Sipos Zita sminkmester: „Számtalan Nők Lapja címlapsztárt sminkeltem, és háromszor én is címlapra kerültem”

A kozmetikus- és sminkmesterrel a Nők Lapja 72. születésnapja alkalmából beszélgettünk.

Négy év alatt háromszor is a Nők Lapja címlapjára kerülni? Ezt még a legnagyobb sztárok közül is csak kevesen mondhatják el magukról! Sipos Zita, a hazai hírességek kedvenc sminkese többek között ezért is gondol vissza jóleső érzéssel mindhárom borítóra, amelyen ő szerepel. 

A Nők Lapja 72 éve alatt több ezer címlap született. Ám – a ma megszokottakkal ellentétben – nem mindig külföldi vagy hazai sztárok mosolyogtak ránk a borítóról: egy időben megkapó életképekkel, izgalmas pillanatfotókkal a címlapján jelent meg a magyar nők első számú hetilapja. Sipos Zita kozmetikus- és világbajnok sminkmester, akivel általában csak a kulisszák mögött lehet találkozni, a nyolcvanas években háromszor is a Nők Lapja borítójára került.

Pillanatok az életből

„1982-ben a Dózsa György úton, egy sárga Babetta motorkerékpáron robogva kapott lencsevégre a fotós,

1984-ben az anyák napi szám címlapján a lányommal szerepeltem,

míg az 1987-es címlapkép Budapesten, egy fodrász- és kozmetikusversenyen készült” – emlékszik vissza Zita.

Mindhárom fénykép Fekete Zsuzsanna fotográfus érdeme, aki nemcsak törzsvendég volt Zita kozmetikájában, de időközben kettejük között jó barátság is kialakult. „Akkoriban elvétve kerültek borítóra beállított, műtermi képek, a fotósok életszerű címlapfotókat készítettek, Zsuzsa pedig az én életemből is megörökített néhány különleges pillanatot.”

Amikor azt kérdezem Zitától, emlékszik-e még az 1987/44-es lapszámon látható megmérettetésre, rávágja: „Persze, mindenre emlékszem!

Ez egy Európa-bajnokság volt, amelyet Budapesten tartottak. Második helyezett lettem, a modellem pedig az ekkor még rettentően fiatal Lengyel Rita volt, aki később nagy karriert futott be manökenként.

Ezidőtájt rengeteg hazai és külföldi versenyen indultam – már amennyire lehetett utazni…”

A címlapfotón túl, Sima, felnyírt, bodorított címmel, kétoldalas képriportban számolt be a Nők Lapja a rangos nemzetközi versenyről. „A kozmetikusok nemzetközi csapata kétféle fantázia-variációval készült; a Karnevál és az Ékszer sminkkel” – írta cikkében Seres Júlia. „Bizony, akkoriban a sminkesek kozmetikusok is voltak, vagy mondhatnám úgy is, hogy a kozmetikusok sminkesek is voltak – magyarázza Zita. – Kizárólag az válhatott sminkessé, aki kozmetikus iskolát végzett, önálló szakmaként nem is létezett. Csak voltak, akik kozmetikában helyezkedtek el, és voltak, akik a filmgyárban vagy a televízióban kezdtek dolgozni.”

Azok a nyolcvanas évek…

A nyolcvanas években fantáziából valóban nem volt hiány, gondoljunk csak a tarka szemhéj- és az erőteljes ajakfestésekre, na meg aztán a pirosítóval sem lehetett túlzásba esni. „Ez az évtized azért is volt klassz, mert elképesztően színes volt. Születtek abban az időben olyan sminkek – elég csak megnézni a Dior korabeli hirdetéseit –, amelyek a mai napig megállják a helyüket. A Dior akkoriban kezdett kiváló minőségű, színes szemhéjfestékeket gyártani, imádtunk ezekkel dolgozni, sőt: még versenyeztünk is a kollégáimmal, ki tud egy szemhéjra több színt felvinni.”

És bár a nyolcvanas évek stílusa a 2021-es őszi–téli szezon sminktrendjei között is visszaköszön, Zita a két évtized közötti markáns különbségként említi, hogy míg akkor még elment a nem hibátlan kivitelezés, napjainkban ez közel sincs így.

„Manapság már minden púderszemnek a helyén kell lennie. A nyolcvanas évekbeli munkáimat én se szívesen vállalom be.

Akkoriban csak az volt a lényeg, hogy a smink minél színesebb legyen, nem az, hogy minél tökéletesebben, ráadásul a harminc-negyven évvel ezelőtti kamerák nem tudtak olyan jó felbontású felvételeket csinálni, mint a maiak, így a tökéletlenség megengedett volt – még az amerikai filmekben is. Ha a Dallasban végigmérem mondjuk Jockey Ewing kerti partijának vendégeit, millió hibát fedezek fel a sminkekben.”

Minden sminkes mestere

Zita a Nők Lapja címlapján háromszor szerepelt, de hogy hány Nők Lapja címlapnak és divatanyagnak a fotózásán vett részt sminkesként, azt képtelenség összeszámolni. Mint ahogy azt is nehéz lenne felsorolni, hány televíziós és színházi produkcióban, illetve filmben felelt a szereplők sminkjéért eddigi, több mint negyvenéves pályafutása alatt. 

Sipos Zita a Sztárban sztár leszek című műsor kulisszái mögött

Míg a valaha volt legizgalmasabb munkájának azt tartja, amely egyben a legaktuálisabb is: ő volt a spanyolnátha idején játszódó Post Mortem vezető sminkmestere. Az első magyar horrorfilm október 28-án kerül a mozikba, sőt a nemzetközi filmek kategóriájában képviselheti Magyarországot a 94. Oscar-díjért folyó versenyben. „Ez a legnagyobb élmény, ami valaha történhetett velem” – mondja Zita, akit a szakmában minden sminkes mestereként emlegetnek. Nem véletlenül. Talán nincs olyan sminkes ma Magyarországon, aki ne kötődne hozzá – vagy mert tőle tanulta meg a szakma csínját-bínját, vagy mert olyasvalakinél végzett sminktanfolyamot, akinek Zita volt a mestere. Épp úgy, mint ahogy talán nincs olyan női magazinos újságíró ma Magyarországon, aki ne kötődne hasonló módon a Nők Lapjához.

Kiemelt kép: Sipos Zita, Nők Lapja-archívum