Végre olyan esküvőt tarthattak, amilyenre mindig is vágytak.

Sok más párhoz hasonlóan, akiknek a nagy napjukról szőtt terveiket keresztülhúzta a koronavírus-járvány, II. Konstantin görög király legkisebb fia, a 35 éves Fülöp görög és dán herceg és kedvese, Nina Flohr svájci üzletasszony és milliárdos örökösnő (ma már Nina görög és dán hercegné) is inkább egy mikroesküvő mellett döntöttek tavaly decemberben. St. Moritzban csupán az édesapjaik és a tanúik előtt mondták ki egymásnak a boldogító igent. A hercegi pár persze nem mondott le végérvényesen a hét országra szóló lakodalomról, idén nyáron az angliai Wansfordban található Stibbington-házban tartottak stílusos partit a tágabb családjuknak és a barátaiknak. Fülöp és Nina időközben úgy belejött az esküvőszervezésbe, hogy múlt hétvégén egy harmadik lagzit is tartottak, ezúttal Athénban.

Fülöp herceg és Nina hercegné. Fotó: Nicolas Koutsokostas/NurPhoto via Getty Images

Ez utóbbi pedig végre tényleg olyan volt, ami egy hercegi párnak dukál: prominens személyek a vendéglistán, családi tiara a menyasszonyon és egyházi ceremónia. Utóbbi helyszíne a Mētrópolis székesegyház volt, az a görögkatolikus katedrális, ahol Fülöp herceg szülei, II. Konstantin görög király és Anna-Mária dán hercegnő is örök hűséget fogadott egymásnak.

A szertartást még különlegesebbé tette, hogy 1964 óta most először kelt egybe itt görög királyi pár,

és Fülöp bátyja, Pál koronaherceg 1967-es megkeresztelése óta ez volt az első királyi esemény a székesegyházban – történt ez nem sokkal a görög monarchia eltörlése előtt.

Nina hercegné Chanel ruhában. Fotó: Nicolas Koutsokostas/NurPhoto via Getty Images

A menyasszony egy egyedi megrendelésre készült Chanel ruhát viselt, amelyet az anyósától kölcsön kapott, gyémántokkal és gyöngyökkel díszített tiarával tett teljessé. A fejdíszt Anna-Mária még a 18. születésnapjára kapta az édesanyjától, és csak néhány alkalommal volt rajta, mielőtt Görögország királynéjává vált volna. A gyönyörű tiarát 1995-ben a másik menyének, Marie-Chantal hercegnének is kölcsönadta, amikor a művészettörténész hozzáment Pál koronaherceghez. 

Benedikta dán hercegnő (balra) és Zsófia spanyol királyné (jobbra). Fotó: Nicolas Koutsokostas/NurPhoto via Getty Images

Az esküvőn természetesen az európai nemesség színe-java is részt vett: a brit királyi családot Beatrix hercegnő és férje, Edoardo Mapellia Mozzi, valamint Eugénia hercegnő és Jack Brooksbank képviselte.

Beatrix hercegnő és Edoardo Mapelli Mozzi. Fotó: Milos Bicanski/Getty Images

Bár Fülöp herceg Diana hercegné keresztfia, Lady Diana gyerekei, Vilmos és Harry herceg nem tették tiszteletüket a jeles eseményen. Ott volt ellenben Zsófia spanyol királyné, Ernő Ágost hannoveri herceg és Benedikta dán hercegnő.

Kiemelt kép: Getty Images