A közvéleménykutatásban több mint háromezer brit felnőttet kérdeztek meg arról, hogy melyik királyi családtagot szeretnék királyként látni a jövőben.

II. Erzsébet brit királynő és Fülöp edinburgh-i herceg 72 éves fia, Károly herceg az első a brit trónöröklési rendben. Vagyis a 95 éves királynő halála esetén ő venné át II. Erzsébet helyét, ám az elmúlt években rengetegen spekuláció született arról, hogy Károly lemond a trónról. Ha ez valóban megtörténne, akkor a királyi cím idősebbik fiára, Vilmos hercegre szállna.

Október 13. és 15. között a Deltapoll 3043 brit állampolgárt kérdezett meg a Mail on Sunday újság megbízásából. Az országosan reprezentatív közvéleménykutatás, amely online zajlott, olyan kérdéseket tartalmazott, mint „inkább italozni vagy nyaralni menne Boris Johnsonnal vagy Keir Starmerrel?”, „túlfizetettek a háziorvosok?”, vagy hogy „ki kövesse a királynőt?”.

Fotó: Andrew Parsons – WPA Pool/Getty Images

A végeredmény szerint a válaszadók harminc százaléka látná szívesen a trónon Károly herceget, ha eljön az ideje,

Vilmos herceg azonban jóval több szavazatot kapott: rá a megkérdezettek 41 százaléka voksolt.  

Cambridge 39 éves hercege egyértelműen a britek nagy kedvence, jól bizonyítja ezt az is, hogy nemcsak a királyi ranggal kapcsolatos kérdést nyerte meg, de az előkelő második helyen végzett az „ön kivel inna meg legszívesebben egy italt?” kérdéskörben is. Vilmost egyedül az öccse, Harry herceg előzte meg, a testvérek után pedig Kate Middletonra, II. Erzsébet királynőre és Meghan Markle-re esett a legtöbbek választása.

Fotó: PA Images via Getty Images

Az a helyzet, hogy nagy valószínűséggel a közvéleménykutatásban résztvevők azon 41 százalékának, akik Vilmos trónra kerülésére vágynak, előbb válik valóra a kívánságuk, mint azoknak, akik a brit királyi család valamelyik tagjával szeretnének egy ital mellett csevegni.  

Kiemelt kép: Getty Images