Beteg gyerekek mosolyáért küzdenek – és most a fennmaradásuk van veszélyben

A Nevetnikék Alapítvány az elmúlt 13 évben több mint 2000 gyerekfoglalkozást tartott, 5000 gyerek arcára csalt mosolyt, és 24 méternyi falat festett színes-barátságosra a több mint 300 önkéntesével. Most viszont ők kérnek segítséget, hogy még sokáig segíthessenek.

A pécsi székhelyű Nevetnikék Alapítvány már 13 éve csal mosolyt a beteg gyerekek arcára a helyi kórházakkal együttműködve. Bűvésztrükkökkel, meseolvasással, artistamutatványokkal szórakoztatják 0-tól 18 évesig azokat, akik hosszabb-rövidebb ideig egészségügyi intézménybe kényszerülnek.

„Bár az alapítvány működése 13 évre tekint vissza, a gondolat már kamaszkoromban megfogalmazódott bennem, amikor az egyik barátnőm kórházba került, és a látogatások során láttam, hogy milyen szürkén is telik a benntöltött idő a gyerekek számára. Az egyik ottani orvossal összebarátkoztunk, így amikor felnőttünk, lehetőségünk nyílt arra, hogy bemenjek egy barátommal foglalkozásokat tartani a gyerekosztályra – magyarázza Kőműves Glória, az alapítvány alapítója és vezetője a kezdeteket. – Ezek kézműves és zenés foglalkozások voltak, és mivel elég jól sikerültek, mondták, hogy erre akár minden nap lenne igény, menjek gyakrabban, sőt, több osztály is szólt, hogy hozzájuk is menjünk. De ezt ketten már nem tudtuk vállalni, kevesek voltunk ahhoz, hogy mindenhol ott legyünk.”

Kőműves Glória 13 évvel ezelőtt hozta létre az alapítványt (fotó: Csortos Szabolcs)

Ekkor született meg benne az a gondolat, hogy ha ő a szabadidejében, önkéntesként szeret beteg gyerekeket látogatni a kórházban, akkor biztosan vannak még hozzá hasonló „őrültek” – és nem is tévedett. Többen csatlakoztak hozzá, és alig egy hónap alatt már húszan voltak. „Most ott tartunk 13 év alatt, hogy 300 kórházi önkéntes dolgozott velünk eddig, akik minimum két hónapos felkészítő tanfolyam elvégzése után foglalkozhatnak a beteg gyerekekkel.”

Személyes élményből indult

A kezdetekben Glória – aki idén májusig főállásban gyógypedagógusként dolgozott az alapítvány mellett – tartotta ezeket, de ahogy bővült a repertoár és az igény is egyre nagyobb lett rájuk, már mások is beszálltak a felkészítésbe. „Az alapképzés része interjú, kommunikációs tréning, pszichológiai- és orvosi felkészítés, hogy tudjunk alkalmazkodni a kórházi viszonyokhoz és betegségekhez. De ezen kívül van bűvészképzés, amit egy profi mágus tart, mesemondó képzés, amit pedig Zalka Csenge Virág, aki Amerikában ebből diplomázott, de van még zenés-, bábos-, pantomimes- is, nem is tudom mindet felsorolni…” Elmondása szerint ezekre azért van szükség, hogy minél több gyereket el tudjanak érni. Mivel 0-18 évesig foglalkoznak velük, nyilvánvalóan tisztában kell lenniük a különböző korosztályok és élethelyzetek igényeivel is.

A 24 méter hosszú folyosón kívül (itt van az interaktív mesefal) még 5 gyermekosztályt és 8 háziorvosi rendelőt festettek ki 700 önkéntessel. (fotó: Csortos Szabolcs)

„Mivel a Pécsi Kórház regionális intézmény, előfordul, hogy egy kicsit nem tudnak a szülők meglátogatni, mert messze laknak, és az otthon lévő többi gyereket nem tudják kire bízni. Ilyen esetekben különösen fontos, hogy képesek legyenek az önkéntesek figyelni rá, ami több időt is igényel tőlünk.”

Szerteágazó feladatok

Glória gyorsan hozzátette, hogy a munkájuk nem merül ki „csupán” a fentiekben említett kórházi foglalkozások megtartásában. „Mesefalfestéssel is foglalkozunk és játékkészítéssel is. Tehát van egy fűrészporos, hangos műhelyünk, ahol egyedi fajátékokat csinálunk a gyerekeknek, illetve a Pécsi Gyermekklinikai Kardiológiai Ambulanciáján és Szigetváron, a gyerekosztályon csináltunk egy aktív mesefalat. Ez azt jelenti, hogy amíg a kicsik várakoznak, addig a váróteremben található falra felfüggesztett kéttucatnyi játékkal játszhatnak.”

Veszélyben a munkájuk

Glória az alapítványt teljesen önkéntesen csinálta tíz évig, az elmúlt három évben pedig hol nyertek pályázatot, hol nem, így vagy kapott finanszírozást a munkájáért – vagy nem. Május óta főállásban intézi az ügyeket, mert minden idejével és energiájával azon dolgozik, hogy megoldja az alapítvány helykérdését.

Az alapítvány önkéntesei 1-18 éves korig foglalkoznak gyerekekkel, és különféle foglalkozásokkal könnyítik meg a kórházban töltött idejüket (fotó: Csortos Szabolcs)

„A Pécsi Gyermekklinikának két »telephelye« van, viszont az egyiket elkezdték leépíteni, és pár hónapon belül, a központosítás miatt, megszűnik az utolsó gyerekosztály is. Mivel mi is itt vagyunk jelenleg, ez bennünket is érint, nekünk is költöznünk kell. Viszont a másik helyen az osztályok is csak nagyon szűkösen férnek el, így esélyünk sincs arra, hogy mi is oda menjünk. Jelenleg van egy szobánk a képzésekre, egy másik pedig a játékgyártásra, egy fűrészporos műhelyt pedig nem tehetünk oda, ahol ellátás folyik. Másrészt pedig amúgysem lenne hely rá.”

Utcára kerülhetnek

Tehát menniük kell, ez biztos, de hová? Glória elmondta, hogy valami csoda folytán nyáron meghirdettek a másik kórházzal éppen szemközt álló ingatlant, ezt szeretnék megvásárolni. Ez viszont nem megy zökkenőmentesen, és fogytán van az idejük. „Összesen 31 millió forintra van szükségünk ahhoz, hogy kifizethessük a házat, majd felújíthassuk, és további 9 millióra ahhoz, hogy folytathassuk az önkéntesprogramot és a képzéseket.”

Így segíthetsz

Az alapítvány tevékenységéről és a gyűjtés aktuális eredményéről további információ a szervezet hivatalos honlapján, vagy Facebook oldalán található.

Az adományokat a Nevetnikék Alapítvány által létrehozott 11731001-23125324-00000000 bankszámlaszámra várják.

Mivel az ingatlan – bár elég romos állapotban van – tökéletes helyen áll, le is foglalózták, a tulajdonos nyár közepe óta tartogatja számukra. Eleinte úgy volt, hogy kapnak banki hitelt, amire 6 millió forint önerőt kellett összegyűjteniük – ez viszonylag hamar össze is jött. Azután jött a feketeleves: a bank elutasította a hitelkérelmüket, és mivel megjelent a színen egy másik vevőjelölt is,

így október 31-ig maradt idejük arra, hogy összegyűjtsék a fennmaradó összeget a házra, és folytathassák a munkát.

„Az ingatlan nélkül ellehetetlenül a munkánk” – tette hozzá Glória. Eddig sikerült 17 milliót összegyűjteni, de a vezető optimista: „Már annyi mindenen keresztülmentünk, úgyhogy a hátralévő két hét sok idő, az alatt minden sikerülhet – még a maradék összeg is.”

Sztárok is csatlakoztak a jó ügyhöz

Az „Otthont a Nevetnikéknek” kampányhoz több híresség is csatlakozott már, így: Köles Ferenc, Beck Zoli, a Vivat Bacchus, Ripli Zsuzsi, Kemény Dénes, Pásztory Dóri, Csizmadia Gergely, de több mint 1500 magán adakozó is hozzájárult az alapítvány céljaihoz.

Kiemelt kép: Getty Images