Árverésre bocsátják Steve Jobs kézzel írt levelét, amiben a zen buddhizmusról is vallott

Az Apple néhai társalapítója 18 évesen írta a levelet, és a becslések szerint akár 300 ezer dollárt (közel 94 millió forintot) is érhet.

A brit Bonhams aukciósház november 3-án bocsájtja árverésre az 1974. február 23-án feladott levelet, amit Jobs a 19. születésnapja előtt írt (1955. február 24-én született) az egyik legfontosabb gyerekkori barátjának, Tim Brow-nak. Az aukciósház szerint Jobs akkoriban hagyta abba az egyetemet, és egy a Santa Cruz-hegységben található faházban élt, miután felmondott egy almafarmon.

A levél tartalmazza Jobs gondolatait a zen buddhizmusról, valamint álmát, hogy részt vegyen az indiai Kumbh Mela hindu zarándoklaton és vallási fesztiválon, amely során több millió hívő rituálisan mártózik meg a Gangesz folyóban.

A hét hónapos út során egyébként Jobs vérhast kapott a víztől, de ennek ellenére nem adta fel a küldetést, még ha később nyilatkozataiban el is mondta: nem sikerül rálelnie a saját, személyes útjára. A Bonhams szerint Jobs tinédzserként az élet értelmét kereste, és leginkább ennek megfejtése foglalkoztatta. A 2011-ben megjelent Walter Isaacson – Steve Jobs című könyvében is olvasható Jobs kapcsolata a buddhizmussal, miután megismerte Kobun Cino Otagawa, zen papot. A találkozás nagy hatással volt további életére és a vállalkozására is. A könyvből az is kiderül, hogy Kobun ismertette meg a sétameditációval, és beavatta a japán ma tervezési titokba, ami magyarul teret és ürességet jelent. Tulajdonképpen ez vezetett az Apple letisztult megjelenéséhez.

Steve Jobs és John Sculley az akkori legújabb Macintosh számítógép mellett 1984-ben

„Szerettem és sokszor sírtam”

Jobs a fiatalkori levélét végig kisbetűvel írta, és azzal kezdte, hogy válaszolt Brown korábbi feljegyzésére: „Tim, sokszor elolvastam a leveled / nem tudom, mit mondjak/ sok reggel jött és ment/ emberek jöttek és mentek/ szerettem és sokszor sírtam / valamiért az egész nem változik – érted?” Miután kitárgyalta az utazási elképzelésit, ezt írta: „Végezetül azt mondom, nem is tudom, hol kezdjem.” Ezután a

„shanti”

szóval búcsúzott, ami szanszkritul békét jelent.

Az eddigi legszemélyesebb levél

Adam Stackhouse, a Bonhams tudomány-és technológiatörténeti üzletágának igazgatója egy sajtóközleményben azt mondta, hogy „ez a levél valódi betekintést nyújt egy ismert ember privát, szenvedélyes magánéletébe.” Hozzátette: „Igazi különlegesség, hiszen korábban soha nem jelent meg ilyen személyes levél Jobstól.”

A levél a History of Science and Technology akció része, amely egy Apple Macintosh prototípust, valamint egy első generációs iPad prototípust is tartalmaz. A CNN közlése szerint a közelmúltban közel 800 ezer dollárért (250 millió forintért) kelt el egy Jobs által aláírt Apple II kézikönyv, így most is nagy érdeklődésre, és persze hatalmas összegekre számítanak az aukciós ház szakértői.

Forrás: Insider, Kiemelt kép: Getty Images