elérni, ilyen anyagot használ majd a kezelőorvosunk. A halánték beesése szintén az idősebb kor jellemzője, itt nem annyira kemény anyagot választ majd az orvos. De azért azt még jegyezzük meg, hogy nem csak egyféle anyag tölthető egy helyre! 

Színes a paletta a töltőanyagot illetően

Egy fiatal bőr igénye is más, mint egy idősebbé, egy vékony bőré, mint egy nehezebb, vastagabb bőré. A fentiek miatt nagyon fontos szempont az is, hogy mekkora az adott termékcsalád palettája. Célszerű olyan hialuronsavas töltőanyagot választani, ahol széles a portfolió, van kombinált hidratálója, mélyre tölthető, emelő hatású anyaga, ajakba való lágyabb fillere, szem alatti területre megfelelő, esetleg kollagéntermelést serkentő kalcium-hidroxiapatitos, úgynevezett hibrid fillere… Ez egy jól megtervezett termék esetén legalább hat-, de akár 12-féle anyagot jelent. Adott termékcsalád összetétele a keresztkötésektől eltekintve egy közös bázist jelent, így az arc különböző részeire hasonló minőségű anyag kerül be. Ez egy hasonló felépülési, majd lebomlási ciklust eredményez. Célszerű azt is figyelembe venni, ha különböző anyagokat fecskendeznek a bőrünk alá, ismeretlen „elegy” jöhet létre a kötőszövetekben, nem megjósolható folyamatokkal.

Az, hogy mennyi idő alatt bomlik le a szervezetben a hialuronsav, számos tényező befolyásolja, de a legmeghatározóbb faktor mi magunk vagyunk, a saját metabolizmusunk.

Csak orvos végezheti

Emellett elengedhetetlen fontosságú a megfelelő technika, ahogy és ahova az anyag kerül az orvos által. Nagyon fontos, hogy

Magyarországon töltőanyagokkal/fillerekkel (például hialuronsav) végzett ráncfeltöltést, ajakdúsítást, feltöltést, botox kezelést és bioszálas kontúrterápia kezelést csak plasztikai sebészet szakvizsgával, illetve bőrgyógyászat szakvizsgával rendelkező orvosok végezhetnek.

A sebeszem.hu munkatársai kikérték az Országos Tisztifőorvosi hivatal Egészségügyi Igazgatási Főosztályának véleményét, ahonnan egyértelmű válasz érkezett: „e fent megjelölt tevékenységeket, mivel azok szakorvosi képesítéshez kötött egészségügyi tevékenységek, kozmetikusok nem végezhetik. Kozmetikus által végzett, arc esztétikai hibáinak injektábilis hatóanyagok befecskendezésével történő kezelése jogosulatlanul végzett tevékenységnek minősül és kimeríti Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 187. § (1) bekezdés a) pontja szerinti kuruzslás bűncselekmény fogalmát, mely felmerülése esetén a hatóság felelősségre vonást kezdeményez.”

Különleges eljárásmód

Egy nem keresztkötött anyag a mély bőrrétegben szinte semmit nem ér. Van néhány, szerencsére kis számú páciens, aki nagyon rövid idő alatt lebontja a befecskendezett töltőanyagot. Ha túl gyorsan eltűnt az anyag az injektált területről, és nem máshol kötött ki (azaz nem elvándorolt onnan), érdemes lehet másik termékcsaládot kipróbálni. Van olyan anyag a piacon, amely PEG-et (polietilén-glikolt) tartalmaz mint keresztkötő anyag, ami azért különleges, mert a PEG-be „csomagolt” hialuronsav mintegy rejtve van az immunrendszer elől, így lassabb a lebomlás, hisz a szervezet nem veszi észre az anyagot, sajátként azonosítja. A PEG miatt amúgy is fantasztikusan hőstabil a hialuronsav, aminek köszönhetően rádiófrekvenciás, lézeres vagy egyéb hőhatást is felhasználó kezelésekre is bátran vállalkozhatunk.

A PEG-et nem tartalmazó hialuronsavak lebomlását a magasabb hőmérséklet (szauna, kozmetikai kezelések, túlzott napozás) nagyban befolyásolja, de minden hialuronsav ellensége a dohányzás és a stressz. Azokon a területeken, ahol többet mozog az izom, szintén gyorsabb a metabolizmus. Ha egy egyszerű hármas szabályt betartunk, sokat tettünk a hialuronsavas kezelés tartósságáért:

ne stresszeljünk, igyunk megfelelő mennyiségű folyadékot, illetve tartózkodjunk a napozástól és a szoláriumtól.

Természetesen a megfelelő napi bőrápolás és egészséges táplálkozás az alapja a bőr egészségének. Az ismételt kezelések szintén növelik az anyag élettartamát, fenntartani könnyebb lesz az eredményt, mint első alkalommal elérni.

Kiemelt kép: Getty Images