Az innováció gyógyító ereje – sikeres lesz a harc a rettegett Alzheimer-kór ellen?

A tudomány robbanásszerű fejlődése és a gyógyszerinnováció ereje alapjaiban változtatták meg életünket. A gyógyászatban új technológiák és eljárások segítségével kerülünk közelebb az egészségesebb, jobb minőségű élethez. A kutatások szünet nélkül folynak, egy minden eddiginél reménytelibb jövőt nyitva meg a betegek és családjaik előtt.

––––––––––––––SZPONZORÁLT TARTALOM––––––––––––––

A tudomány robbanásszerű fejlődése és a gyógyszerinnováció ereje alapjaiban változtatták meg életünket.   A gyógyászatban új technológiák és eljárások segítségével kerülünk közelebb az egészségesebb, jobb minőségű élethez. A kutatások szünet nélkül folynak, egy minden eddiginél reménytelibb jövőt nyitva meg a betegek és családjaik előtt.

Az elmúlt 30-40 évben számos súlyos, korábban gyógyíthatatlan betegség az innovatív gyógyszereknek köszönhetően vált gyógyíthatóvá vagy hatékonyabban kezelhetővé, köztük számos daganatos és kardiovaszkuláris betegség, pszichiátriai betegségek vagy anyagcserebetegségek. Mind az életminőség, mind a várható életkor korábban elképzelhetetlen mértékben nőtt.

A tudomány fejlődésével olyan új terápiák és technológiák válnak elérhetővé az orvosok és betegeik számára, amik akár csak pár évvel korábban is a tudományos fantasztikus művek oldalain voltak elképzelhetőek.

Az orvostudomány fejlődése nem csak a technológiákban, de a terápiás eljárások evolúciójában is közrejátszik. Gondoljunk csak bele, hogy alig több, mint száz évvel ezelőtt a hisztéria egy orvosilag elfogadott álláspont volt, mint diagnózis. Ma már értjük az elme működésének szövevényes mivoltát, aminek köszönhetően időben és megfelelően fel tudjuk ismerni a problémákat. Húsz évvel ezelőtt Magyarországon szinte lehetetlen volt olyan orvost találni, aki ADHD-val élő gyerekeknél pontos diagnózist tudott volna felállítani, nem beszélve a terápiáról. Ma már erre szakosodott központok léteznek, ahol szakemberek segítenek az ilyen jellegű fejlődési rendellenességekkel való együttélés terápiás kiépítésében, olyan módszerekkel, amik eddig ismeretlenek voltak, elég csak gondolni a kognitív viselkedésterápiára.

A 21. század a demencia évszázada 

Fontos leszögeznünk, hogy a feledékenység 50 éves kor felett sem magától értetődő jelenség! A megnövekedett átlagéletkor miatt az idősek száma folyamatosan nő világszerte és bizonyos betegségek gyakoribbá válnak, ilyen a demencia és az Alzheimer kór. századunkatvilág egészségügyi vezetői a demencia évszázadának nevezik, és az Alzheimer betegségre úgy tekintenek, mint korunk egyik pandémiájára. A WHO adatai szerint napjainkban világszerte közel 50 millió embert értint a betegség, 2050-re pedig eléri a 130 milliót.

Magyarországon a szakértői becslések alapján közel 250 ezer ember él demenciával,

az érintettek száma a családtagokkal együtt meghaladhatja az 1 millió főt is, ami a teljes magyar lakosság 10%-át jelenti. Az orvostudomány jelenlegi ismeretei szerint a demencia tünetegyüttes hátterében 50-70%-ban az Alzheimer betegség áll. Emiatt a demencia legfontosabb, leggyakoribb, legjobban kutatott oka az Alzheimer-kór.

Mi okozza?

Több feltevés létezik az Alzheimer-kórt kiváltó okok terén. A legismertebb az, amely szerint egyes agyi fehérjék elvesztik funkcióképes alakjukat, és az agysejtek pusztulni kezdenek. Másik hipotézis szerint az oxidatív stressz a felelős a kór kialakulásáért. A leggyakoribb, hogy a kutatók antioxidánsokat fejlesztenek, hogy a fehérje aggregátumokat eltávolítsák, de vannak olyan orvosi csoportok, amelyek inkább arra fókuszálnak, hogy a betegséget kiváltó fő folyamatokat akadályozzák meg, azaz azt, hogy az oxidációs stressz egyáltalán elkezdődhessen. Sőt,

egy hazai kutatócsoport mind a kiváltó okok megfékezésére, mind a fehérjék aggregációjának megfékezésre fókuszál, terápiás molekulákat fejlesztenek, hogy a proteinek akkor is jól működjenek, ha fennáll a betegség.

Viszont a betegség megfékezése egy megmászhatatlan hegynek tűnt évtizedeken keresztül. Az elmúlt 18 évben megakadni látszott a fejlesztés, egészen 2021 júniusáig nem láttunk új Alzheimer gyógyszert a piacon. Ahogy az mRNS technológiát is több évtizeden át fejlesztették, mire sikeresen bevethető lett a koronvírus elleni harcban is, úgy itt is látható, hogy az Alzheimer-kórhoz hasonló betegségek esetében az innováció időbeliségét nemhogy években, de évtizedekben mérhetjük – ma már az áttörés kapujában állunk.

Galéria | 3 kép

Az innováció gyógyító ereje – sikeres lesz a harc a rettegett Alzheimer-kór ellen?

Az innováció gyógyító ereje – sikeres lesz a harc a rettegett Alzheimer-kór ellen?

Fotó megosztása:

Az elmúlt években világszerte több mint 2600 vizsgálat indult betegség gyógymódját kutatva, napjainkban pedig 49 ígéretes vizsgálat folyik a kórt korai szakaszában megállító, a leépülést megfékező terápiákat keresve. Számos vizsgálatban hazánk is részt vesz a jövőben is, aktívan bekapcsolódva így a világ tudományos vérkeringésébe, és reményt adva az új esélyre betegek és családtagjaik számára.

Mik azok az innovatív gyógyszerek?

Az innovatív terápiák a legmodernebb és leghatékonyabb megoldásokat jelentik a betegségek leküzdésében. Az innovatív gyógyszerek kifejlesztése nagyon hosszú és költséges folyamat. A hatalmas szellemi erőforrások mellett a gyártók jelentős összeget, ma már terápiánként több mint 1 milliárd dollárt fordítanak. 1 000 000 potenciális molekulából csak egy jut el a törzskönyvezésig.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete által tömörített kutatás- és fejlesztésorientált gyógyszeripari vállalatok úttörő szerepet játszanak az egészség és az életminőség javításában. A cél közös: a magyar lakosság széles körben és mielőbb hozzáférhessen a modern felfedezéseken alapuló legújabb gyógyászati megoldásokhoz. Érdekli, hogyan működik a gyógyszerinnováció, és miként jutnak el a legújabb készítmények a magyar betegekhez is? Kövesse “Az innováció gyógyító ereje” podcast sorozatot itt: https://anchor.fm/aipm

 

 

Kiemelt kép: pexels.com