Kanada döntött: határozottabban lép fel a bálnavédelem mellett

A szabályozás célja a beluga bálnák, a kardszárnyú delfinek és a hosszúszárnyú bálnák megmentése.

Eredetileg 2018-ban hozták meg az új szabályozást, ami szerint ha egy turistahajó vezetője megpillant a vízben egy uszonyt, farokúszót vagy vízpermetet, 3-400 méternél közelebb nem mehet az állatokhoz, és 1 kilométer távolságot kell tartania azoktól az öblöktől, amelyek otthont adnak a bálnáknak. Sőt, ezeken a helyeken lassítania, illetve halkabb üzemmódra kell kapcsolnia a motort. Egyes tevékenységek pedig, köztük a könnyűbúvárkodás, a hosszúszárnyú bálnák környezetében is szigorúan tilos.
De mivel a hobbihajózók nagy része nem tartotta be az előírásokat, az állatvédőknek sokkal jobban oda kell figyelniük az előírások betartatására. A cél most az, hogy nagyban csökkentsék az emberi interakciót a bálnákkal, amelyek kritikusan veszélyeztetett fajba tartoznak az óceán hőmérsékletének emelkedése, a táplálék hiánya és a megnövekedett vízforgalom miatt. 

A legtöbb ember egyetért abban, hogy a bálnákat meg kell védeni, de némi vita folyik a hajókra vonatkozó korlátozások mértékéről, amelyeket egyes cégek „megterhelőnek és túlzottnak” neveznek. Ennek ellenére a kanadai törvények megváltoztak, ami azt jelenti, hogy a turistáknak be kell tartaniuk a bálnák megfigyelésével kapcsolatos intelmeket, akár tetszik nekik, akár nem.

Egy kajakos az orkák közelében (Fotó: Getty Images)

Valódi veszélyben

Jelenleg mintegy 30 bálnafaj él a kanadai vizekben, egy nyári kirándulás alkalmával Churchillben, a Hudson-öböl nyugati partján és Vancouver mellett is nagyjából 55 000 beluga bálna figyelhető meg, ennek ellenére az állatok valódi veszélyben vannak.

A szakemberek szerint az északi simabálnából már csak 366 példány él a szabad vizekben, míg a gyilkos bálnákból mindössze 74 darab – ezek a számok pedig azonnali cselekvést sürgetnek!

2018-ban az egész világ a J35 nevű orkát figyelte, aki 17 napon át, 1000 mérföldet tett meg, maga előtt tolva elpusztult borját. A szívszorongató látvány megerősítése annak, hogy ezek az állatok milyen összetett érzelmi jelzésrendszerrel rendelkeznek, érzelemviláguk milyen közel áll az emberhez, miközben mennyire kiszolgáltatottak az embereknek. 

Tudtad a belugákról, hogy?

Egyik fő jellegzetességük a mozgó nyak, melynek köszönhetően a legtöbb cetfélétől eltérően oldalra is tudják fordítani a fejüket. Képesek változtatni az arckifejezéseiket, erre számos példa van az egymás közötti interakciókban, például hozzátartozóikra mosolyognak. Amikor pihennek, akkor is úgy tűnik, mintha mosolyognának. Fogaik csak 2-3 éves korukban szállnak le az ínyből, bár használhatják evésre is, elsődleges funkciójuk egészen más, ugyanis fogsorukat csattogtatva kommunikálnak. A kifejlett állatok homlokán dinnyeméretű zsírgolyó található, amely az echolokációban vesz részt, segítve a tájékozódást és a zsákmányszerzést olyan mélységben is, ahová már a napsugarak nem jutnak le.

Így még inkább meg kell óvni őket a betolakodóktól. Egy tavalyi tanulmány számszerűleg bizonyította, hogy a hobbihajózók 72 százaléka nem volt tisztában a jelenlegi bálnafigyelési szabályokkal, sőt a turistahajóknak mindössze 2,7 százaléka tartotta be azokat. Sebastian Teunissen, a Canadian Whale Institute (Kanadai Bálna Intézet) vezetője elmondta, hogy a szabályok hatályba lépése ellenére még mindig „az emberi interakciók a bálnák halálának és sérülésének legfőbb okai”. A leghíresebb példa erre Luna (L98), az a fiatal, magányos orka, aki nagyon hamar alkalmazkodott az emberi létformához, és kimondottan kereste a hajók társaságát: imádott a hullámokkal játszani, a kíváncsi szemek legnagyobb örömére. Luna 5 évig élvezte az óceáni életet, míg túl közel nem került egy hajócsavarhoz, ami halálos sérülést okozott neki.

Hosszúszárnyú bálna a kanadai partoknál (Fotó: Getty Images)

Néhány utazásszervező – különösen az olyan kevéssé látogatott területeken, mint Churchill, Manitoba, Newfoundland, Labrador – kérvényt nyújtott be a szabályok újratárgyalásának reményében, és úgy érzik, hogy nem a törvényen kellene szigorítani, hanem az emberek gondolkodásán kellene változtatni, úgy, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak a környezetvédelemre és az állatok védelmére.

Kiemelt kép: Getty Images, Forrás: National Geographic