Bumfordi szeretetgombóc vagy fenevad? Pitbullokkal az élet

Amerikában október a pitbullok hónapja, azon belül is a hónap harmadik szombatját jelölték ki arra, hogy felhívják az emberek figyelmét ezekre a nagyon szerethető, bumfordi kutyákra, és eloszlassák a róluk keringő tévhiteket.

Emlékszem, hogy kiskoromban mennyire féltem a kutyáktól. Mit féltem, rettegtem! Persze, aranyosnak találtam őket, mint minden gyerek, de akárhányszor próbáltam volna közeledni valamelyikhez, rámszóltak a felnőttek, hogy vigyázz, meg fog harapni! A rengeteg kutyatámadásról szóló rémhír sem tett éppenséggel jót a félelmeim legyőzésének, és hamar megtanultam a legrettegettebb fajta nevét: pitbull.

Bár akkor még sosem láttam élőben ilyen ebet, de biztosan tudtam, hogy szörnyűséges bestia lehet, aki embereket (és főleg kislányokat) tép szét hatalmas fogaival, és senki másra nem hallgat, csak a kigyúrt, rosszarcú maffiózóra, aki csak azért tartja, hogy ezzel mutassa meg ország-világ előtt a keménységét.

A szőrös fordulópont

Már bőven benne jártam a felnőttkorban, amikor szépen-lassan elkezdett átalakulni bennem valami. Először csak a kutyák iránt érzett rettegésem kezdett el csillapodni, majd átváltott szeretetbe, mindez pedig annak volt köszönhető, hogy nagyszüleimnek lett egy kis cocker spánielje, így a fokozatosan vele eltöltött idő oldotta az ellenérzéseimet. Annyira sikeresen, hogy másfél évvel ezelőtt nekem is lett egy örökbefogadott keverék kutyám, Coco, a félig sharpei, félig plüss kiskutya. Viszont a pitbullok továbbra sem voltak a szívem csücskei.

Coco (balra) legjobb barátai lettek a pitbullok, azaz Madonna (fent) és London (jobbra lent). Kép: a szerző

Madonna Diort viselt Londonban

Ezen az változtatott, hogy a legjobb barátnőm viszont bolondul a bull típusú kutyákért, és az elmúlt években három fősre duzzadt a falkája, akikkel elkerülhetetlen volt a gyakori találkozásom. És amennyire bizalmatlanok voltunk egymással – mert azért ez kölcsönös volt – úgy fogadtuk el egymást az ebekkel, Diorral, Madonnával és Londonnal. Ők hárman mutatták meg nekem, hogy a 30 kilónyi csupa izom alatt ugyanolyan meleg kiskutyaszív dobog, mint a kevésbé hírhedt társaiknak. Azóta Cocóval is legjobb barátok lettek, és hatalmasakat tudnak játszani, kergetőzni Madonnával, London pedig a budhista szerzetesek nyugalmával törődik bele, hogy a két kis kajla kölyök a fején ugrál.

Mi is a pitbull?

Sokáig nem tudtam, hogy a pitbull az nem egy külön kutyafajta, hanem például a vadászkutyákhoz hasonlóan az úgynevezett bull típusú kutyák gyűjtőneve, amik a hasonló külső és belső tulajdonságaik miatt szoktak ebbe a csoportba sorolni. Izmos, rövid szőrű, zömök kutyák, amelyek lehetnek fajtatiszták vagy több fajta keveréke is, és eredetileg harcra fejlesztettek ki Nagy-Britanniában már a 12. században, belső tulajdonságaikat pedig az erő, kitartás és szívósság jellemzi.

A három vigyori: London, Madonna és Dior. (Kép: Léderer Fruzsina)

Négy különböző törzskönyvezett fajta létezik: az amerikai pitbullterrier, az amerikai staffordshire terrier, a staffordshire bullterrier és az amerikai bully. Eredetileg bikák becserkészérséhez használták (innen származik a bull, azaz bika név is), később az izmos felépítésüknek „köszönhetően” kezdték harcoltatni őket. Utóbbinak köszönhető a rossz hírnevük, pedig maguktól egy cseppet sem agresszívabbak a többi fajtánál, sőt, kifejezetten játékosak, okosak és jól trenírozhatóak. Ennek ellenére nagyon sok országban nagyon sokáig be volt – vagy még mindig be van Nagy-Britanniában, Új-Zélandon és Amerika egyes államaiban – tiltva ez a típus, pedig nem a kutya, hanem sokkal inkább a (nem megfelelő) gazda tehet arról, ha nem megfelelően viselkedik.

Az I. és a II. világháború alatt a pitbullokat az Amerikai Egyesült Államok kedvenc kutyájának tartották, mosolygó arcukat büszkén mutatták be kabalaként a katonai toborzó plakátokon. A pitbullok hűségükről, ragaszkodásukról és a gyerekek iránti vonzalmukról voltak ismertek, ami miatt a „dajkakutya” becenevet kapták. Jól ismert szimbólumokká váltak , a reklámokban és a filmekben is elterjedt: számos olyan fényképet találunk, amelyen a királyi pitbull kisgyerekek mellett ül.

A pitbullok – mint bármelyik másik kutya – alaposan ki tudnak fáradni a játékban. (Kép: Léderer Fruzsina)

Sok évtizeddel ezelőtt  tehát a bully fajtákat erejük miatt a jószágok védelmére tenyésztették ki, az 1980-as években viszont bandák kezdték ugyanezen tulajdonságuk miatt védelemre használni. A pitbullok akaratlanul státuszszimbólummá váltak azok számára, akik fizikai tulajdonságaikat megfélemlítésre használták, és ez hazánkban sem történt nagyon másként.

Le az előítéletekkel!

Éppen az információterjesztés és az előítéletek lerombolása a célja az Amerikában már 2007 óta megtartott Nemzeti Pitbull Tudatossági Napnak, amelyet minden október harmadik szombatján tartanak, az októberi Pitbull Hónap megkoronázásaként. 

Azért hozták létre, hogy oktasson és elősegítse a pozitív kommunikációt és tapasztalatokat azokban a közösségekben, ahol ezek a kutyák élnek. Olyan kezdeményezés, amely az amerikai pitbull terrierről kialakult kép helyreállítását tűzte ki célul

– olvasható a Pet First állatmentő alapítvány honlapján. Az évente megrendezett eseményt Jodi Preis, a Tennessee állambeli Bless The Bullys, egy pitbull-mentő és -nevelő csoport tagja indította el, hogy népszerűsítse a típust a pozitív médiafigyelem, az oktatás és az érdekérvényesítés révén. Hiszen az igazság végső soron életeket menthet meg azáltal, hogy megakadályozza, hogy a pitbullok a félelem, az előítéletesség és a fajtaspecifikus jogszabályok miatt menhelyeken végezzék vagy elaltassák őket – írják. 

Tények és tévihetek a bullokról

  • A pitbullokat nem őrző-védő kutyáknak tenyésztették ki, mivel túl barátságosak voltak.
  • Nincsen zájzáras harapásuk. Ez egy mítosz!
  • A pitbullok harapása sem a legerősebb az összes kutyafajta közül. A német juhászkutyáknak és a rottweilereknek valójában erősebb a harapása. Georgia-i Egyetemen Dr. Lehr Brisbin bizonyította, hogy a bull típusúak semmi ilyennel nem rendelkeznek, sőt, állkapcsuk semmiben nem különbözik más kutyákétól. 2012-ben a National Geographic végzett egy felmérést a harapások erősségéről: pit bull – 235 font/négyzethüvelyk, német juhászkutya – 238, rottweiler – 328. Az emberek értéke 150-200 közé tehető.
  • Az állatmenhelyeken a keverék kutyák 75 százalékát, köztük a pitbullokat és pitbull keverékeket is, tévesen rossz fajtaként azonosítják.
  • Nem eleve agresszív kutyák. Sőt, a mértéktartási teszteken a pitbullok a második legtoleránsabb fajtának bizonyultak a golden retrieverek mögött. A legkevésbé toleráns a chihuahua volt.
  • 1993-ban egy Wheela nevű pitbull nyerte el a Ken-L-Ration Dog Az év hőse díjat a Tijuana folyó mentén történt gátszakadást követő hősies tetteiért. Wheela három hónap alatt 30 embert, 29 kutyát, 13 lovat és egy macskát mentett meg. Emellett élelmet vitt a bajba jutott állatoknak, és 13 elkóborolt lóhoz vezette a mentőket.
  • A pitbullok lágyabb oldalának bemutatására Sophie Gamand fotós számos kutyát fotózott pasztellszínekben és virágkoszorúkkal díszítve.

Forrás: petfirst.com, kutyabarat.hu, dogtime.com Kiemelt kép: Getty Images