Okosan az orrdugulással! (x)

Kellemetlen, ugyanakkor veszélyes is lehet a felső légúti megbetegedés vagy allergia következtében jelentkező orrdugulás. A tünetet enyhítő készítményekből sokféle kapható, de nem árt körültekintően választani. Tisztázzuk a legfontosabb kérdéseket!

Hogyan alakul ki?

Az orrnyálkahártya egyes részeiben szigetszerűen elhelyezkedő, érhálózatokkal ellátott, duzzadásra képes testecskék vannak. Nátha vagy allergia következtében ezek annyira megduzzadhatnak, hogy az orr erőteljesebb váladékozásával együtt szinte teljesen elzárhatják az orrlégzés útját. Emiatt nem kapunk rendesen levegőt, ami megnehezíti az étkezést és az alvást is.

Mit tartalmazzon, és mit ne?

Sok készítményben tartósítószerként benzalkónium-klorid található, amely negatív hatással van az orrnyálkahártya csillószőreinek működésére. Ezért célszerű inkább tartósítószer-mentes és a legkorszerűbb hatóanyag-tartalmú orrsprayt választani, amely összehúzza az orrnyálkahártya ereit, ezáltal csökkenti a fennálló duzzanatot, és megkönnyíti a légzést. 5 napnál rövidebb alkalmazás esetén nem kell tartanunk a nyálkahártya károsodásától. Jó, ha tengervizet is tartalmaz a termék, mert az ásványi anyagokkal segíti az orrnyálkahártya hidratálását. Mindezeket tudja a Xilomare 1 mg/ml oldatos orrspray, mely felnőttek és 12 évesnél idősebb gyermekek orrdugulására használható, valamint a Xilomare Kid 0,5mg/ml oldatos orrspray a 2-12 éves gyerekek számára.

Spray vagy csepp?

Egyszerűbb alkalmazhatóságuk mellett az orrspray-k előnye, hogy a bennük lévő hatóanyagok porlasztva, az orrnyálkahártya nagyobb felületén terülnek szét, míg az orrcseppek által bejuttatott hatóanyag csak a közvetlen érintkezés helyén fejti ki a hatását.

Hogyan kell adagolni?

A szokásos adag: egy-két befújás alkalmanként mindkét orrlyukba, legfeljebb naponta 3-szor, maximum 7 (2-12 éves gyerekeknél 5) napon keresztül. Javasolt az utolsó adagot közvetlenül a lefekvés előtt alkalmazni. Az ajánlott adagot nem szabad túllépni!

Előzzük meg a szövődményeket!

Orrduguláskor a szánkon veszünk levegőt, így az orrüreg hengerhámsejtjeinek csillószőrei nem képesek megtisztítani levegőt, ezért a kórokozók a tüdőbe kerülhetnek, növelve egy újabb fertőzés kialakulásának veszélyét. A néhány napnál tovább fennálló orrdugulás középfül-, homlok-, arcüreg- gyulladáshoz, fülkürt-huruthoz vezethet. A diagnózis felállításához szakorvoshoz kell fordulni.

Document ID: KEDP/DAEECB, Lezárás dátuma: 2021.10.05.

Xilomare 1mg/ml, Xilomare Kid 0,5 mg/ml xilometazolin-hidroklorid tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Richter Gedeon Nyrt., 1103 Budapest, Gyömrői út 19–21. www.gedeonrichter.com
Mellékhatás / nemkívánatos esemény bejelentése és a biztonságos alkalmazással összefüggő kérdés esetén elérhetőség: +36 1 505 7032; medinfo@richter.hu.
A termék alkalmazásával kapcsolatos információkról a termekinformacio@richter.hu címen érdeklődhet.