4 apró európai falu, ahová a sztárok menekülnek a kíváncsi szemek elől

Írország és Svájc apró települései is büszkélkedhetnek világsztárokkal.

Los Angeles utcáin sétálgatva vagy francia Riviérán ejtőzve senki nem lepődik meg azon, ha szembejön vele egy-egy – a tévéből vagy a széles vászonról – ismerős arc. Hollywood és Cannes is számtalan filmcsillag otthona. De mit tehetnek a világ híresebb színészei és zenészei, ha elegük van abból, hogy minden mozdulatukat kamerák követik, és egy időre eltűnnének a kíváncsi szemek elől? Vesznek egy házat (vagy egy szerénynek közel sem mondható villát) egy isten háta mögötti kis európai faluban, ahol végre nyugalomra lelhetnek.

Amal és George Clooney, Sonning Eye (Anglia)

Fotó: Getty Images

A dél-Oxfordshire-i falucskának bár alig van kétezer lakosa, elmondható, hogy ezer főre jut egy világsztár, ugyanis Amal és George Clooney-nak is van itt otthona. Az emberi jogokra szakosodott ügyvéd és a színész rezidenciája a Temze egyik szigetén található, az angol Sonning Eye-t pedig azért szeretik, mert az olasz Comói-tó (amelynek partján szintén van egy villájuk) túlságosan felkapott a nyári hónapokban.

Daniel Day Lewis, Annamoe (Írország)

Fotó: Getty Images

A színészlegenda jól bírta a reflektorfényt – egészen 2017-ig, amikor bejelentette, hogy felhagy a színjátszással. Azóta olyan átlagosan telnek a mindennapjai, mint bármelyik nyugdíjasnak, a Dublintól mintegy 32 kilométerre fekvő Annamoe-ban nemigen zavarja senki. Persze Daniel Day Lewis nem zárkózott be teljesen a parasztházába, falujának aktív tagja, még kitüntetést is kapott Wicklow megyétől. „Az az igazság, hogy itt észre sem veszem a hírességekre nehezedő nyomást, itt szabadon élhetek” – mondta a háromszoros Oscar-díjas, amikor átvette a Freedom of Wicklow díjat.

Tina Turner, Küsnacht (Svájc)

Fotó: Getty Images

A tizenkétszeres Grammy-díjas énekesnőnek hiába van csillaga a hollywoodi Hírességek sétányán, a szíve Zürich kantonba húz. Tina Turner több helyen is élt Európában (például Londonban és Kölnben), mielőtt letelepedett volna Küsnachtban. A Zürichi-tó kristálytiszta vizére néző házában nem csoda, hogy nyugalomra talált.

Matt Damon, Dalkey (Írország)

Fotó: Getty Images

Az amerikai színész és forgatókönyvíró a koronavírus-járvány első hulláma alatt fedezte fel családjával a vidéki élet szépségeit. Matt Damonék a lezárások alatt egy Dublin melletti, a vikingek által alapított kisvárosban, Dalkey-ban ragadtak hónapokra, ám úgy megszerették a környéket – és a helyiek is őket –, hogy azt tervezik, oda is költöznek. Matt Damon ma már nemcsak az Oscar- és Golden Globe-díjaira lehet büszke, hanem arra is, hogy tiszteletbeli írként fogadják őt Dalkey-ban.

Kiemelt kép: Getty Images Forrás: EuroNews, Independent.ie